Новини України » Вторгнення Росії в Україну. Онлайн

Вторгнення Росії в Україну. Онлайн


Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши “взяти Київ за три дні”, він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.

 

Президент Росії Володимир Путін оголосив про початок “спецоперації” з метою “демілітаризації і денацифікації України” рано-вранці 24 лютого 2022 року. Цей день став початком повномасштабної війни проти України. Досить швидко стало зрозуміло, що Україна не здасться, Захід повністю підтримав Київ у його боротьбі. 

Після явної поразки на півночі України у квітні 2022 року Москва вирішила змінити плани та сконцентрувати удар по сходу і півдню. У вересні ЗСУ перейшли в контрнаступ у Харківській області, вигнавши окупантів із Ізюма та Балаклії. Це стало переломним моментом – Україна перехопила ініціативу на полі бою.

У відповідь Путін оголосив часткову мобілізацію в РФ і заявив про “приєднання” до Росії Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Попри незаконну анексію, під тиском ЗСУ росіяни залишили Херсон та правобережну частину Херсонської області. Кремль почав готувати громадян РФ до тривалої “народної війни” та протистояння “колективному Заходу”. Кореспондент.net слідкує за подіями навколо України у режимі онлайн.

 

Війна Росії проти України: текстова трансляція

14 березня

12:36 Держдума РФ ухвалила закон про покарання до 15 років позбавлення волі за “фейки” про будь-яких учасників “спецоперації”, у тому числі добровольців, і до семи років за їх “дискредитацію”.

12:29 Євросоюз збільшив обсяг Європейського фонду миру, з якого оплачуються постачання зброї Україні, на 2,2 млрд євро – до 7,98 млрд євро, повідомила Рада ЄС. Боррель зазначив, що забезпечення фінансової стійкості цього інструмента має вирішальне значення для підтримки не лише України, а й партнерів ЄС в інших частинах Європи, Африки та Близького Сходу.

12:05 Пєсков заявив, що продовження зернової угоди на 60 днів – “жест доброї волі з боку Росії”. Він також висловив сподівання, що частину угоди щодо російського експорту буде виконано.

11:46 Коаліція зі створення спецтрибуналу вже налічує 32 держави, повідомив Кулеба: “Ще дві країни приєдналися до коаліції зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Наразі 32 держави працюють разом, щоб притягнути до відповідальності вище політичне та військове керівництво Росії. Путін і його соратники постануть перед судом”.

11:28 Росія за рік санкцій змогла зберегти за кордоном близько третини ймовірних доходів у розмірі 227 млрд доларів, отриманих від експорту товарів, пише Bloomberg. За оцінкою агентства, близько 80 млрд доларів зберігаються за кордоном у вигляді готівки, нерухомості та інвестицій.

11:25 Росіяни вранці обстріляли пожежно-рятувальну частину Вовчанська Харківської області. Один зі снарядів влучив у цивільне авто, одна людина загинула, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. 

11:16 Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомляє, що ракети, якими росіяни зараз часто по одній обстрілюють Україну з півночі та півдня з повітря, швидше за все, є протирадарними. Таким чином РФ шукає українську ППО, вважає Кім.

11:00 Британська розвідка повідомляє, що останніми тижнями брак боєприпасів для російської артилерії загострився настільки, що на багатьох ділянках фронту діють надзвичайно жорсткі обмеження на їх використання. На думку аналітиків, саме цим пояснюється той факт, що жодне російське з’єднання не змогло останнім часом здійснити оперативно значущі наступальні дії.

Щоб хоч якось заповнити відсутність боєприпасів, Росія вдається до видачі старих і непридатних снарядів та запроваджує принципи командної економіки до свого військово-промислового комплексу. Тим самим РФ “визнає, що її оборонні виробничі потужності є ключовою слабкістю в умовах СВО, яка все більше виснажується”, зазначає розвідка.

10:53 ООН від початку повномасштабного вторгнення Росії офіційно зафіксувала 21 965 жертв серед цивільного населення України, зокрема 8231 убитих і 13 734 поранених. В ООН наголошують, що реальна кількість жертв набагато вища.

10:26 Росіяни завдали ракетного удару по центральній частині Краматорська Донецької області. Ракета влучила у багатоквартирний будинок, з-під завалів дістали чотирьох поранених, один з них помер у лікарні, повідомив Офіс генпрокурора.

10:12 Партизанський рух Атеш заявив, що підірвав “заступника голови” Новокаховської “військової адміністрації” – вибуховий пристрій спрацював поряд з автомобілем Віталія Гури, коли той зупинився біля їдальні Смачна країна у Новій Каховці. За інформацією каналу Baza, колаборант отримав поранення, його доправили до лікарні.

09:50 У Києві буде удосконалено систему інженерних загороджень, повідомив начальник міської військової адміністрації Сергій Попко. Зокрема, деякі блокпости та інженерні споруди буде оновлено і оснащено новими бетонними конструкціями і протитанковими їжаками, також буде укріплено бліндажі, приведено до ладу окопи. Водночас частину інженерних загороджень буде повністю демонтовано, ще частину переведуть у “сплячий” режим – їх приберуть з проїжджої частини, але бетонні блоки, мішки з піском, протитанкові їжаки тощо залишать неподалік напоготові.

Попко запевнив, що впровадження такого системного рішення зробить Київ більш комфортним для мешканців і дозволить розвантажити столичні дороги.

09:33 Росіянам більше не вдасться просунутися на півдні України, заявила речниця ОК Південь Наталія Гуменюк: “Просунутися на півдні їм уже не вдасться. По-перше, навіть географія нашої країни передбачає їм додаткові перепони – Дніпро, Дніпровський лиман”.

Вона додала, що росіяни вже намагалися просуватися у напрямку островів, але це їм не вдалося. Зокрема, лише минулої доби ЗСУ знищили вісім одиниць техніки, включаючи ту, яку вороги підтягнули на острови, намагаючись розгорнути там свої наглядові пункти. За словами Гуменюк, росіяни намагаються зайняти позиції на цих островах хіба для того, щоб побачити, до чого готуються Сили оборони України.

09:04 У Донецькій області за минулу добу внаслідок російських обстрілів загинуло троє людей (двоє в Костянтинівці та одна в Авдіївці), ще 14 зазнали поранень. У Херсонській області одна людина загинула, шестеро поранено. У Харківській області двоє людей поранено в Куп’янському районі, за даними ОВА.

08:35 Генштаб озвучив орієнтовні втрати РФ станом на ранок 14 березня.

  • особового складу – близько 160 540 (+740) осіб ліквідовано,
  • танків – 3484 (+10),
  • бойових броньованих машин – 6789 (+15),
  • артилерійських систем – 2519 (+16),
  • РСЗВ – 495 (+2),
  • засобів ППО – 260 (+1),
  • літаків – 304 (+0),
  • гелікоптерів – 289 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2120 (+11),
  • крилатих ракет – 907 (+0),
  • кораблів/катерів – 18 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5367 (+13),
  • спеціальної техніки – 256 (+5).

08:16 Армія РФ продовжує наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили понад 100 ворожих атак на зазначених напрямках, повідомив Генштаб у ранковому зведенні.

07:20 Американський Інститут вивчення війни (ISW) зазначає, що Кадиров, ймовірно, втрачає прихильність Путіна, оскільки мало що може продемонструвати з погляду бойових досягнень чеченців. На зустрічі з російським президентом 13 березня Кадиров заявив, що чеченські бойовики “сумлінно виконують накази Путіна і прагнуть діяти до переможного кінця”. При цьому аналітики звернули увагу, що під час зустрічі голова Чечні помітно нервував.

В ISW також зазначають, що чеченські підрозділи наразі відіграють мінімальну роль на фронті в Україні. Аналітики припускають, що Путін може натиснути на Кадирова, щоб той збільшив роль чеченських бойовиків у бойових діях через постійні втрати як ПВК Вагнер, так і регулярних російських військ.

Крім того, в ISW прокоментували наміри Держдуми РФ підвищити максимальний призовний вік з 27 до 30 років негайно, а мінімальний – з 18 до 21 року поетапно, щороку піднімаючи вік призову на один рік. На думку аналітиків, такий крок має на меті розширити віковий діапазон призову, щоб задовольнити певну частину безпосередніх потреб російських військових у живій силі, а згодом зменшити загальні вимоги російського суспільства до призову в наступні роки. В ISW вважають, що розширення вікового діапазону призову вказує на те, що Кремль не має наміру проводити повну мобілізацію.

06:07 Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто заявив, що російські найманці з ПВК Вагнер стоять за напливом човнів з мігрантами з африканських країн, які намагаються перетнути Середземне море та потрапити в Європу. На його думку, таким чином Росія мститься країнам, які підтримують Україну. “Це значною мірою є частиною чіткої стратегії гібридної війни, яку здійснює ПВК Вагнер, використовуючи свою значну вагу в деяких африканських країнах”, – зазначив італійський міністр.

Крозетто вказав, що цього року до Італії прибуло близько 20 тисяч осіб у порівнянні з 6100 за той самий період 2022 року. Сам Пригожин, у свою чергу, заперечує причетність Вагнера до зростання потоку нелегальних мігрантів: “Ми не уявляємо, що відбувається з кризою мігрантів, нас це не стосується”.

05:44 США спрямують 3,6 млрд доларів на стримування Росії в Європі у 2024 фінансовому році, повідомив Пентагон. Крім того, внесок США в бюджет НАТО становитиме 601 млн доларів, на програму НАТО з інвестицій у безпеку перерахують 293 млн доларів і ще 300 млн – на ініціативи щодо сприяння безпеці України.

13 березня

23:32 Резніков повідомив, що напередодні чергової зустрічі у форматі Рамштайн провів телефонну розмову з головою Пентагону Ллойдом Остіном, обмінялися думками щодо співпраці та шляху до перемоги України.

23:17 Ірина Верещук повідомила, що росіяни на тимчасово окупованих територіях почали підготовку до екстреної евакуації певних категорій працівників окупаційних адміністрацій та членів їхніх сімей.

22:50 Лукашенко відвідав Іран в інтересах Москви, заявив речник Держдепартаменту США Нед Прайс. За його словами, цей візит є “в певному сенсі продовженням поглиблення відносин між Іраном і Росією”. Докладніше про візит білоруського диктатора в Іран – у матеріалі Золотий парашут

22:47 Віце-прем’єр Олександр Кубраков заявив, що зернову угоду не може бути продовжено лише на 60 днів, як того хоче РФ: “Угода про Чорноморську зернову ініціативу передбачає продовження як мінімум на 120 днів, тому позиція Росії про продовження угоди лише на 60 днів суперечить документу, підписаному Туреччиною та ООН. Чекаємо на офіційну позицію ООН і Туреччини як гарантів ініціативи”.

21:54 Зеленський повідомив у вечірньому відеозверненні, що на сході країни “дуже жорстко і дуже болісно”: “Треба знищити військову потугу ворога – і ми знищимо. Білогорівка і Марʼїнка, Авдіївка і Бахмут, Вугледар і Камʼянка – та всі інші місця, де зараз вирішується, яким буде наше майбутнє”.

21:32 У Вашингтоні вітають можливу розмову Сі Цзіньпіна із Зеленським, заявив радник Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван: “Це буде хорошою річчю, бо потенційно привнесе більше балансу й поглядів у підхід КНР до війни в Україні. І ми сподіваємось, що й далі відмовлятимемо їх від того, аби вони вирішили надати Росії летальну допомогу”.

20:24 Російські мобілізовані або їхні дружини й матері звертаються до Путіна з проханням забрати військових із фронту. При цьому, як правило, мобілізовані та їхні родичі не виступають проти війни як такої, а лише скаржаться на погане обмундирування, озброєння та помилки командування. Останнім часом такі звернення збільшилися кратно. Докладніше – в матеріалі Бунт мобілізованих.

20:07 Країни ЄС наступного тижня підпишуть спільний план закупівель боєприпасів для України, пише Bloomberg.

19:55 У Херсонській області четверо піротехніків ДСНС підірвалися на російській вибухівці у селі Посад-Покровське, повідомила ОВА. Спеціалісти-вибухотехніки прибули з Миколаївщини, щоб допомогти колегам. Під час розмінувальних робіт вибухнув боєприпас. Усі постраждалі перебувають у стані середньої важкості.

19:21 Перші десять українських військових екіпажів завершили чотиритижневу підготовку на танках Leopard 2 в Іспанії, повідомило Міноборони країни. Підготовку пройшли загалом 55 українських солдатів – як професійних військових, так і резервістів, віком від 21 до 60 років.

19:00 На Харківщині є три сірі зони, де тривають активні бойові дії, розповів голова ОВА Олег Синєгубов. Він додав, що 29 населених пунктів області перебувають під тимчасовою окупацією. “Є три населені пункти, які ми вважаємо сірою зоною, на території яких ведуться активні бойові дії. Зокрема, це населений пункт Гряниківка. Однак наші воїни стоять на своїх позиціях і не поступаються”, – наголосив Синєгубов.

Він зазначив, що росіяни намагаються виявити слабкі позиції в обороні українських військових, ймовірно, готуючи серйозніший наступ на цих напрямках. Але зараз війська РФ зазнають втрат і відступають на раніше зайняті позиції.

18:28 Кабмін підтримав законопроект про збільшення видатків державного бюджету на 537 млрд гривень, з яких понад 518 млрд пропонується додатково спрямувати на сектор безпеки й оборони, повідомив Шмигаль.

18:05 Росія не заперечує проти чергового продовження зернової угоди після закінчення терміну її дії 18 березня, але вже не на 120 днів, як було раніше, а на 60, заявив заступник глави МЗС РФ Сергій Вершинін за підсумками переговорів з ООН у Женеві. Він додав, що подальша позиція РФ щодо зернової угоди визначатиметься “залежно від реального прогресу щодо нормалізації сільгоспекспорту Росії”.

17:31 В Харківській області у селищі Куп’янськ-Вузловий поліцейські затримали росіянина з 27-ї мотострілецької бригади, який переховувався в покинутих будівлях щонайменше з вересня 2022 року, коли район звільнили ЗСУ, повідомила обласна поліція.

17:23 Росіяни обстріляли зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню Ураган Авдіївку і Костянтинівку Донецької області: одна людина загинула в Авдіївці і п’ятеро поранено в Костянтинівці, повідомила обласна прокуратура. 

16:58 У Москві вирубають ліси для розміщення комплексів ППО, пише The Insider. За інформацією видання, майданчики почали зачищати для військових потреб ще наприкінці 2022 року. ЗРК С-400 та радіолокаційні системи вже стоять на полях Тимірязєвської сільгоспакадемії, а на території охоронної зони музею-заповідника Коломенське під ППО вирубали близько 100 га. Ще один майданчик готують у парку-заповіднику Лосиний острів.

Влада на протести жителів уваги не звертає, як і на попередження екологів та експертів, які кажуть про порушення техніки безпеки і можливі неконтрольовані пуски. Усі ці майданчики розташовані у безпосередній близькості до житлових районів.

16:39 У Херсонській області загинув мешканець Миколаївщини, який, рухаючись по околиці села Посад-Покровське на власному автомобілі, наїхав на протитанкову міну, повідомив Офіс генпрокурора.

16:07 Міжнародний кримінальний суд має намір порушити справу проти Росії щодо військових злочинів, пише The New York Times з посиланням на джерела серед нинішніх та колишніх офіційних осіб, поінформованих про підготовку рішення. За даними газети, РФ звинуватять у викраденні українських дітей та у навмисному завданні ударів по цивільній інфраструктурі. Передбачається, що суд вимагатиме ордера на арешт кількох людей.

15:56 У Женеві розпочалися переговори між РФ та ООН щодо продовження зернової угоди, термін якої спливає 18 березня, повідомляє Reuters.

15:17 У Сумській області кількість поранених внаслідок ракетного удару по будівлі професійного аграрного ліцею у Зноб-Новгородському зросла до п’яти, одна людина загинула, повідомило ОК Північ.

14:51 На територію Херсонської області, ймовірно, зайшли російські диверсанти. Наразі їх шукають, тому в області з 13 по 17 березня тимчасово діятиме нова комендантська година – з 17:00 до 6:30, повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

14:33 Росіяни двома ракетними ударами обстріляли школу в Авдіївці, загинула одна людина, повідомили в Офісі президента.

14:31 У Херсонській області росіяни обстріляли бригаду енергетиків, які їхали на ремонтні роботи в одне із селищ Дар’ївської громади, – одного з них поранено, повідомила ОВА.

14:12 “Влада” окупованої Запорізької області заявила, що з 1 вересня у школах скасують обов’язкове вивчення української мови. Батькам обіцяють дати можливість обирати, яку мову діти вивчатимуть як рідну – російську чи українську.

13:38 Євросоюз ще на шість місяців продовжив без змін санкції проти 1473 фізосіб та 205 юридичних осіб з РФ, запроваджені у зв’язку з агресивною війною проти України, повідомив  кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк.

13:13 Сі Цзіньпін планує провести онлайн-зустріч із Зеленським вперше за час повномасштабної війни, пише The Wall Street Journal.

12:59 Прем’єр Грузії Іраклі Гарібашвілі розкритикував Зеленського за підтримку масових акцій протесту в Тбілісі проти закону про “іноагентів”, звинуватив Київ у втручанні у внутрішні справи країни та намаганні втягнути її у війну. У свою чергу спікер українського МЗС Олег Ніколенко назвав ці заяви недружніми і такими, що “майже дослівно повторюють тези російської пропаганди”.

“Ми категорично відкидаємо подібні інсинуації, які не мають нічого спільного із реальністю. Не там шукає ворога грузинська влада. Переконані, що заяви грузинських політиків не зможуть похитнути міцні відносини дружби українського та грузинського народів. Ми високо цінуємо підтримку грузинів в той час, коли українці боряться за свою незалежність. Зі свого боку, Україна була і залишатиметься другом грузинського народу, якому бажаємо не зупинятися в розбудові європейського майбутнього”, – заявив Ніколенко.

12:36 У селищі Зноб-Новгородське Сумської області росіяни завдали ракетного удару в районі місцевого професійного аграрного ліцею: одна людина загинула, четверо поранені, повідомили в Офісі президента.

12:17 Путін 16 березня вперше після початку повномасштабного вторгнення в Україну проведе зустріч із олігархами – провідними членами Російського союзу промисловців та підприємців, пише Bloomberg. Видання зазначає, що якщо минулого року багато магнатів було стурбовано тим, що публічна поява з Путіним може зробити їх об’єктами санкцій, то тепер під обмеження підпадають більшість основних членів правління РСПП.

12:11 Пєсков заявив, що передумов для переходу ситуації в Україні в мирне русло наразі немає, “досягнення цілей спецоперації на даний момент можливе лише військовим шляхом”. Також він назвав “безглуздим курйозом” пропозицію щодо перейменування Росії на Московію: “Росія – велика держава і залишиться Росією”.

12:08 Генерал-майора Віктора Ніколюка призначено командувачем підготовки Командування Сухопутних військ ЗСУ, а командувачем ОК Північ став бригадний генерал Дмитро Красильников, повідомило Міноборони.

11:57 Військовослужбовець Олександр Мацієвський, якого росіяни розстріляли за слова “Слава Україні” і якому Зеленський присвоїв звання Героя України, був громадянином Молдови, повідомили в МЗС країни. Офіційний Кишинів засудив убивство і заявив, що його можна кваліфікувати як військовий злочин.

11:49 На весняній сесії ПАРЄ відбудуться термінові дебати щодо насильницької депортації Росією українських дітей, повідомила голова постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ Марія Мезенцева. За підсумками дебатів має бути ухвалена резолюція. Крім того, за словами Мезенцевої, питання депортації українських дітей в РФ обговорюватиметься на саміті лідерів країн-членів Ради Європи наприкінці травня в Ісландії.

Депутат наголосила, що Росія не дає доступу ні структурам ООН, ні Міжнародному комітету Червоного Хреста до так званих “літніх таборів”, де утримують українських дітей. За даними Великої Британії, таких таборів на території РФ “може бути приблизно 43”. Мезенцева нагадала, що офіційно зареєстровано понад 16 тисяч звернень щодо незаконно вивезених в РФ українських дітях, з яких 307 дітей вже повернули додому.

11:24 ОК Південь попередило про надзвичайно високу загрозу ракетного удару: спостерігається підвищена активність тактичної авіації РФ на східному напрямку й над акваторією Азовського моря. Не виключена активність ворожих розвідувальних БПЛА. В Чорне море виведено два надводних ракетоносії залпом до 16 ракет типу Калібр.

11:15 Люксембург відправив Україні вісім із 14 броньованих автомобілей швидкої допомоги виробництва британської компанії Venari.

10:34 За підсумками 2022 року Україна стала третім найбільшим імпортером основних видів озброєнь (після Катару та Індії) та 14-м найбільшим імпортером за 2018-2022 роки, йдеться у доповіді Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI). Загалом за п’ятирічний період на Україну припало 2% світового імпорту озброєнь.

10:16 Підрив ділянки залізничної колії партизанами на Херсонщині є “репетицією” перед масштабною акцією, заявила речниця ОК Південь Наталія Гуменюк: “Для того, щоб здійснити масштабну акцію, необхідно трохи порепетирувати. Крім того, потрібно усвідомлювати, розуміти та перенаправити дії ворога на певні напрямки в тому, щоб звільнити для своїх дій інші”.

Напередодні партизанський рух АТЕШ заявив, що його учасники підірвали залізницю між населеними пунктами Абрикосівка та Раденськ Херсонської області.

10:04 Сі Цзіньпін планує відвідати Москву наступного тижня, повідомляє Reuters із посиланням на джерела.

09:58 Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев заявив, що Росії достеменно не відомо, хто є автором і виконавцем вибухів на Північних потоках, проте в український слід Москва не вірить. Зокрема, Патрушев сумнівається в існуванні “українських терористів, здатних на таку операцію”, тоді як у США та Британії “точно є підрозділи, які могли б влаштувати цю диверсію”. Крім того, він зазначив, що вибухи на Північних потоках Україні були ні до чого – “Київ від цих терактів нічого не втратив і не придбав”.

09:42 Британська розвідка зазначає, що в останні тижні Пригожин втратив доступ до вербування в російських в’язницях через суперечки з керівництвом Міноборони РФ і тепер спрямовує свої зусилля на вербування цивільних. Так. з початку березня Вагнер створив виїзні групи у спортивних центрах не менш як у 40 населених пунктах по всій Росії. Останніми днями вагнерівські вербувальники в масках також проводили бесіди про кар’єру в московських вишах, роздаючи “анкети молодого воїна” для збирання контактних даних зацікавлених.

За підрахунками аналітиків, близько половини ув’язнених, яких ПВК Вагнер відправила воювати в Україну, найімовірніше, вже загинули, і “нові ініціативи” навряд чи компенсують втрату потоку в’язнів. Якщо ситуація не виправиться, то Пригожин, ймовірно, буде змушений скоротити масштаби або інтенсивність операцій ПВК Вагнер в Україні, додає розвідка.

09:15 Ситуація довкола Бахмута залишається складною: штурмові загони ПВК Вагнер наступають з декількох напрямків, намагаючись прорвати оборону українських військ і просунутися до центральних районів міста, повідомив командувач Сухопутних військ Олександр Сирський. Він додав, що в ході жорстких боїв Сили оборони завдають відчутних втрат ворогу і відбивають усі спроби противника захопити місто.

08:48 Внаслідок ранкового обстрілу населеного пункту Куцурубської громади загинули двоє людей, ще троє поранені, серед них семирічна дитина, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

08:39 У Донецькій області за минулу добу внаслідок російських обстрілів поранено семеро людей, у Херсонській області – одна людина, за даними ОВА.

08:17 Росіяни зранку обстріляли населений пункт Куцурубської громади Миколаївського району. За попередньою інформацією, одна людина загинула, під завалами житлових будинків можуть бути ще люди, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

08:12 Генштаб озвучив орієнтовні втрати РФ станом на ранок 13 березня. 

  • особового складу – близько 159 800 (+710) осіб ліквідовано,
  • танків – 3474 (+8),
  • бойових броньованих машин – 6774 (+5),
  • артилерійських систем – 2503 (+16),
  • РСЗВ – 493 (+0),
  • засобів ППО – 259 (+0),
  • літаків – 304 (+0),
  • гелікоптерів – 289 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2109 (+1),
  • крилатих ракет – 907 (+0),
  • кораблів/катерів – 18 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5354 (+6),
  • спеціальної техніки – 251 (+9).

08:07 Армія РФ продовжує наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили 102 атаки противника на зазначених напрямках, повідомив Генштаб у ранковому зведенні.

На тлі великих втрат РФ використовує альтернативні джерела поповнення живої сили. Так, минулого тижня було відзначено рух у бік Донецької області потяга із плацкартними вагонами для перевезення в’язнів. Один з вагонів – із засудженими жінками.

06:26 Американський Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що Путін шукає “цапів-відбувайлів”, на яких зможе покласти провину за російські провали у війні проти України. Так, глава Кремля використовує великі втрати ПВК Вагнер, звіти про поганий моральний стан і військові злочини, щоб відвернути увагу населення від подібних чи, можливо, гірших проблем у російських збройних силах.

Водночас Міноборони РФ зберігає прихильність Путіна, незважаючи на нищівні поразки під Вугледаром на початку лютого. На думку аналітиків, проблеми Пригожина мають стимулювати інших кремлівських чиновників, таких як Кадиров, зменшити свої амбіції, щоб уникнути долі очільника ПВК Вагнер.

05:55 Влада Білгородської області РФ заявила, що над Білгородом і Білгородським районом спрацювала система ППО, нібито збиті чотири ракети, постраждала одна людина.

12 березня

22:37 Партизани руху АТЕШ заявили, що підірвали залізничне полотно між селищами Абрикосівка та Раденськ на окупованій Херсонщині. 

21:56 У Молдові викрили проросійську мережу, створену для дестабілізації країни, заявив голова поліції Віорел Чернеуцану. Він розповів, що операція відбулася 11 березня, підозрювані прибули до країни з Росії “із цілком зрозумілим завданням”. Після рейдів 25 осіб було допитано, семеро заарештовано.

20:31 Менш ніж за один тиждень – за час із 6 березня – й лише на одному Бахмутському напрямку Силам оборони України вдалося знищити понад 1100 солдатів ворога, повідомив Зеленський: “Це безповоротні втрати Росії, втрати саме там, під Бахмутом. Плюс іще як мінімум 1500 санітарних ворожих втрат – це поранення, які несумісні для них із продовженням боїв. Плюс знищено десятки одиниць ворожої техніки. Плюс спалені російські склади боєприпасів – понад десять”. 

20:28 Зеленський прокоментував рішення щодо припинення оренди приміщень Києво-Печерської лаври для ченців УПЦ МП: “Є рух на зміцнення нашої духовної незалежності. Суспільство це бачить. І я бачу схвалення українцями цих наших кроків – цілком законних. І ми продовжимо цей наш рух. Ми не допустимо, щоб у держави-терориста залишилась хоча б якась можливість маніпулювати духовністю нашого народу, руйнувати українські святині – наші лаври – або красти з них будь-які цінності”.

20:15 Зеленський повідомив у вечірньому відеозверненні, що сьогодні присвоїв звання Героя України Олександру Мацієвському: “Солдату. Людині, яку знатимуть всі українці. Людині, яку пам’ятатимуть вічно. За його хоробрість, за його впевненість – в Україні – і за його “Слава Україні!”.

20:12 Індія після дискусій із США та країнами G7 вирішила дотримуватися стелі цін на російську нафту в 60 доларів, повідомляє Bloomberg.

19:47 CБУ остаточно підтвердила особу українського військового, якого росіяни розстріляли після слів “Слава Україні!”. Слідчі встановили, що ним був снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТРО Чернігівської області Олександр Мацієвський. Він був призваний на військову службу у березні 2022 року, а з кінця грудня вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора Донецької області. Як встановила СБУ, Мацієвського розстріляли 30 грудня 2022 року, його тіло повернули додому в лютому 2023 року.

18:56 Президент Чехії Петр Павел відвідає Україну у квітні, повідомила його речниця за результатами першої розмови Павела з Зеленським.

18:38 На боці РФ воюють близько десяти громадян Естонії і приблизно стільки ж – на боці України, повідомив міністр оборони Естонії Ханно Певкур. За словами міністра, після прибуття додому на естонців, які допомагали Росії, чекатиме кримінальне покарання, оскільки “участь у війні на боці агресора в Естонії карається”.

18:29 Україна розпочала другу посівну за час війни – посіяно перші 16 тисяч гектарів зернових, повідомив Шмигаль. Він додав, що уряд працює над продовженням зернової ініціативи та розширенням перевалки дунайських портів, вже спрощено проходження українсько-польського кордону для аграрної продукції.

18:07 Рада оборони Херсонської області ухвалила рішення на один місяць скасувати “сухий закон” і допомогти відновленню економіки регіону, повідомив голова ОВА Олександр Прокудін. З 15 березня дозволяється торгівля алкогольними напоями на об’єктах оптової, роздрібної торгівлі та ресторанного господарства з 10:00 до 15:00. Продаж алкоголю військовим та працівникам правоохороних органів залишається під забороною.

16:20 Зеленський повідомив, що провів розмову з президентом Чехії Петром Павелом: “Поінформував про ситуацію на фронті, наші безпекові потреби. Говорили про рух України до Євросоюзу. Домовились і надалі активно взаємодіяти”.

15:23 В Естонії заарештували трьох проросійських політиків, один з яких нещодавно їздив до окупованих Донецька та Маріуполя. Їх засудили за статтею 235 Пенітенціарного кодексу (створення або підтримання стосунків з іноземною державою з метою вчинення злочину). Постанова ще може бути оскаржена в Талліннському окружному суді.

Поліція безпеки в ніч на 10 березня затримала трьох чоловіків за підозрою у створенні звʼязку проти Естонії. Двоє з них – лідер руху Koos Айво Петерсон і Дмитрій Роотсі – громадяни Естонії, ще один – Андрій Андронов – громадянин РФ з постійною посвідкою на проживання в Естонії. Петерсон у своїх заявах неодноразово підтримував дії РФ, а нещодавно відвідав окуповані території України, зокрема Донецьк і Маріуполь. Там він записав декілька роликів, де натякав, що з Росією “не варто звʼязуватися”.

15:11 На Луганщині росіяни постійно експериментують із тактикою бою, розповів голова ОВА Сергій Гайдай: “Кременна, Білогорівка, Сватове… Те, що там відбувається, – це спроба не просто в лобову штурмувати наші позиції. Росіяни експериментують. То технікою їдуть важкою, до 10-12 одиниць, то їде три БМП, а між ними йде піхота, або танк стоїть у глибині лісу і просто розстрілює позиції, або іноді просто запускають по три роти на штурм. Постійно зараз підключають дрони всіх типів – їх у росіян стало набагато більше”.

13:35 Кулеба в інтерв’ю Bild назвав скоординованою акцією публікації про “проукраїнське угруповання”, яке нібито причетне до диверсій на Північних потоках: “Коли три газети випускають статті на одну тему протягом двох днів, це скоординована акція”.

Глава МЗС також повідомив, що має намір обговорити цю тему зі своєю колегою з Німеччини Анналеною Бербок: “Я з нетерпінням чекаю на розмову про це, а також про інші питання. Анналена Бербок прокоментувала це, і я з нею згоден. Треба дочекатися висновків офіційного розслідування, тому що те, що відбувається зараз, є свого роду навішуванням ярликів”.

12:49 Уряд Німеччини не підписує контракти з промисловістю на виробництво боєприпасів для України, повідомив Кулеба в інтерв’ю Bild: “Ми сіли з українськими представниками та німецькою озброєною промисловістю, і німецька промисловість у моїй присутності вимагала від німецького уряду одного: підписаних контрактів. Відтак, проблема в уряді”.

Також глава МЗС заявив, що Україна найближчим часом не отримає від Заходу винищувачі: “Я не очікую, що постачання винищувачів відбудеться найближчим часом, бо це дуже складне завдання з погляду логістики і техніки. Тому ми радимо розпочати навчання українських пілотів на західних літаках вже зараз, щоб, коли буде ухвалено рішення про надання літаків, не гаяти час і багато місяців на навчання”.

12:27 Щоби зменшити кількість російських обстрілів правобережної Херсонщини, Сили оборони України намагаються відкинути армію РФ хоча б на 20 км від зрізу води, повідомила речниця ОК Південь Наталія Гуменюк. За її словами, українські військові постійно нищать вогневі позиції росіян, проте окупанти нерідко розгортають нові серед будинків місцевих жителів на тимчасово окупованих територіях.

Також Гуменюк зазначила, що росіяни навмисно обстрілюють цивільну інфраструктуру на тимчасово окупованих територіях, щоби звинуватити в атаці ЗСУ та залякати людей.

11:20 Британська розвідка зазначає, що Росія продовжує зазнавати надзвичайно тяжких втрат у війні проти України, проте ці втрати сильно відрізняються по регіонах країни. Так, вони майже непомітні в Москві та Санкт-Петербурзі, тоді як у багатьох східних регіонах смертність у відсотковому відношенні до населення у 30 і більше разів вища, ніж у столиці РФ. Найбільше при цьому страждають етнічні меншини. Так, в Астрахані близько 75% жертв припадає на казахську і татарську меншини.

10:38 Масована ракетна атака 9 березня мала однією з цілей пошук установок ППО Patriot, заявила речниця ОК Південь Наталія Гуменюк. Так, спочатку росіяни запустили дрони-камікадзе, обстрілюючи певні об’єкти та відволікаючи українську ППО. Далі був масований удар ракет різного базування, які вже використовувалися. За ними – безпілотники вже для перевірки результатів ударів. І нарешті – нова хвиля ракет, серед яких Кинжал, які українські сили ППО збивати поки що не можуть.

“Цілком очевидно, що таку тактику ворог використав для того, щоб приписати собі хоч якісь перемоги. І перевірити нашу готовність на них реагувати. Чималу роль у цьому відіграла така попередня інформація про те, що Україна вже оснащена системами Patriot. І вони намагалися переконатися, чи це так насправді”, – пояснила Гуменюк.

09:45 Рада в цьому місяці планує внести зміни до держбюджету-2023, збільшивши військові видатки на більш як 500 млрд гривень. Це найбільше збільшення бюджету в історії України, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

09:19 У Донецькій області минулої доби внаслідок російських обстрілів загинуло двоє людей (у Костянтинівці та Тоненькому), ще четверо дістали поранення. У Херсонській області троє загиблих, троє поранених, за даними ОВА.

09:11 “Влада” окупованої Нової Каховки заявила, що українські війська вранці нібито завдали масованого артилерійського удару по мікрорайону Сокіл.

08:49 Генштаб озвучив орієнтовні втрати РФ станом на ранок 12 березня.

  • особового складу – 159 090 (+1090) осіб ліквідовано,
  • танків – 3466 (+8),
  • бойових броньованих машин – 6769 (+7),
  • артилерійських систем – 2487 (+4),
  • РСЗВ – 493 (+0),
  • засобів ППО – 259 (+2),
  • літаків – 304 (+0),
  • гелікоптерів – 289 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2108 (+0),
  • крилатих ракет – 907 (+0),
  • кораблів/катерів – 18 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5348 (+4),
  • спеціальної техніки – 242 (+0).

08:36 Армія РФ зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Сили оборони минулої доби відбили 92 атаки противника на зазначених напрямках, повідомив Генштаб у ранковому зведенні.

05:27 Американський Інститут вивчення війни (ISW) зазначає, що Путін втратив контроль над російським інформпростором. Крім того, зараз між ключовими представниками найближчого оточення глави Кремля відбувається внутрішнє протистояння.

Аналітики звернули увагу на заяви речниці МЗС РФ Марії Захарової, яка підтвердила, що Кремль поки не контролює централізовано інформаційний простір РФ, а також що Путін, ймовірно, не може вплинути на це. Зокрема, Захарова заявила, що Кремль не може повторити сталінський підхід до створення сучасного аналога радянського Інформбюро для централізованого контролю за внутрішнім інформаційним простором Росії через боротьбу між кремлівськими елітами.

Також в ISW зазначають, що Пригожин після битви за Бахмут збирається перетворити групу Вагнер на жорстку ідеологічну елітну військову організацію та розпочати нову хвилю вербування. Останнім часом ПВК Вагнера вже розширює рекрутингові центри по всій Росії, включаючи орієнтовані на вербування молоді.

11 березня

22:47 Спецпідрозділ KRAKEN повідомив, що силами протитанкової групи знищено дві автономні вежі спостереження Муром у Брянській та Курській областях.

21:52 Росія незаконно вивезла 2161 українську дитину-сироту, повідомила віце-прем’єр Ірина Верещук.

21:34 Залужний повідомив, що провів телефонну розмову з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі: “Обговорили низку важливих для нас тем. Докладно зупинився на питанні оборонних потреб України. Йдеться про постачання боєприпасів і техніки. Наголосив на необхідності посилення можливостей системи протиповітряної оборони. Розповів генералу Міллі про ситуацію на полі бою”. 

20:06 Іран уклав угоду щодо закупівлі російських винищувачів Су-35, повідомляє державне агентство ІРНА. У Тегерані наголосили, що угода була підписана після того, як закінчилася дія збройового ембарго ООН, що забороняла Ірану купувати звичайні озброєння.

20:03 Адміністрація Байдена планує ще більше обмежити експорт мікросхем до Китаю, пише Bloomberg. Зокрема, жорсткіші обмеження спрямовані на те, щоб завадити Пекіну розвивати свою індустрію мікрочіпів. Нові правила можуть подвоїти кількість обладнання, експорт якого потребує спеціальних ліцензій. Крім того, США мають намір координувати свої дії з Нідерландами та Японією – ключовими країнами для виробництва чіпів.

19:57 Зеленський у вечірньому відеозверненні прокоментував свій указ щодо введення в дію нового санкційного рішення проти фізичних та юридичних осіб, повʼязаних із РФ. Йдеться про понад 280 компаній і 120 людей, “які через схеми з гральним бізнесом працювали проти України, виводили кошти з нашої держави та фінансували різні російські комбінації”. Президент запевнив, що “рішення готувалося певний час, воно ґрунтовно пропрацьоване й закриває схеми на десятки мільярдів. І це не останнє таке рішення. Україна захищатиметься всюди. І всіма цивілізованими засобами”.

18:22 Папа Римський Франциск заявив, що готовий приїхати до Києва, але лише за умови, що зможе відвідати й Москву: “Я поїду в обидва місця або в жодне з них… Це не неможливо. Ми сподіваємося, що зможемо зробити це. Звертаю увагу, що жодних обіцянок немає. Я не закривав ці двері”.

18:11 Кулеба в інтервʼю Bild назвав лицемірством відмову Зеленському виступити на церемонії вручення кінопремії Оскар: “Я думаю, якщо фільм На західному фронті без змін отримає Оскар за найкращий іноземний фільм, а президентові Зеленському, який керує країною, що воює, веде найбільшу в Європі війну з часів Другої світової, не дозволять виступити на Оскарі, то кращого прикладу лицемірства топ-менеджерів та продюсерів у кіноіндустрії ви не знайдете”.

17:45 Система ППО Patriot зможе збивати не лише балістичні ракети, а й російську авіацію на відстані до 150 км, заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Він наголосив, що на сьогодні Україна не має таких далекобійних зенітних систем. Такий самий радіус дії, як і Patriot, має і SAMP/T, який Україна скоро має отримати від Франції та Італії. З цими системами ЗСУ зможуть збивати російські літаки, які бомбять Україну з прикордонних територій.

16:32 Росіяни обстріляли з С-300 об’єкт життєзабезпечення в Запоріжжі, повідомила ОВА.

15:26 Майже всі підрозділи Гвардії наступу вже сформовані, заявки подали 28 тисяч добровольців, розповів очільник МВС Ігор Клименко. При цьому він додав, що не всі охочі потрапляють в ці підрозділи через жорсткий відбір: “Навчання практично всіх підрозділів ми вже розпочали на полігонах нашої країни, і там не всі витримують. Навчання триватимуть стільки, скільки буде необхідно, щоб отримати боєздатні підрозділи”.

14:47 Командувач Східного угруповання військ Олександр Сирський знову відвідав позиції україсньких військових у Бахмуті і заявив, що оборона міста не дає противнику реалізувати свій задум, ламає його плани та змушує відмовитись від просування вперед. “Необхідно виграти час для накопичування резервів та початку контрнаступу, який вже не за горами”, – додав Сирський.

14:11 Перша партія Leopard 1 у рамках дансько-німецько-нідерландського проекту з передачі танків буде відправлена в Україну протягом весни, повідомив в.о. міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен. За його словами, протягом 2023 року Київ отримає від 80 до 90 танків.

13:55 З початку дня росіяни вже п’ять разів обстріляли Костянтинівку Донецької області – одна людина загинула, щонайменше троє дістали поранення, повідомив голова ОВА Павло Кириленко.

12:58 Росіяни знову обстріляли Херсон: на Миколаївському шосе уламки снарядів влучили в автомобіль, троє людей загибли, двоє поранені, повідомила ОВА.

11:39 Прем’єр Фінляндії Санна Марін під час візиту до Києва 10 березня зазначила, що її країна могла би поруч з іншими союзниками розглянути можливість надання Україні винищувачів Hornet. Однак керівництво Фінляндії стверджує, що не обговорювало це питання. Так, президент країни Сауле Нііністьо заявив, що відповідне обговорення ще ні з ким не велось. Міністр оборони Антті Кайкконен також зазначив, що не знав про наміри Марін обговорювати питання винищувачів, які Фінляндія, за його словами, потребуватиме ще багато років.

У свою чергу командувач Військово-повітряних сил Фінляндії Юха-Пекка Керенен заявив, що Сили оборони країни не обговорювали можливе надання Україні винищувачів. Він пояснив, що фінські Сили оборони не можуть дозволити собі відмовитися від Hornet доти, доки не отримають взамін винищувачі F-35. Крім того, організація оперативної підготовки таких винищувачів буде складним завданням.

10:58 Зеленський у відповідь на петицію, автор якої пропонує офіційно перейменувати Росію на Московію, попросив премʼєра залучити науковців до опрацювання цього питання. Спікер МЗС РФ Марія Захарова заявила, що це чергове свідчення “спроби створення із України анти-Росії”.

10:36 Британська розвідка повідомляє, що за останні чотири дні сили ПВК Вагнер взяли під контроль більшу частину східного Бахмута, і лінія фронту тепер проходить у центрі міста по річці Бахмутка. За даними розвідки, українські сили утримують західну частину міста та зруйнували ключові мости через річку, що протікає з півночі на південь через смугу відкритого ґрунту завширшки 200-800 м між населеними пунктами. Оскільки українські підрозділи можуть вести вогонь із укріплених будівель на заході, цей район перетворився на “зону смерті”, що ускладнює для Вагнера наступ на захід.

Однак українські сили та їхні лінії постачання на заході залишаються вразливими для спроб Росії обійти захисників з півночі і півдня, додає розвідка.

09:59 У Луганській області місцеві жителі не мають доступу до медицини, оскільки окупанти перетворили всі лікарні на військові шпиталі та казарми, розповів голова ОВА Сергій Гайдай. Щоб люди не могли повідомляти інформацію “назовні”, росіяни продовжують закривати міста, а зв‘язок та інтернет так і не з‘явились у населених пунктах, близьких до лінії фронту. Щоб зв‘язатися з рідними, місцеві жителі мусять їхати телефонувати вглиб області.

09:47 Уряд Великої Британії закликав спонсорів Олімпійських ігор тиснути на Міжнародний олімпійський комітет, щоб не допустити участі Росії та Білорусі в Олімпіаді-2024, пише The Guardian. За інформацією видання, серед цих компаній, зокрема, – Coca-Cola, Intel, Samsung і Visa.

09:22 У Донецькій області за минулу добу внаслідок російських обстрілів загинуло двоє людей (у селі Красногорівка), ще 14 осіб дістали поранення. У Херсонській області троє загиблих, п’ятеро поранених. У Харківській області одна людина поранена внаслідок ворожого обстрілу Куп’янського району, ще одна підірвалася на російській міні в Ізюмському районі, за даними ОВА.

08:44 Генштаб озвучив орієнтовні втрати РФ станом на ранок 11 березня.

  • особового складу – близько 158 000 (+1010) осіб ліквідовано,
  • танків – 3458 (+10),
  • бойових броньованих машин – 6762 (+20),
  • артилерійських систем – 2483 (+8),
  • РСЗВ – 493 (+2),
  • засобів ППО – 257 (+1),
  • літаків – 304 (+0),
  • гелікоптерів – 289 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2108 (+1),
  • крилатих ракет – 907 (+0),
  • кораблів/катерів – 18 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5344 (+7),
  • спеціальної техніки – 242 (+2).

08:26 Армія РФ основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Минулої доби Сили оборони відбили понад 100 атак противника на зазначених напрямках, повідомив Генштаб у ранковому зведенні.

06:30 Американський Інститут вивчення війни (ISW) зазначає, що російські війська продовжують встановлювати оборонні лінії в тилових районах далеко від нинішньої лінії фронту, а також у глибині Росії, де, ймовірно, ніколи не вестимуться бойові дії. Аналітики вважають, що будівництво оборонної лінії є бездумним марнуванням грошей і має виключно пропагандистську мету з “демонізації” України.

Щодо появи російських укріплень у Криму, то, на думку ISW, це може свідчити про те, що війська РФ не впевнені у своїй здатності утримувати окуповані території на півдні України у довгостроковій перспективі.

02:45 Байден та Урсула фон дер Ляєн на зустрічі в США обговорили питання економіки, торгівлі між континентами, а також війну РФ проти України. Глава Єврокомісії повідомила, що під час зустрічі сторони висловили рішучість спільно підтримувати Україну у боротьбі за свободу та незалежність та “змусити Росію заплатити високу ціну за її жорстоку війну”. Також Штати та ЄС домовилися посилити контроль за дотриманням санкцій проти Росії, щоб “запобігти ухиленню та обходу”.

00:09 В Італії 26 квітня відбудеться конференція з питань відновлення України за участю італійських компаній, повідомив міністр закордонних справ країни Антоніо Таяні.

10 березня

23:58 Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО про нові санкції проти 120 фізосіб (громадян України, Росії, Кіпру, Вірменії та інших країн) та 287 юрособ, включаючи пов’язані з Росією букмекерські компанії (Париматч та Покерматч, Спортбет, Бетсіті, Матчбет, Парі, Марафон, Олімп, Спортлото та інші).

23:22 Уряд Канади оголосив про заборону імпорту російської сталі та алюмінію.

22:08 Фінляндія могла би поруч з іншими союзниками розглянути надання Україні винищувачів, заявила прем’єр Санна Марін. Водночас вона додала, що наразі всі розмови про винищувачі перебувають на початковому етапі, і в цьому питанні буде потрібна широка співпраця між західними союзниками.

21:43 Росіяни протягом доби чотири рази обстріляли Нікопольський район Дніпропетровської області: двоє людей загинули, пʼятеро поранені, з них четверо у важкому стані, повідомив голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко. 

21:02 Норвегія започаткувала програму довготривалої бюджетної підтримки України в розмірі 7 млрд доларів на п’ять років, повідомив Зеленський. “Обговорили додаткові кроки, які можемо зробити разом із Норвегією, щоб ця весна була успішною і для української оборони, і для перспектив загальноєвропейської безпеки. Починаємо спілкуватися з Норвегією щодо можливостей тренувальної місії для наших пілотів”, – додав президент.

20:51 Росія запросила на 14 березня засідання Ради безпеки ООН щодо “русофобії в Україні та на Заході”, повідомляють російські ЗМІ з посиланням на постпредство РФ.

20:44 Японія розгляне можливість експорту зброї до країн, які ведуть боротьбу із вторгненням. Зокрема це стосується України, повідомив уряд країни. Поки що Японія відправляла в Україну лише бронежилети та інше нелетальне спорядження. Згідно з чинними правилами, Токіо може передавати озброєння лише тим країнам, які спільно розробляють і виробляють техніку, пише Nikkei Asia. Уряд і правляча коаліція Японії почнуть обговорювати експорт зброї після місцевих виборів у квітні.

20:22 Американський експерт має сумніви щодо ефективної роботи Patriot проти російської ракети, а в Україні заявляють, що все потрібно перевірити на практиці. Докладніше – в матеріалі Patriot проти Кинджалів.

20:17 Зеленський повідомив у вечірньому відеозверненні, що провів засідання Ставки: “Головнокомандувач, командувачі напрямків доповідали щодо ситуації на передовій, загалом у захисті держави. Схід та південь, кордон. Бахмут і наші можливості посилитися там. Наші відповіді на удари терористів. Захист Херсона та громад Дніпропетровщини, Чернігівщини, Сумщини. Наші потреби в боєприпасах і постачання”. 

19:23 Норвегія у співпраці зі США направить Україні дві системи ППО NASAMS, заявив під час візиту до Києва голова Міноборони країни Бьорн Арільд Грам. Крім того, за його словами, Норвегія навчатиме українських військових використання цієї ППО. Міністр також нагадав, що раніше Осло допомагав США з постачанням американських систем NASAMS Україні.

18:38 Росіяни обстріляли Червоногригорівську громаду в Нікопольському районі Дніпропетровської області: двоє людей загинуло, ще троє поранено. Пошкоджено транспортне підприємство, триповерховий та сім приватних житлових будинків, повідомив голова ОВА Сергій Лисак.

18:11 Кулеба повідомив, що після вчорашнього удару Росії по енергосистемі України відбулася зустріч G7+, яку скликав міністр закордонних справ Японії Йосімаса Хаясі та очолив держсекретар США Ентоні Блінкен. “Енергетична коаліція готова задовольнити нагальні потреби, підготуватися до наступного зимового сезону та інвестувати в довгострокову модернізацію енергетики України”, – повідомив глава українського МЗС.

18:09 Легіон Свобода Росії стверджує, що партизани в ніч проти 10 березня підпалили винищувач Су-27 22-го авіаполку ВКС РФ, що базується під Владивостоком.

18:04 Сунак і Макрон заявили, що домовились спільно займатись підготовкою українських морських піхотинців.

17:58 Зеленський повідомив, що провів зустріч із міністром оборони Норвегії Бйорном Арільдом Грамом: “Наш ключовий пріоритет незмінний: посилення Збройних сил. Як нарощування поставок зброї, так і пришвидшення отримання вже оголошеної допомоги”.

17:45 Лукашенко підписав указ про призов офіцерів запасу на військову службу. Згідно з документом, збираються призвати до 230 чоловіків віком до 27 років, а також до органів прикордонної служби – до 20 осіб.

17:34 Росіяни вдарили з артилерії по Таврійському мікрорайону Херсона – одна людина загинула, повідомила ОВА.

17:26 МЗС України закликало міжнародну спільноту засудити судилище над Максимом Буткевичем та іншими двома українцями, вимагати від РФ їх звільнення, так само як і інших громадян України, незаконно ув’язнених на тимчасово окупованих територіях та в Росії, а також вживати дієвих заходів задля протидії агресії Росії проти України.

17:12 Ситуація в Бахмуті загострена, ворог продовжує наступ та намагається прорвати оборону українських військ, заявила заступник міністра оборони Ганна Маляр. “Наші воїни роблять все можливе, аби не дати ворогу реалізувати свої плани”, – додала вона. 

16:57 Росія захоплює зброю, яку партнери передають Україні, й відправляє її до Ірану, повідомляє CNN з посиланням на свої джерела. У США вважають, що Тегеран спробує перепроєктувати це озброєння. Упродовж року офіційні особи західних країн зафіксували кілька випадків, коли російські війська захоплювали зброю, зокрема Javelin та Stinger. Згодом їх переправляли до Ірану для демонтажу та аналізу. Джерела вважають, що продовження поставок захопленої зброї мотивуватиме Тегеран продовжувати підтримувати війну Росії проти України.

16:43 Зеленський заявив, що Україна не має жодного стосунку до підриву газопроводів Північний потік. За його словами, такі чутки вигідні лише тим, хто намагається уповільнити допомогу Києву: “Це грає на руку Росії чи бізнес-групам, зацікавленим, щоб не вводилися потужні санкції, тому що страждає їхній бізнес… Вони можуть бути не тільки на території Росії. Ми боремося з ворогом. Він один – Росія. А ще ми боремося з тими, хто окрім грошей нічого не бачить. Страждає їхній бізнес, тому що товарообіг з державою-терористом знизився”.

“Є держави, які дають обходити санкції Росії. З одного боку підтримують Україну, наш суверенітет, навіть щось Україні передають “для галочки”, а з іншого боку роблять обходи санкцій, де заробляють десятки мільярдів доларів та порівняно з довоєнним періодом мають збільшений товарообіг із Росією”, – сказав президент і додав, що такі країни є також серед членів ЄС і НАТО.

16:28 Фінляндія готує 14-й пакет військової допомоги Україні, повідомила прем’єр Санна Марін на спільній із Зеленським прес-конференції в Києві. Вона зазначила, що військова підтримка України з боку її країни на сьогодні становить 750 млн євро, що робить Фінляндію одним з найбільших постачальників військової допомоги Києву.

16:04 Україна хотіла б мати стратегічні гарантії безпеки у той час, поки вона рухається шляхом вступу до НАТО, заявив Зеленський на прес-конференції з прем’єром Фінляндії Санною Марін у Києві: “Нам потрібні стратегічні гарантії безпеки. І навіть якщо ми не можемо бути в НАТО під час війни, ми хотіли б мати відповідні гарантії безпеки на шляху, поки ми ще не в НАТО. І саме відповідних зустрічних кроків з боку держав-членів НАТО, зустрічних до України, до гарантій її безпеки, ми й очікуємо на вільнюському саміті”.

15:19 Франція та Британія підтримують Україну й прагнуть надати їй додаткову підтримку, яка матиме вирішальне значення на полі бою, заявив британський прем’єр Ріші Сунак під час зустрічі з Макроном.

15:01 Росіяни обстріляли з РСЗВ Ураган Костянтинівку Донецької області – наразі відомо про щонайменше шістьох поранених, пошкоджено приватні будинки та газопровід, повідомив голова ОВА Павло Кириленко.

14:43 Українські сили “фактично знищили” ПВК Вагнера, заявив речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий: “У Пригожина є бажання зберегти свою військово-політичну суб’єктність, стати вагомою фігурою, яка впливає на прийняття процесів у РФ, проте цьому перешкоджають доблесть і майстерність ЗСУ, які фактично знищили угрупування Вагнера. Воно суттєво зазнало втрат і, можна сказати, більша частина його полягла на бахмутських полях”.

14:16 Росія атакувала Україну 9 березня ракетами, які змогла виробити за місяць, повідомив представник ГУР МОУ Андрій Юсов: “Можемо говорити про те, що місяць вони накопичували сили, зокрема працювали виробництва. Фактично, те, що вони могли виробити за місяць, було витрачено на українські трансформатори”. 

За словами Юсова, російські запаси багатьох видів ракетних озброєнь “критично низькі”: “Калібрів у них залишилося 7% від кількості, що була на початку повномасштабної агресії. Не можуть вони надолужити навіть через виробництво ті витрати”. Водночас він додав, що Росія намагається використовувати всі підходи, щоб обійти санкції, – зокрема контрабанду, “сірі” схеми постачання необхідних складових для виробництва озброєння.

13:44 У Херсонській області, в селі Іщенка Великоолександрівської громади автомобіль підірвався на російській міні – двоє людей загинуло, ще двоє поранено, повідомила ОВА.

13:27 Росіяни зазнали значних втрат поблизу Авдіївки, Мар’їнки та Вугледара, тому про наступ на Вугледар наразі не йдеться, заявив спікер Сил оборони Таврійського напрямку Олексій Дмитрашківський: “Наразі про наступ мова не може йти, так як ворог поніс досить суттєві втрати. За останній тиждень він дуже активно атакував позиції на Вугледарі, Мар’їнці, Авдіївці, застосовував свої найкращі підрозділи, але на сьогоднішній день відомо про те, що морально-психологічний стан військових РФ зовсім впав”.

Дмитрашківський також зазначив, що загалом останнім часом ворог дещо знизив свою активність на Донецькому напрямку – це пов’язано з тим, що на Запорізькому напрямку українські підрозділи знищують логістичні склади, скупчення особового складу і техніки. Водночас росіяни хоч і знизили активність, але продовжують штурмувати, тож ситуація залишаєтья складною.

13:06 До Києва прибула прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін. Разом із Зеленським вона вшанувала пам’ять загиблого героя України Да Вінчі.

До Києва прибула прем’єр Фінляндії Санна Марін

 

12:32 Орбан заявив, що Угорщина і Ватикан – єдині держави в Європі, які виступають за мир. Також він вважає, що західні лідери перебувають “у військовій лихоманці”: “Німці почали з касок, тепер вони на танках, а зараз вже заговорили про те, щоб відправити винищувачі”. У зв’язку з цим Орбан не виключив, що західні країни можуть відправити в Україну своїх військових. “Ми ніколи не були так близькі до того, щоб локальна війна перетворилася на світову”, – додав угорський прем’єр. 

12:08 “Верховні суди” самопроголошених “ЛДНР” винесли “вироки” трьом українським військовослужбовцям. Зокрема, до 13 років колонії засудили українського військовополоненого, правозахисника і засновника Громадського радіо Максима Буткевича. Його визнали винним у нібито “військових злочинах”.

Буткевич став до лав захисників України на початку березня 2022 року. Російські пропагандисти повідомили про взяття його в полон у районі захоплених пунктів Золоте і Гірське Луганської області 24 червня, опублікувавши відео допиту.

Крім того, “суди” засудили до увʼязнення ще двох українських полонених військових – Віктора Похозея та Владислава Шеля (8,5 і 18,5 років колонії відповідно). Шеля називають бійцем Азову.

11:47 Пєсков заявив, що відносини Росії та України в майбутньому неминучі, “бо ми сусіди”.

11:39 Фінляндія виділить Україні додаткові 29 млн євро допомоги, повідомили в МЗС країни.

11:24 Подоляк заявив в інтерв’ю La Stampa, що контрнаступ ЗСУ розпочнеться за два місяці: “Нам потрібні ракети великої дальності. Ми потребуємо збільшення поставок важких артилерійських снарядів калібру 155 мм. Ми не поспішаємо, реорганізуємося протягом наступних двох місяців. Ми виснажемо росіян у Бахмуті, а потім зосередимося в іншому місці”.

10:58 Папа Римський Франциск заявив, що за війною в Україні стоїть протистояння “кількох сучасних імперій”. Також понтифік знову заявив про готовність поговорити з Путіним, щоб закликати до миру: “Путін знає, що я доступний. Але там є імперські інтереси не лише Російської імперії, а й інших імперій. Для імперії типово ставити нації на друге місце”.

Те, що відбувається, папа вважає новою світовою війною, а Україна, за його словами, є полем бою цієї війни: “За трохи більш як сто років почалися три світові війни: 14-18-го, 39-45-го і ця, яка теж є світовою війною. Вона почалася по крихтах, а тепер ніхто не може сказати, що це не світова війна. До неї залучені усі великі держави. А Україна – їхнє поле бою. Там воюють усі”.

10:37 Після вчорашньої російської атаки у Житомирі та Харкові частина споживачів усе ще залишаються без електропостачання. Критична інфраструктура цих міст працює переважно від автономних джерел живлення, повідомило Укренерго. Крім того, ворог 9 березня продовжував обстрілювати Дніпропетровщину та Запоріжжя, через що у цих регіонах діють аварійні відключення. 

10:33 Уряд Великої Британії підозрює росіян у використанні місцевих фірм для відмивання грошей, зароблених на війні в Україні, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Зокрема, одна з компаній володіє судном, яким, ймовірно, незаконно вивозили зерно з України.

10:25 Росія зараз не використовує повітряний простір Білорусі для атак по Україні, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: “З Білорусі, напевно, кілька місяців тому були пуски “шахедів”, по Дніпру вони йшли на Київську область, їх збивали. Зараз Білорусь, її повітряний простір не використовується. Навіть для тих самих ударів ракетами С-300, С-400. Тому сьогодні маємо запуски з Рязанської області, також зі східного, південного напрямку”.

10:19 Польща почала встановлювати протитанкові укріплення на кордоні з Білоруссю, повідомив міністр оборони Маріуш Блащак. Він також нагадав, що в лютому почалося будівництво укріплень на кордоні з Калінінградською областю. “Це частина нашої стратегії оборони та стримування”, – пояснив польський міністр.

Польща встановлює протитанкові укріплення на кордоні з Білоруссю

 

10:14 Сунак і Макрон вперше за п’ять років проведуть британсько-французький саміт, на якому збираються домовитися, зокрема, про спільну розробку далекобійної зброї нового покоління для протидії загрозі Росії, повідомляє британський кабмін.

10:08 Британська розвідка вважає, що інтервал між ракетними ударами по Україні зростає, тому що зараз Росії необхідно накопичити критичну масу нещодавно вироблених ракет, перш ніж вона зможе організувати достатньо потужну атаку, щоб надійно придушити українську протиповітряну оборону.

09:37 Україна отримала одну із двох систем ППО Patriot, обіцяних США та Німеччиною, але вона поки не введена в експлуатацію, пише Financial Times.

09:35 СБУ повідомила про підозру гендиректору ДП Антонов, його заступнику та начальнику підрозділу з авіабезпеки, чиї дії призвели до знищення літака Мрія. За матеріалами слідства, напередодні повномасштабного вторгнення чиновники не допустили військовослужбовців Нацгвардії на територію Гостомельського аеропорту для підготовки до його захисту. Це призвело до захоплення стратегічно важливого аеродрому, навколишніх населених пунктів і знищення літака АН-225 Мрія.

09:08 У Херсонській області минулої доби внаслідок російських обстрілів четверо людей загинули, троє поранені. У Донецькій області один загиблий (у Вовченці) та двоє поранених, за даними ОВА.

08:47 Вночі росіяни вдарили по Нікопольському району Дніпропетровської області ракетами та важкою артилерією, повідомив голова ОВА Сергій Лисак. Люди не постраждали, але пошкоджено підприємства та будинки. У Покровській громаді внаслідок обстрілу сильні руйнування на енергетичному об’єкті, три населенi пункти району частково знеструмленi. Також з важкої артилерії ворог двічі обстріляв Червоногригорівську громаду – пошкоджено транспортне та аграрне підприємства, адмінбудівля.

08:35 Генштаб озвучив орієнтовні втрати РФ станом на ранок 10 березня.

  • особового складу – близько 156 990 (+870) осіб ліквідовано,
  • танків – 3448 (+7),
  • бойових броньованих машин – 6742 (+6),
  • артилерійських систем – 2475 (+10),
  • РСЗВ – 491 (+3),
  • засобів ППО – 256 (+2),
  • літаків – 304 (+1),
  • гелікоптерів – 289 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2107 (+9),
  • крилатих ракет – 907 (+34),
  • кораблів/катерів – 18 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5337 (+6),
  • спеціальної техніки – 240 (+3).

08:18 Армія РФ не полишає спроб оточити Бахмут. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби Сили оборони відбили на них 102 атаки окупантів, повідомив Генштаб у ранковому зведенні.

07:53 Американський Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що Росія завдала найбільшого в цьому році ракетного удару по Україні тільки для досягнення цілей державної пропаганди. Атака, яку Міноборони РФ назвало “відплатою за теракти” у Брянській області, ніяк не вплине і не покращить позиції Росії на передовій, зазначають експерти.

Зокрема, на думку аналітиків, Кремль навмисно запустив ракети, які українська ППО не може перехопити, незважаючи на скорочення їх запасів, щоб заспокоїти російські провоєнні та ультранаціоналістичні кола, які переважно закликали його помститися за інцидент у Брянській області. Однак більшість російських блогерів не підтримали удари 9 березня, зазначивши, що Кремлю необхідно докорінно змінити тактику їх нанесення, враховуючи, що Україна пристосувалася до встановленої схеми атак.

Також ISW повідомив, що російські сили готуються до відновлення наступальних операцій у районі Вугледара, однак постійні проблеми з особовим складом і боєприпасами стримуватимуть їх просування. Зокрема, 155-а морська піхотна бригада зазнала катастрофічних втрат під час кульмінаційного тритижневого лютневого наступу на Вугледар. А тепер російські війська, ймовірно, проводять ротацію у 136-й мотострілецькій бригаді, щоб замінити сильно деградоване з’єднання, сподіваючись відновити наступ під Вугледаром. При цьому експерти ISW не вважають, що за допомогою ротації росіянам вдасться посилити свій наступальний потенціал на цьому напрямку.

Більш того, відновлення дорогих наступальних операцій навколо Вугледара було б неправильним розподілом і без того виснажених сил на все більш безглузді оперативні зусилля, але особиста мотивація командувача Східного військового округу Рустама Мурадова може спонукати російські війська в цьому районі все ж таки відновити наступальні операції, резюмують аналітики.

02:12 США і союзники докладатимуть усіх зусиль, щоб ракетні та повітряні атаки з боку Росії по Україні не стали нормою, як того бажає агресор, заявив речник Держдепу Нед Прайс. Він додав, що український народ зі свого боку теж дуже чітко показав, що не коритиметься, а продовжуватиме захищати свою країну за підтримки США та партнерів у всьому світі.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн також засудила ракетні удари Росії по цивільних об’єктах України: “Цілеспрямовані удари Росії по цивільному населенню та енергосистемі є військовим злочином. Це зміцнює нашу спільну рішучість продовжувати просування реформ в Україні на її європейському шляху”.

00:07 Пригожин поскаржився, що йому відключили спецзв’язок та перестали пускати до міністерств. Очільник ПВК Вагнер пояснив, що доступ до відомств йому заблокували через те, що він просив боєприпаси для своїх найманців.

9 березня

23:51 Нижня палата парламенту Швейцарії (Національна рада) ухвалила рішення, згідно з яким дозвіл на постачання озброєння країні, що воює, можливий лише у разі засудження Радбезом ООН агресивної війни проти неї.

23:49 Росіяни знову атакували Запоріжжя, постраждали об‘єкти критичної інфраструктури, виникла пожежа, повідомив секретар міськради Анатолій Куртєв. За попередньою інформацією, пошкоджено також два заклади освіти. Внаслідок обстрілу було знеструмлено близько 20 тисяч абонентів, в деякихки районах було відсутнє опалення та водопостачання.

23:25 Кількість прихильників мирних переговорів в Україні почала зростати, що можна вважати досить небезпечною тенденцією після року війни з Росією, заявив секретар РНБО Олексій Данілов. За його словами, саме ворог намагається схилити нашу країну до переговорів, і однією з цілей сьогоднішнього масованого обстрілу України ракетами була саме така спроба.

“Я слухав одного діяча із Львівської області, який казав, що потрібні переговори, треба сідати і домовлятися. Майте на увазі, що таких стає все більше і більше, і більше. Це дуже небезпечна тенденція, коли люди навіть із Західної України починають про такі речі говорити”, – заявив Данілов.

23:17 Зеленський у вечірньому відеозверненні заявив, що чергове відʼєднання ЗАЕС від енергомережі внаслідок російських ракетних ударів свідчить про те, що РФ свідомо йде на створення таких критичних ситуацій на українських атомних обʼєктах. “Це просто вже за визначенням означає, що Росія не може бути сумлінним учасником будь-яких відносин в атомній сфері. А отже, що швидше російська атомна галузь опиниться під санкціями, то безпечніше буде світу”, – наголосив президент.

22:30 США та їхні союзники вже заблокували або конфіскували майно більш ніж на 58 млрд доларів, яке належить підсанкційним росіянам або контролюється ними, повідомила міжнародна група із санкцій, створена США та країнами ЄС (REPO). Зокрема, було заморожено фінанси та конфісковано предмети розкоші, такі як яхти, елітна нерухомість і цінні вироби мистецтва.

22:13 Міністр закордонних справ Саудівської Аравії принц Фейсал бін Фархан, який наприкінці лютого відвідував Київ, повідомив, що провів зустріч у Москві з Лавровим, обговорив з ним Україну, зерно, Сирію та питання енергетики. Фархан підкреслив, що Ер-Ріяд готовий виступити посередником у переговорах між Києвом та Москвою.

21:09 КДБ Білорусі заявило, що до атаки на літак А-50 на аеродромі Мачулищі причетні спецслужби Польщі. За “даними” відомства, про це нібито свідчить той факт, що в ній було задіяно “кілька людей з числа так званих втікачів, які знаходяться нині на території Польщі”. Ці люди нібито причетні до каналів організації доставки на територію РБ засобів ураження, дронів, забезпечення входу “терориста” на територію Білорусі, “підготовки та реалізації маршрутів його евакуації”.

20:14 Наступні півроку будуть критичними для війни в Україні, заявив директор ЦРУ Вільям Бернс: “У контексті розвідданих наступні кілька місяців – чотири, п’ять, шість – стануть критичними на полі бою в Україні”. На його думку, російські військові зможуть досягти тактичних успіхів, але вони не будуть значними.

19:38 Зеленський повідомив, що провів телефонну розмову з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн: “Засудили сьогоднішні ракетні атаки Росії. Привітали новий пакет санкцій ЄС і домовилися про подальший тиск на агресора. Детально обговорили прогрес України у виконанні рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів про вступ України до ЄС уже цього року”.

19:35 Білий дім у проекті бюджету на 2024 рік запросив 6 млрд доларів на підтримку України, союзників по НАТО та інших країн-партнерів у Європі. Також у ньому пропонується спрямувати 37,7 млрд доларів на підтримку потенціалу ядерного стримування і 23,8 млрд – на модернізацію атомного комплексу. Крім того, Білий дім запросив 753 млн доларів на протидію впливу РФ в Україні, 400 млн – у фонд стримування Китаю.

19:31 США запровадили санкції проти 39 фінансових установ, які створювали тіньову банківську мережу з метою отримання іранським режимом мільярдних статків в обхід введених раніше обмежень, повідомив Мінфін. 

19:27 Росія не погоджується на пропозицію України провести обмін всіх на всіх однієї категорії – наприклад, жінок чи поранених, повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець: “Адже за Женевськими конвенціями, є визначений пріоритет – спочатку повертаються військовополонені жінки, потім поранені. Водночас Росія не приймає й ці пропозиції”. 

19:18 Під час ракетної атаки на Україну 9 березня росіяни використали місячний запас ракет, повідомив представник ГУР Міноборони Андрій Юсов: “Вони місяць накопичували сили, зокрема працювало виробництво, але сьогодні фактично все, що було вироблено, було витрачено на українські трансформатори… Це не означає, що ракети закінчилися, але безмежного запасу вони не мають”.

19:14 Після сьогоднішньої ракетної атаки станом на 19:00 найскладніша ситуація з енергопостачанням у Харківській та Житомирській областях, повідомило Укренерго. 

19:08 Євросоюз досі не може знайти та заморозити 136 млрд євро російських активів, повідомляє Bloomberg. Так, до теперішнього часу ЄС вдалося розшукати лише 20,9 млрд євро. У жовтні повідомлялося, що було заморожено близько 17,4 млрд євро.

19:04 Американська кіноакадемія вже вдруге відмовилася показати звернення Зеленського на врученні премії Оскар, пише Variety з посиланням на джерела. За інформацією видання, минулого разу проти звернення українського президента виступав продюсер церемонії Вілл Пакер. Він вважав, що Голлівуд приділяє забагато уваги війні в Україні через те, що вона стосується білих, але ігнорує решту війн у світі.

18:59 Уряд Фінляндії повідомив, що схвалив дозвіл для Естонії на реекспорт своєї військової техніки та обладнання в Україну. Рішення стосується експорту 122-мм гаубиць D-30 і снарядів до них.

18:25 Україна стає “бойовою лабораторією” для випробувань іранської зброї за межами Близького Сходу, заявив високопосадовець Пентагону під час візиту до Ізраїлю, повідомляє Fox News. За його словами, “всі мають бути готові до того, який вигляд матимуть сценарії загрози, коли Іран застосує тактику, техніку та процедури, яких країна навчилася в Україні, і почне використовувати цю тактику примусу на Близькому Сході”.

18:22 Мінфін США ввів санкції проти китайських компаній, які постачали комплектуючі для іранських дронів. Заступник міністра фінансів по боротьбі з тероризмом та фінансовій розвідці Браян Нельсон наголосив, що Іран безпосередньо причетний до жертв серед цивільного населення внаслідок використання Росією іранських БПЛА в Україні.

18:18 Туреччина заблокувала постачання санкційних товарів до Росії, повідомив російський Комерсант FM із посиланням на логістичні компанії. На думку деяких співрозмовників радіостанції, рішення турецької митниці пов’язане з нещодавнім візитом до Туреччини держсекретаря США Ентоні Блінкена.

18:12 Оборона Бахмута триває понад сім місяців, і ворогу досі не вдалося взяти місто в оперативне оточення. Але ситуація залишається дуже важкою, заявив командувач Сухопутних військ Олександр Сирський. “Ми розуміємо тактичне значення Бахмута для ворога і знаємо його плани щодо дій на інших ділянках фронту. Сили оборони зараз продовжують захищати місто. Ситуація динамічна. Тут кожен хід та рішення здатні кардинально її змінити. Кожен день має найвищу цінність”, – додав він.

17:54 Лукашенко підписав закон, який встановлює страту чиновникам за держзраду.

17:21 Росія планує масштабну провокацію на українсько-білоруському кордоні. Для детального висвітлення провокації в Білорусь має прибути головний російський пропагандист Володимир Соловйов. Як повідомляє ГУР Міноборони України, 11 березня планується організація телерадіомоста та пряма трансляція з місця подій для пропагандистських російських ЗМІ.

За даними української воєнної розвідки, на територію Білорусі прибувають кілька груп росіян. Імовірно, плани окупантів передбачають загрозу руйнування об’єктів інфраструктури та можливі жертви серед мирного населення. Мета провокації – створення суспільної думки щодо України з боку білоруських громадян та забезпечення повноцінної участі збройних сил країни у війні на боці РФ.

17:13 Експерти підтвердили особу загиблого українського військовослужбовця Олександра Мацієвського, якого розстріляли росіяни за слова “Слава Україні”, повідомив заступник глави Мін’юсту Андрій Гайченко. За його словами, судові експерти підтвердили особу загиблого за шістьма ознаками. Докладніше – в матеріалі Доброволець з Ніжина.

16:47 Розвідка Литви вважає, що Росія може вести активні бойові дії в Україні ще два роки, заявив директор департаменту оперативних служб при Міноборони країни Елегіюс Паулавічюс. І хоча про якість ресурсів не йдеться, але й стара техніка завдає великої шкоди. Крім того, російських військових зараз більше, ніж на початку війни, додав він. “Тому всебічна військова, політична та економічна допомога Україні залишиться життєво необхідною для досягнення перемоги”, – наголосив Паулавічюс.

16:19 Якщо Росія не оголосить примусову мобілізацію, її армії буде все складніше підтримувати рівень наступальних дій, заявила глава Нацрозвідки США Авріл Хейнс. За її словами, основним завданням армії РФ на сході України може стати утримання окупованих територій. “Ми не передбачаємо, що цього року російська армія відновиться достатньою мірою, щоб досягти великих територіальних завоювань”.

“Війна в Україні стала жорсткою війною на виснаження, в якій жодна сторона не має остаточної переваги, але Путін продовжуватиме. Можливо, роками”, – додала Хейнс.

16:05 Відсьогодні набув чинності “указ” Пушиліна про створення військкоматів у Маріуполі та районі, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко. До 1 квітня має бути забезпечено повний облік всіх чоловіків починаючи з 2006 року народження. Поліцейським доручено також забезпечити виконання мобілізаційних завдань, що надала Росія. 

15:57 З жовтня 2022 року Росія випустила по території України 821 ракету загальною вартістю приблизно 7,5 млрд доларів, підрахував проект Ціна держави.

15:36 Укренерго повідомило, що відновило енергоживлення Запорізької АЕС, перерване сьогоднішніми ракетними ударами. ЗАЕС переходить з дизель-генераторів на отримання електроенергії для власних потреб з Об’єднаної енергосистеми України.

15:28 У Кремлі не вірять у версію про “український слід” у диверсіях на Північних потоках, заявив Пєсков: “Що стосується якогось проукраїнського “доктора Зло”, який все це організував, то важко в це віриться. Надто вже було складне завдання, яке було, напевно, під силу добре навченій державній спеціальній службі, яких не так багато в нашому світі”.

Також Пєсков звернув увагу на “синхронний вихід” публікацій світових ЗМІ на цю тему: “Ви бачите, що англосакси, про яких ми говорили від самого початку, метушаться. У них явно багато незручностей через цей теракт у відносинах з німцями, це очевидно”.

15:09 У Москві на радіо і ТБ прозвучала неправдива інформація про повітряну тривогу через злам серверів, повідомило МНС РФ.

14:57 Росіяни пошкодили дамбу Каховської ГЕС, водосховище обміліле, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. За його словами, “титанічними зусиллями” вдалося підвищити й утримати рівень води у Каховському морі, адже це критично важливо для жителів Криворіжжя та Нікопольщини. Лисак зазначив, що технічні рішення вже знайдено, наразі розробляється проектно-кошторисна документація.   

14:48 Очільник канцелярії президента Польщі Павел Шрот підтвердив, що Варшава готова надати Києву винищувачі МіГ-29, однак уточнив, що “це не буде велика кількість”. Шрот додав, що Польща має намір передати літаки “в якійсь ширшій, міжнародній коаліції”.

14:23 Нічна масована атака росіян з використанням Кинджалів свідчить про намір ворога знайти нову тактику ударів, повідомила речниця ОК Південь Наталія Гуменюк. За її словами, російські війська вишукували варіанти, як заплутати українські сили своїми діями. Наприклад, перед масованим ракетним обстрілом вони завели всі носії в пункти базування, а перед тим тривалий час йшла “гра м’язами в морі”.

Щодо великої кількості випущених Кинджалів, то, на думку Гуменюк, таким чином росіяни намагаються тиснути на Україну: “Вони хочуть продемонструвати, що можуть собі дозволити використати й інші види озброєння, тобто не лише ті, які вже стали для нас звичними. Знову повертаємось до того, що вишукують нову тактику”.

13:56 СБУ назвала провокацією заяву “МДБ Придністров’я” про нібито участь України в підготовці теракту: “Будь-які заяви представників так званого “Міністерства державної безпеки” фейкової “Придністровської народної республіки” щодо участі СБУ в підготовці теракту слід розглядати виключно як провокацію, зрежисовану в Кремлі”. У відомстві заявили, що за поширенням таких заяв стоїть мета Росії розхитати ситуацію на території, яка фактично є окупованою та підконтрольною їй, звинувативши в цьому Україну.

13:42 З 24 вересня 2022 року, коли воєнна розвідка України почала використовувати “народний супутник” ICEYE, співробітники ГУР МО провели космічну радіолокаційну розвідку майже тисячі районів розташування підрозділів РФ на тимчасово окупованих та інших територіях. За ці п’ять місяців космічний апарат дозволив виявити 360 наметів у місцях розташування російської армії, а також 7321 об’єкт військової та спеціальної техніки. Зокрема, вдалося виявити 45 літаків і 27 гелікоптерів, 36 ЗРК С-300, 11 радіолокаційних станцій тощо. Значна частина з цього переліку знищена.

13:37 Франція, Угорщина і Болгарія блокують санкції ЄС проти російської атомної енергетики, в тому числі Росатома, повідомляє PAP. До Брюсселя також надходить інформація, що Росатом почав розширювати свою діяльність на інші сектори, оскільки відчув себе захищеним від санкцій.

13:24 Зеленський повідомив, що провів нараду щодо обстрілу української інфраструктури ворогом. За його словами, сьогоднішнім обстрілом атакували Дніпропетровську, Житомирську, Кіровоградську, Харківську, Сумську, Вінницьку, Львівську, Івано-Франківську, Одеську, Запорізьку області та місто Київ. 

13:18 Міноборони РФ заявило, що у відповідь на “терористичні акції” в Брянській області ЗС РФ завдано по Україні “масованого удару відплати”, в ході якого, зокрема, застосовувалися гіперзвукові ракети Кинжал. За даними МО РФ, в результаті удару нібито вражені “ключові елементи військової інфраструктури України, підприємства оборонно-промислового комплексу, а також об’єкти енергетики, що їх забезпечують”. Цілі удару досягнуто, всі призначені об’єкти вражені, заявили у відомстві.

Крім того, в результаті удару нібито знищено місця базування ударних безпілотників, “зірвано перекидання резервів та залізничних перевезень іноземного озброєння, виведено з ладу потужності з ремонту військової техніки та виробництва боєприпасів”.

13:07 Міністри оборони країн ЄС на вчорашній зустрічі у Стокгольмі домовилися прискорити постачання артилерійських снарядів і закупити більше боєприпасів для допомоги Україні, але ще мають вирішити, як перетворити ці плани у реальність, повідомив Боррель. Згідно з планом, країни ЄС отримають фінансові стимули у розмірі 1 млрд євро, щоб відправити більше артилерійських снарядів до України, а ще 1 млрд євро піде на спільну закупівлю нових снарядів.

“Ми досягли загальної згоди щодо цієї процедури, але є питання, які ще не вирішені. Все має бути детально обговорено”, – сказав Боррель. Він висловив сподівання, що план буде остаточно узгоджений на зустрічі міністрів закордонних справ і оборони ЄС 20 березня.

12:58 Польща відправила Україні ще десять танків Leopard 2 на додаток до чотирьох, які вже надійшли, повідомив міністр оборони Маріуш Блащак. Також він додав, що українські військові завершили навчання на цих танках.

12:42 Росія сьогоднішньою атакою не досягла своїх основних цілей: українська енергосистема працює, вона не погашена, не сколапсувала, заявив голова правління НЕК Укренерго Володимир Кудрицький. Водночас він додав, що у багатьох регіонах є пошкодження об’єктів енергетичної інфраструктури, через що в окремих областях обмежено електропостачання.

12:29 Внаслідок ранкової ракетної атаки в Києві пошкоджений об‘єкт енергетичної інфраструктури. Є перебої з теплопостачанням, частина киян залишаються без опалення, повідомив Кличко.

12:17 Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив про необхідність взяти зобов’язання щодо безпеки Запорізької АЕС після чергового знеструмлення станції. Він наголосив, що це вже шостий випадок, коли ЗАЕС втрачає зовнішнє енергопостачання і змушена працювати в аварійному режимі: “Так продовжуватися не може. Я вражений самозадоволенням – що ми робимо, щоб цього не сталося? Ми – МАГАТЕ, ми покликані дбати про ядерну безпеку. Щоразу ми кидаємо кубик. І якщо ми дозволимо цьому тривати і далі, то одного разу наша вдача закінчиться”.

Гроссі закликав співробітників МАГАТЕ взяти на себе зобов’язання захищати безпеку ЗАЕС просто зараз: “Нам потрібна дія. Продовжу термінову консультацію та контакти”.

12:04 Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що Польща погодилася на спільну передачу МіГ-29 Україні, тож настав час словацькому уряду ухвалити рішення: “Думаю, настав час ухвалити рішення. В Україні гинуть люди, ми справді можемо їм допомогти, немає місця словацькій політизації. Це нелюдяно і безвідповідально”.

11:38 Під час ранкового ракетного удару по Харківщині ворог застосував тактику повторних ударів, щоб завдати ураження підрозділам ДСНС та енергетикам, розповів голова ОВА Олег Синєгубов. Він додав, що внаслідок цих ударів постраждалих не було. Без електрики поки залишаються жителі Харкова та деяких населених пунктів Харківського, Богодухівського і Чугуївського районів області.

11:36 Командувач сухопутних військ Олександр Сирський заявив, що актуальність оборони Бахмута постійно зростає: “Кожен день оборони міста дозволяє нам виграти час для підготовки резервів і підготуватися до наступальних операцій. У той же час у боях за цю фортецю ворог втрачає найбільш підготовлену і боєздатну частину свого війська – штурмові загони Вагнера”.

11:21 “Міністерство держбезпеки” невизнаного Придністров’я заявило про запобігання “замаху” на “лідера ПМР” Вадима Красносельського, який нібито готувався за вказівкою СБУ. “Підозрювані” затримані і вже дають свідчення, стверджує “МДБ”. Прокурор заявив, що “теракт” у Придністров’ї нібито мав статися в центрі Тирасполя, “злочинці розраховували на велику кількість жертв і усунення перших осіб республіки”.

11:14 “Глава” окупованої Запорізької області Євген Балицький заявив про формування у регіоні “народного ополчення”, головним завданням якого є “охорона порядку”.

11:06 В Івано-Франківській області російська ракета влучила в енергетичний об’єкт, люди не постраждали. У Тернопільській області у Підгаєцькій громаді внаслідок падіння уламків ракети пошкоджено п’ять будівель, одна з яких житлова, за даними ОВА.

10:48 Росіяни зранку обстріляли Херсон – влучили, в тому числі, в зупинку громадського транспорту, загинуло троє людей, повідомив Офіс президента.

10:36 У ніч проти 9 березня Україна пережила найбільший ракетний обстріл з початку 2023 року. Росія здійснила 81 пуск ракет різного базування, зокрема, запустила по територіъ України рекордну кількість Кинджалів. Докладніше – в матеріалі Атака РФ: вибухи по всій Україні, багато загиблих.

09:57 Спікер Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що росіяни вперше обстріляли Україну такою кількістю різних типів ракет. Зокрема він відзначив велику кількість випущених Кинджалів – шість штук. “Використовувалися, зокрема, літаки МіГ-31К. Не пам’ятаю, щоб таке було раніше”, – додав Ігнат.

09:49 Увесь Харків та частина області зараз без світла, повідомив речник обленерго Володимир Скічко.

09:42 Повітряні сили ЗСУ уточнили, що сьогоднішні пуски ракет армія РФ здійснила з десяти літаків стратегічної авіації Ту-95, семи літаків дальньої авіації Ту-22М3, восьми винищувачів Су-35, шести літаків МіГ-31К та трьох носіїв крилатих ракет Калібр у Чорному морі. Також у ПС ЗСУ нагадали, що Україна наразі не має засобів, здатних знищувати Х-22 (було випущено шість ракет), Х-47 Кинджал (шість ракет) та С-300 (13 ракет).

09:38 Росіяни завдали три ракетних удари по Шостці. Є влучання в одне з підприємств міста, пошкоджені також житлові будинки. Люди не постраждали, повідомила ОВА.

09:36 У Києві скасовані екстрені відключення світла, однак через перенавантаження однієї з ліній відключення ще діють в частині Голосіївського, Солом’янського та Святошинського районів, повідомила ДТЕК. 

09:25 Кількість загиблих внаслідок падіння ракети у Золочівському районі Львівської області зросла до п‘яти – під завалами виявили тіло ще одного чоловіка, повідомив голова ОВА Максим Козицький.

09:23 У Запорізькій області п’ять російських ракет (попередньо С-300) вдарили по об’єкту критичної інфраструктури. Постраждалих немає, ситуація контрольована, повідомила ОВА.

09:17 У Харкові та Харківській області зафіксовано щонайменше 15 ударів ракет С-300, постраждали об’єкти критичної інфраструктури, а в обласному центрі пошкоджено об’єкт цивільної інфраструктури, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. У смт Пісочин Харківського району російська ракета влучила на подвір’я приватного будинку, пошкоджено декілька житлових будинків. Двоє людей отримали поранення. Ще одна ракета в Пісочині влучила в болото. У смт Слобожанське Чугуївського району ракета пошкодила теплиці овочевої фабрики.

Протягом доби ворог обстрілював прикордонні населені пункти Харківського, Куп’янського та Чугуївського районів області. Пошкоджені будинки та господарчі споруди, сталися пожежі.

09:06 Росіяни випустили по Україні 81 ракету і вісім безпілотників, українська ППО знищила 34 крилаті ракети із 48 і чотири БПЛА Shahed-136/131, повідомив Залужний. Крім того, за його словами, “внаслідок організованої протидії вісім керованих авіаційних ракет Х-31П та Х-59 не досягли своїх цілей”.

РФ здійснила 81 пуск ракет різного базування:

  • 28 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555;
  • 20 пусків крилатих ракет морського базування Калібр;
  • 6 пусків крилатих ракет повітряного базування X-22;
  • 6 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-47 Кинджал;
  • 8 пусків керованих авіаційних ракет: 2 – Х-31П; 6 – X-59;
  • 13 пусків зенітних керованих ракет С-300.

08:59 Генштаб озвучив орієнтовні втрати РФ станом на ранок 9 березня.

  • особового складу – близько 156 120 (+590) осіб ліквідовано,
  • танків – 3441 (+5),
  • бойових броньованих машин – 6736 (+13),
  • артилерійських систем – 2465 (+2),
  • РСЗВ – 488 (+0),
  • засобів ППО – 254 (+1),
  • літаків – 303 (+0),
  • гелікоптерів – 289 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2098 (+0),
  • крилатих ракет – 873 (+0),
  • кораблів/катерів – 18 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5331 (+1),
  • спеціальної техніки – 237 (+1).

08:51 Армія РФ основні зусилля продовжує зосереджувати на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби Сили оборони відбили на цих напрямках понад 110 атак, повідомив Генштаб у ранковому зведенні. Зокрема, на Бахмутському напрямку українські захисники відбили атаки в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське та Олександро-Шультине.

За попередньою інформацією, ЗС РФ вже використали майже весь запас артилерійських боєприпасів, розміщених на складах центральної частини Росії. На тимчасово окуповану територію України росіяни переміщують боєприпаси вже з інших регіонів РФ, що суттєво збільшує строки доставки. Також Генштаб ЗСУ повідомляє про поганий стан і якість нових партій боєприпасів – майже половина з них іржаві внаслідок порушення умов зберігання. Генштаб прогнозує дефіцит боєприпасів в артилерійських підрозділах армії РФ протягом найближчих 2-3 місяців.

08:47 У Херсонській області минулої доби внаслідок російських обстрілів одна людина загинула, троє поранені. У Донецькій області двоє загиблих (у Бахмуті та Авдіївці) та четверо поранених, за даними ОВА.

08:44 У Кропивницькому районі внаслідок ракетної атаки пошкоджено об’єкт енергетики, люди не постраждали, повідомив голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

08:39 Росіяни під час масованої атаки обстріляли три електростанції ДТЕК, є серйозні пошкодження обладнання, повідомили в компанії.

08:35 “Влада” окупованої Запорізької області заявила про “провокацію” на ЗАЕС – нібито “українська сторона відключила останню ЛЕП, що живить Запорізьку АЕС”, атомна станція перейшла на дизель-генератори. Два енергоблоки (п’ятий та шостий) переводяться в режим холодної зупинки.

В Енергоатомі у свою чергу заявили, що внаслідок російських ракетних обстрілів відключилась остання лінія зв’язку Запорізької АЕС з українською енергосистемою. Наразі станція знеструмлена і перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації, 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан. Увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС, пального для їхньої роботи залишається на десять діб. В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу, наголосили в Енергоатомі.

08:32 Внаслідок 15-ї масованої російської атаки є пошкодження об’єктів енергетичної інфраструктури, тому обмеження будуть застосовані у Житомирській, Харківській та Одеській областях, повідомило Укренерго.

08:28 Внаслідок ракетного удару в Одеській області пошкоджено декілька ліній електропередач та опора, повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

Під час ракетної атаки над Одещиною ППО збила шість ракет, ще дев’ять – над Миколаївщиною, повідомила спікер ОК Південь Наталія Гуменюк.

08:22 У Дніпропетровській області внаслідок російської атаки одна людина загинула, двоє постраждали, повідомив голова ОВА Сергій Лисак. Росіяни атакували Дніпропетровщину безпілотниками та ракетами. Удари зафіксовані у Дніпровському, Павлоградському, Криворізькому та Нікопольському районах. Пошкоджені енергетична інфраструктура та промислові підприємства, там серйозні руйнування. Над областю вдалось збити сім ворожих ракет.

Крім того, внаслідок артилерійських обстрілів Нікопольщини одна людина загинула, двоє поранені.

08:18 У Львівській області внаслідок ракетної атаки загинуло четверо людей, повідомив голова ОВА Максим Козицький. Російська ракета впала у житловій зоні в Золочівському районі, почалася пожежа. Розбір завалів триває, під ними ще можуть бути люди. Пожежа знищила три житлові будинки, автомобілі, гараж і кілька господарських будівель.

08:16 Росіяни атакували Житомир дронами-камікадзе, повідомив мер Сергій Сухомлин. У місті є проблеми зі світлом та водопостачанням, люди не постраждали. 

08:01 Після ракетної атаки, у зв’язку з екстреними відключеннями електроенергії, близько 40% споживачів Києва залишились без опалення. Водопостачання працює у штатному режимі, повідомив Кличко.

07:57 Повітряна тривога в Україні завершилась, вона тривала близько семи годин. Протягом цього часу росіяни випустили практично всі типи свого повітряного озброєння – починаючи від баражуючих боєприпасів Shahed і до майже всіх видів крилатих ракет, повідомив начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко. За його словами, завдяки роботі ППО ударів крилатими ракетами та БПЛА по столиці не допущено, але, за попередньою інформацією, аеробалістична ракета типу Кинджал влучила в обʼєкт інфраструктури у Голосіівському районі. У Святошинському районі уламками ракети поранено двоє людей, пошкоджено автомобілі. 

07:25 Внаслідок російської масованої атаки на енергетичну інфраструктуру України пошкоджено останню лінію, яка живила Запорізьку АЕС. Зараз станція працює на дизельних генераторах, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. За його словами, станом на 6:30 зафіксовані обстріли енергетичних об’єктів у Київській, Миколаївській, Харківській, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській та Житомирській областях.

07:16 У Києві пролунав ще один вибух – у Святошинському районі. Горять автомобілі у дворі одного з житлових будинків, повідомив Кличко. 

06:59 В Києві через ракетну атаку енергетики застосували технологічні екстрені відключеня – без світла приблизно 15% споживачів, повідомив мер Віталій Кличко.

06:47 В Одесі росіяни вдарили по об’єкту енергетичної інфраструктури, повідомив спікер ОВА Сергій Братчук. Пошкоджені кілька житлових будинків, постраждалих немає. Превентивно у місті було вимкнено електропостачання.

06:31 Всю ніч в Україні триває повітряна тривога, росіяни масово атакують всю країну. Телеграм-канали повідомляють про вибухи в Києві, Хмельницькій, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Дніпропетровській, Одеській та Київський областях, Харкові та Запоріжжі. В деяких регіонах є влучання в об’єкти енергетики, також працює ППО. Зокрема, Кличко повідомив про вибух у Голосіївському районі столиці.

04:29 Росіяни завдали біля 15 ударів по Харкову і області, під прицілом – об‘єкти критичної інфраструктури, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. За попередньою інформаціюєю, є влучання у приватний житловий будинок на Харківщині, дані щодо постраждалих і масштабів руйнувань уточнюються.

01:15 Принцеса Уельська Кейт Міддлтон вперше з моменту отримання звання полковника Ірландської гвардії відвідала військовий полігон Солсбері-Плейн у Вілтширі, де тренують українських військових, повідомила прес-служба королівської родини.

00:46 Пентагон блокує передання Міжнародному кримінальному суду доказів воєнних злочинів Росії в Україні, зібраних спецслужбами США, оскільки побоюється створення прецеденту для притягнення до відповідальності в майбутньому американців, пише The New York Times. Йдеться, серед іншого, про матеріали щодо рішення російських чиновників навмисно завдавати ударів по цивільній інфраструктурі та викрадати тисячі українських дітей з окупованих територій. Проти надання доказів виступає міністр оборони Ллойд Остін, за – розвідслужби, Держдеп і Мінʼюст. Байден ще не ухвалив рішення, додають джерела видання.

00:13 Залужний і Єрмак провели телефонну розмову з радником президента США з питань нацбезпеки Джейком Салліваном і головою Об’єднаного комітету начальників штабів Марком Міллі. Розповіли про оперативну ситуацію на фронті і можливі дії РФ, окремо зупинилися на ситуації у Бахмуті. Українська сторона наголосила на важливості вчасного надання Україні необхідної військової та фінансової підтримки.

8 березня

22:58 Зеленський у вечірньому відеозверненні подякував “всім, хто цими днями на площах і вулицях Грузії тримав українські прапори”, “за наш національний гімн, який лунав у Тбілісі”.

“Це повага до України, і я хочу висловити щиру повагу до Грузії. Немає такого українця, який не бажав би успіху нашій дружній Грузії. Демократичного успіху. Європейського успіху. Ми хочемо бути у Євросоюзі – і будемо. Ми хочемо, щоб Грузія була у Євросоюзі, і я впевнений – буде. Ми хочемо, щоб Молдова була в Євросоюзі, і я впевнений – буде. На це заслуговують усі вільні народи Європи”, – наголосив президент.

22:05 Зеленський повідомив у вечірньому відеозверненні, що провів сьогодні нараду з військовими, розвідкою: “Фронт, наша оборона, битва за Бахмут і увесь Донбас – це перший пріоритет. Робимо все для того, щоб наші тактичні кроки спрацювали на стратегічне завдання – на успіх України в битві за всю тимчасово окуповану територію нашої держави”.

Також він повідомив, що влада готує нові “цілком справедливі” кроки проти тих в Україні, “хто ще намагається послаблювати державу, підважувати міцність нашого суспільства. Невдовзі відбудеться нове засідання РНБО, і є відповідні проекти санкційних рішень. Внутрішня безпека України – теж перший пріоритет”.

21:39 Регіональне управління Сил територіальної оборони Північ ЗСУ стверджує, що українським військовослужбовцем, якого розстріляли російські солдати за слова “Слава Україні”, є боєць 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТРО Чернігівської області Олександр Мацієвський.

20:54 Росіяни обстріляли Нікопольський район Дніпропетровської області з важкої артилерії та Градів, постраждали шестеро людей, з них двоє дітей, повідомив голова ОВА Сергій Лисак.

20:47 Президент Польщі Анджей Дуда заявив CNN, що Варшава готова передати Україні всі свої винищувачі МіГ-29.

20:44 Росії не вистачає боєприпасів і військ, щоб у 2023 році отримати значні територіальні здобутки в Україні, тому вона може перейти до оборони, затягуючи війну, заявила директор Національної розвідки США Евріл Хейнс.

20:36 Трамп заявив, що дозволив би Росії відібрати в України частину території, “щоб уникнути війни”. Він наголосив, що під час його президентства Росія не захопила жодної країни, тоді як за попередніх – окупувала частини Грузії та України, а за Байдена взагалі отримала “шведський стіл”.

19:57 Росія, ймовірно, цього року не зможе захопити всю територію Донецької області, йдеться у щорічному звіті про оцінку загроз розвідки США. На думку аналітиків, Путін неправильно оцінив можливості ЗСУ, а російські війська продовжать стикатися із виснаженням, нестачею особового складу та низьким моральним духом. Також розвідка вважає, що ефект від часткової мобілізації в РФ з’явиться лише навесні та влітку.

19:29 Контракт на експорт українського зерна через контрольоване Росією Чорне море спливає 18 березня, і ООН наполягає на черговому продовженні. Президент Зеленський та генсек ООН Антоніу Гутерріш на зустрічі в Києві висловилися за продовження зернової угоди. Докладніше – в матеріалі Зерно та війна.

18:54 Рада нацбезпеки Білого дому не може підтвердити дані про нібито український слід у диверсії на трубопроводах Північний потік, повідомила керівник прес-служби відомства Едріенн Вотсон.

18:50 Китай продовжуватиме співпрацювати з Росією, незважаючи на негативну реакцію Заходу, повідомляє Радіо Свобода з посиланням на дані американської розвідки. Згідно зі звітом, продовження співпраці Пекіна з Москвою – це “спроби кинути виклик США”. Також у звіті сказано, що Росія, ймовірно, не прагне конфлікту зі США та НАТО, але війна в Україні несе “великий ризик” того, що це станеться. Крім того, у розвідці вважають, що РФ у наступні десять років залишатиметься “значним і менш передбачуваним викликом для США”.

18:39 Боррель повідомив, що запропонував виділити 1 млрд євро із Європейського фонду миру для постачання боєприпасів Україні.

18:13 Загальна сума наданої Україні допомоги від союзників за час повномасштабної війни становить близько 150 млрд євро, повідомив генсек НАТО Єнс Столтенберг. Він уточнив, що військова допомога становить 65 млрд з цієї суми.

18:08 Зеленський заявив, що майбутнє ООН вирішується в Україні: “Саме зараз і саме Україна – на передовій не просто боротьби, а реальної війни за всі ті принципи, на яких ґрунтується міжнародне життя. Саме зараз і саме Україна захищає цілі та принципи Статуту ООН. А отже, саме зараз і саме в Україні вирішується, яким буде майбутнє ООН та якою буде глобальна роль Організації Об’єднаних Націй”. 

17:57 Російська пропаганда активно веде роботу з дегуманізації українців за допомогою відвертих фейків. Дезінформація в РФ часто базується на псевдогероях, і останнім часом ними стають діти. Так, пропагандисти “створили” нового героя – хлопчика Федора, який із “пораненням у грудній клітці” врятував двох дівчаток. Докладніше – в матеріалі “Бій з українською ДРГ”.

17:51 Латвія передала Україні вісім автомобілів, конфіскованих у п’яних водіїв, повідомляє Delfi. Зокрема, уряд Латвії ухвалив рішення безплатно передати конфісковані авто до п’яти частин ЗСУ, а також Вінницькій регіональній клінічній лікарні й територіальному медоб’єднанню Куп’янської міської ради на Харківщині. За словами міністра фінансів Латвії Арвіла Ашераденса, від появи ідеї передавати конфісковані автомобілі Україні до її втілення минуло трохи більше місяця.

17:44 Військова місія Євросоюзу підготує понад 11 тисяч українських військовослужбовців до кінця березня та ще 30 тисяч – до кінця року, повідомив Боррель.

17:29 Німеччина передала Україні ще дві зенітні самохідні установки Gepard та 6000 боєприпасів до них, йдеться у звіті уряду ФРН. Загалом Київ отримав уже 34 установки Gepard.

17:20 У Білорусь почали прибувати нові ешелони з технікою та особовим складом ЗС РФ у рамках ротації, повідомляє моніторингова група Беларускі Гаюн. Зокрема, 7 березня на станції Осиповичі-1 (Могилівська область) та Полонка (Брестська область) прибули два ешелони з технікою і контингентом ЗС РФ. За даними групи, до РБ прибуло не менше 79 одиниць техніки та 450 осіб особового складу.

17:12 Єврокомісія повідомила, що планує у разі потреби ініціювати продовження терміну надання тимчасового захисту українцям: “Європейський Союз готовий підтримувати Україну стільки, скільки потрібно. Захист вже продовжено до березня 2024 року і може бути продовжено ще до 2025 року. Комісія готова зробити необхідні кроки для подальшого продовження, якщо буде потрібно”.

17:05 Минулого року до країн ЄС прибуло близько 16 млн українців, з яких 11 млн потім повернулися до України, ще 1 млн осіб поїхали далі в інші країни, а близько 4 млн біженців залишилися на території Євросоюзу, повідомила єврокомісар із питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон.

16:46 Кінцевою метою ООН у контексті війни Росії проти України є досягнення справедливого миру згідно зі Статутом ООН та міжнародним правом, заявив під час візиту до Києва генсек ООН Антоніу Гутерріш: “Позиція ООН абсолютно чітка – російське вторгнення в Україну є порушенням Статуту ООН та міжнародного права. Суверенітет, незалежність, єдність і територіальна цілісність України мають бути збережені відповідно до міжнародно визнаних кордонів України. Наша кінцева мета також ясна – справедливий мир згідно зі Статутом ООН і міжнародним правом і резолюцією Генасамблеї з нагоди річниці початку війни”.

16:18 Парламент Румунії на спільному засіданні двох палат ухвалив декларацію на підтримку України, яка засуджує російське вторгнення та агресію проти України, закликає Кремль вивести окупаційні війська, вимагає від РФ припинити ядерні погрози, а також вигадані звинувачення у нібито застосуванні Києвом біологічної зброї. Крім того, румунські парламентарі закликали ЄС та НАТО посилити санкції проти Росії.

16:11 Окупаційна “влада” Енергодара заявила про атаку безпілотників на місто – нібито дрони із запальними зарядами вдарили по набережній, через що виникла пожежа площею 4 га. Перед цим мер Мелітополя Іван Федоров опублікував фото з Енергодара, на яких видно великий стовп диму. Місцеві пабліки пишуть, що пожежа сталася в районі управління СБУ.

16:07 Зеленський у Києві зустрівся з генсеком ООН Антоніу Гутеррішем та делегацію ООН. “Дуже важливо, що саме в Києві ми говоримо про те, як повернути мир і міжнародну безпеку, повну силу Статуту ООН – тим нормам, які однаково важливі для всіх народів на землі”, – наголосив президент.

15:58 Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський знову відвідав позиції українських військових у Бахмуті. “Цугцванг у шахах – це ситуація, коли будь-який хід гравця веде до погіршення його становища. Робимо все, щоб ворог опинився в такій ситуації на цій війні”, – зазначив він.  

15:35 Цього тижня статті про можливу причетність “проукраїнського угруповання” до вибухів на Північному потоці опублікували The New York Times, Die Zeit, The Washington Post і The Times. Докладніше про те, що довідалися західні ЗМІ, – в матеріалі Український слід.

15:06 Постпреди країн ЄС погодили виділення додатково 2 млрд євро у міжурядовий фонд, з якого фінансуються постачання Україні військової допомоги.

14:39 Столтенберг заявив, що українська оборона Бахмута може зазнати поразки найближчими днями, однак це не обов’язково стане переламним моментом у війні: “Це лише підкреслює, що ми не повинні недооцінювати Росію. Ми повинні продовжувати підтримувати Україну”.

14:08 Падіння ВВП України у лютому скоротилося до 26% порівняно з 32% у січні, повідомило Мінекономіки. За даними уряду, це сталося завдяки покращенню ситуації з електропостачанням.

13:52 Столтенберг заявив, що поки невідомо, хто стоїть за диверсіями на Північних потоках, розслідування триває.

13:45 Міністр оборони ФРН Боріс Пісторіус на зустрічі глав оборонних відомств ЄС у Швеції заявив, що до кінця року у Німеччині пройдуть підготовку загалом 9000 українських військовослужбовців.

13:23 Резніков заявив на неформальній зустрічі з міністрами оборони країн ЄС у Швеції, що Україні потрібен мільйон артилерійських снарядів: “Нам потрібен мільйон артилерійських снарядів. Для цього, ймовірно, потрібно близько 4 млрд євро”.

Міністр додав, що обговорюватиме постачання систем ППО, а також амуніції: “Пріоритет номер один – системи ППО, а також амуніція, амуніція і ще раз амуніція. Тому я підтримую ініціативу міністра оборони Естонії Ханно Певкура про 1 млн снарядів калібру 155-м. Також БМП для “залізного кулака”, більше танків, як Leopard, і ми будемо готові до контрнаступу”.

13:12 Суд загальної юрисдикції ЄС постановив зняти санкції з матері засновника ПВК Вагнер Віолетти Пригожиної. Як повідомив редактор Радіо Свобода з питань Європи Рікард Йозвяк, суд дійшов висновку, що зв’язок між жінкою та Євгеном Пригожиним базується виключно на родинних стосунках.

12:46 Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що в березні Україні передадуть 18 німецьких і три португальські танки Leopard 2.

12:24 ООН вивчає відео зі стратою беззбройного українського військового російськими окупантами і на основі попередньої експертизи вважає, що воно може бути справжнім, повідомила AFP речниця Управління ООН з прав людини. Вона додала, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Управління ООН з прав людини задокументувало численні порушення міжнародного гуманітарного права щодо військовополонених, і по кожному має бути проведене розслідування.

12:15 Китайські фахівці досліджують помилки, яких Росія припустилася у війні проти України, а також ретельно вивчають вплив американської зброї і технологій, пише Reuters за підсумками аналізу близько сотні статей у 20 китайських спеціалізованих виданнях на військову тематику. Агентство підкреслює, що поки китайські чиновники уникають критики РФ, військові експерти більш відверті у своїх висновках: багато китайських статей присвячені помилкам російських військ. Серед них – застаріла тактика, відсутність єдиного командування, недостатнє втручання в українські засоби зв’язку.

Також китайські дослідники стурбовані роллю супутникової мережі Starlink. За даними аналітиків, Китай хоче розробити подібну мережу та знайти способи вивести з ладу Starlink. Велику увагу в Китаї також приділяють вивченню американської зброї, у тому числі HIMARS, а також ракет Stinger та Javelin, які “завдали серйозних збитків російським танкам, бронетехніці та військовим кораблям”.

12:07 Іран таємно поставив Росії велику кількість боєприпасів, пише Sky News із посиланням на свої джерела. За інформацією видання, два вантажні судна під російським прапором вийшли з іранського порту в січні, прямуючи до Росії через Каспійське море. Вони перевозили приблизно 100 млн куль та близько 300 тисяч снарядів. Також судна перевозили боєприпаси для РСЗВ, мінометів та кулеметів. Крім того, на борту було близько 10 тисяч бронежилетів та шоломів. Росія заплатила за товар готівкою.

11:53 Західній розвідці відоме ім’я українського спонсора підриву Північних потоків, але його свідомо вирішили не розкривати, щоб захистити Україну, пише The Times. За інформацією видання, ім’я приватного спонсора диверсії не пов’язане з урядом Зеленського. Ім’я українця начебто вирішили приховати, щоб вберегти Київа від публічної сварки з Берліном, який затягував надання танків Leopard 2 та системи ППО IRIS-T.

Тим часом міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус відмовився коментувати повідомлення у ЗМІ щодо організаторів підриву газопроводів до завершення розслідування. При цьому він не виключив, що могла мати місце операція під чужим прапором. 

А Резніков у свою чергу заявив, що українські спецслужби не мають стосунку до диверсій: “Для мене це досить дивна історія, яка не має нічого спільного з нами. Я думаю, що офіційне розслідування, що проводиться відповідними владними структурами, виявить усі деталі. Це було б певним компліментом для наших спеціальних сил, але це не наші дії”.

11:46 У Швеції розпочалося засідання міністрів оборони ЄС за участі Резнікова. Український міністр повідомив, що обговорить з партнерами передачу озброєння.

11:38 У Луганській області росіяни намагаються захопити деокуповані села, але на фронті стратегічного успіху не мають, розповів голова ОВА Сергій Гайдай. За його словами, окупанти штурмують в напрямку Стельмахівки на Сватівщині, але українські захисники зберігають контроль над цим селом. Також тривають бої в напрямку Макіївки-Невського та Куземівки-Новоселівського – ці села повністю зруйновані росіянами.

11:29 Китай виділить через МАГАТЕ 200 тисяч євро задля забезпечення ядерної безпеки в Україні, заявила офіційний представник МЗС КНР Мао Нін. Вона також додала, що Пекін продовжить сприяти “мирному діалогу та політичному процесу врегулювання” ситуації в Україні. “Ми усуватимемо основні фактори ризиків у галузі ядерної безпеки, сприятимемо забезпеченню безпеки на атомних об’єктах України”, – підсумувала вона.

11:04 Попередня доба стала першою з 24 лютого 2022 року, коли в Донецькій області не постраждав жоден цивільний, повідомив голова ОВА Павло Кириленко. Але, за його словами, ситуація залишається напруженою – росіяни продовжують обстрілювати обстрілювати населені пункти Донеччини.

10:41 Вночі протиповітряною обороною знищено два іранських дрони-камікадзе Shahed-131/136, якими росіяни атакували Україну з північного напрямку, повідомило командування Повітряних сил.

10:28 Ситуація в енергосистемі стабільна, дефіцит потужності відсутній вже 25-й день поспіль і наразі не прогнозується. Укренерго повідомляє, що ситуація залишатиметься стабільною й надалі за відсутності нових атак росіян на енергосистему. Працюють всі види електростанцій, імпорт електроенергії незначний.

10:05 Близько 40% з усієї військової допомоги, обіцяної Україні Пентагоном з початку війни (понад 8 млрд доларів), надійшло за три місяці – з 9 грудня 2022 року, пише The Economist. При цьому постачання озброєнь, узгоджене у Німеччині лише в січні 2023 року, становить дві третини від загальної кількості, відправленої Україні за весь 2022 рік. У результаті майже третина української армії скоро матиме озброєння за стандартами НАТО, зазначає видання.

Залужний розраховує, що зрештою у його розпорядженні будуть три нові армійські корпуси, кожен з яких складається із шести бригад. Кожен корпус – 20 тисяч осіб, навчених та озброєних за стандартами НАТО.

09:57 Південна Корея минулого року погодила експортні ліцензії для Польщі на постачання гаубиць Krab, що містять південнокорейські компоненти, повідомив у коментарі Reuters представник Міноборони країни. Це стало першим підтвердженням того, що Сеул погодився передати Україні збройні компоненти – хоча й опосередковано. Раніше було незрозуміло, чи був офіційний дозвіл на це. Водночас у відомсві наголосили, що позиція Південної Кореї – не передавати системи озброєння Україні.

09:16 Британська розвідка вважає, що візит Шойгу на фронт в Україні 4 березня міг стати відповіддю на нещодавній візит Пригожина на передову. Відкритий конфлікт Вагнера з Міноборони РФ триває, і Шойгу, ймовірно, болісно ставиться до порівняння з Пригожиним, зазначають аналітики.

Також розвідка звернула увагу, що єдиним російським польовим командиром, показаним на відео із Шойгу, був генерал-полковник Рустам Мурадов. Примітно, що Мурадов відповідає за Вугледарський сектор Донецької області, де за останні три місяці кілька штурмів не мали успіху.

Донедавна російське командування, ймовірно, розглядало прорив у районі Вугледара як ключовий спосіб досягнення важливого в оперативному відношенні прориву українських позицій. Тепер військове керівництво РФ, ймовірно, зіткнеться з дилемою: зробити ще одну спробу штурму Вугледара або підтримати запеклі бої на північ від Бахмута і Кремінної.

09:08 Генсек ООН Антоніу Гутерріш прибув з візитом до Києва, повідомив його речник Стефан Дюжаррік. Під час свого третього візиту до України з початку війни він зустрінеться з Зеленським для переговорів щодо продовження зернової угоди, дія якої спливає 18 березня.

08:40 Генштаб озвучив орієнтовні втрати РФ станом на ранок 8 березня.

  • особового складу – близько 155 530 (+700) осіб ліквідовано,
  • танків – 3436 (+4),
  • бойових броньованих машин – 6723 (+9),
  • артилерійських систем – 2463 (+7),
  • РСЗВ – 488 (+0),
  • засобів ППО – 253 (+0),
  • літаків – 303 (+0),
  • гелікоптерів – 289 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2098 (+3),
  • крилатих ракет – 873 (+0),
  • кораблів/катерів – 18 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5330 (+7),
  • спеціальної техніки – 236 (+0).

08:21 Армія РФ основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Продовжує безуспішні наступальні дії в районах Оріхово-Василівки, Дубово-Василівки, Бахмута, Кам’янки, Авдіївки та Мар’їнки Донецької області, повідомив Генштаб у ранковому зведенні. Минулої доби Сили оборони відбили понад 100 атак противника на зазначених напрямках.

06:27 Американський Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що російські війська не мають ресурсів для отримання оперативних результатів у разі захоплення Бахмута. У найкращому разі для них це може бути лише тактичною перемогою. На думку аналітиків, якщо Бахмут буде захоплено, російський наступ у цьому регіоні досягне кульмінації. У ISW також зазначають, що росіяни не мають механізованих сил, необхідних для наступу на Бахмут, а штурмові загони не здатні вести маневрену війну.

Якщо росіяни і займуть Бахмут, їм доведеться вибирати між двома напрямками наступу, що розходяться: один у бік Костянтинівки, другий – у напрямку Слов’янська і Краматорська. Ці два потенційні напрямки наступу не підтримують один одного, і російським силам, які деградували, ймовірно, доведеться вибрати один з них. Крім того, українські сили потужно зміцнили позиції на обох цих напрямках.

03:19 Байден і Макрон провели телефонну розмову, під час якої обговорили підтримку України, повідомили в Білому домі. Зокрема, президенти обговорили зобов’язання своїх країн “продовжувати надавати Україні допомогу у сфері безпеки та стягувати з Росії відшкодування за її агресію”.

01:24 Військові США шукають можливість встановити ракети класу повітря-повітря середньої дальності AIM-120 на літаки МіГ, які використовує Україна, пише Politico з посиланням на джерело в Міноборони США. Ці зусилля, у разі успіху, можуть стати частиною вирішення проблеми Києва, який потребує додаткової вогневої потужності та ППО, зазначає видання. Основна проблема полягає в тому, що американські та радянські системи настільки різні, що ракета і літак “не бачать” один одного.

00:20 Офіційний представник Держдепу США Нед Прайс назвав “жахливим” відео страти беззбройного українського військового росіянами: “Страшна картина того, як цього беззбройного українця страчують після простої заяви “Слава Україні”, просто вражає з погляду її варварства”.

Прайс додав, що Росії “має бути соромно за себе”, а їхні дії нехтують “елементарною людяністю, основними правилами війни та порядністю”. Він також зазначив, що, на жаль, це не єдиний випадок військових злочинів Росії, а їх кількість визначається десятками тисяч фактів.

7 березня

23:58 У Харкові вперше з початку повномасштабного вторгнення РФ повернули вуличне освітлення.

23:13 Якщо Захід перестане допомагати Україні, війна може розширитися на інші країни, заявив координатор з питань стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі: “Якщо ми перестанемо підтримувати Україну, що стане наступним завоюванням Путіна? Скільки ще доведеться заплатити, у тому числі американською кров’ю?”

22:47 Новий міністр закордонних справ КНР Цінь Ган сьогодні зробив вкрай агресивні заяви на адресу США і дуже тепло відгукнувся про Росію. Зокрема, офіційний Пекін вперше з початку повномасштабного вторгнення в Україну відкрито назвав Москву своїм головним партнером і озвучив “войовничий тон” щодо Вашингтона. Докладніше – в матеріалі Китай вибрав РФ.

22:25 Прем’єр Канади Джастін Трюдо оголосив про посилення підтримки України в межах зусиль із тренування українських військовослужбовців. Зокрема, за його словами, Канада продовжить місію Unifier з інженерної підготовки в Україні щонайменше до жовтня 2023 року, а також направить інструкторів для навчання українських військових навичок бойової медицини.

Крім того, Оттава виділить 3 млн доларів на підтримку знешкодження наземних мін та боєприпасів, що не вибухнули, на додаток до 32 млн доларів, які вже були виділені на протимінну діяльність. Євросоюз виділить 43 млн євро на ці ж цілі, повідомила Урсула фон дер Ляєн на спільній з Трюдо прес-конференції.

22:20 Німеччина і США закликали дочекатися офіційних результатів розслідування диверсій на Північних потоках, перш ніж говорити про ймовірну причетність тих чи інших сторін до неї, пише Reuters.

Так, представник уряду ФРН зазначив, що інформацію про нібито причетність до вибухів “проукраїнської групи” в Берліні взяли до уваги, але не коментуватимуть. А координатор з питань стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Вашингтон чекає на завершення розслідувань, які тривають у Німеччині, Швеції та Данії, і лише після цього можна буде говорити про те, які подальші дії можуть бути чи не бути доцільними.

22:13 Конституційний суд Болгарії визнав конституційною військову допомогу Україні, відхиливши клопотання проросійських депутатів, які вимагали заблокувати рішення парламенту про надання Києву такої допомоги.

21:46 На найближчому засіданні Ставки верховного головнокомандувача розглянуть питання дозволів для виїзду чоловіків за кордон, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов. “У нас був прикрий приклад, коли Мінкульт надав дозвіл шістьом людям поїхати представляти країну, а вони не повернулися. Ба більше, зухвало коментують в соцмережах, що хтось має воювати”, – зазначив він. Данілов наголосив, що підтримує посилення умов виїзду чоловіків призовного віку за кордон.

21:08 Слідство в Німеччині встановило, що яхту, з якої підірвали Північні потоки, орендували у польської компанії, яка, ймовірно, належить двом українцям. Про це йдеться у спільному розслідуванні німецьких видань ARD, Kontraste, SWR і Zeit. Незважаючи на те, що сліди диверсії, як пише Zeit, “ведуть до України”, німецьким слідчим поки що не вдалося з’ясувати, хто стоїть за її організацією.

За даними слідства, таємну операцію здійснила команда із шести людей: капітана, двох водолазів, двох помічників і жінки-лікаря. Їхнє громадянство слідство не встановило – ймовірно, вони користувались підробленими документами.

21:01 Окупація Бахмута росіянами відкриє для ворога дорогу до інших населених пунктів Донецької області, тож Україна продовжує оборону і не виводить війська, заявив Зеленський в інтерв’ю CNN. “Ми розуміємо, що після Бахмута вони можуть піти далі. Вони можуть піти на Краматорськ, Слов’янськ – це буде відкрита дорога для росіян після Бахмута в інші міста України на Донецькому напрямку”, – пояснив президент.

При цьому Зеленський підкреслив, що українські мотиви на цій ділянці фронту сильно відрізняються від цілей російських військових: “Ми розуміємо, чого Росія хоче там здобути. Росії потрібна бодай якась перемога – маленька перемога – навіть зруйнувавши все в Бахмуті, просто вбивши там усіх мирних жителів”.

20:42 Залужний повідомив, що провів “дуже важливу зустріч для України” з верховним головнокомандувачем Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі Крістофером Каволі, начальником Штабу оборони Великої Британії Тоні Радакіном, начальником Генштабу ЗС Польщі Раймундом Анджейчаком та командувачем Групи сприяння безпеці України Антоніо Агуто.

“Вдячний їм за дуже змістовну та пряму розмову. Першочергово, поінформував про ситуацію на полі бою. Найбільш детально зупинився на Східному напрямку. Зокрема, щодо перебігу подій у Бахмуті. Не менш ретельно обговорили постачання військової допомоги – озброєння та боєприпасів. Питання посилення протиповітряної оборони, надання далекобійної зброї – залишаються надважливими. Продовжили діалог стосовно підготовки українських військових”, – зазначив Залужний.

20:28 Подоляк заявив, що Україна не має стосунку до вибухів на Північних потоках: “Хоча я люблю колекціонувати цікаві конспірологічні теорії про український уряд, мушу зазначити: Україна не має стосунку до казусу в Балтійському морі та не має інформації щодо “про-українських груп із підриву”. Що сталося з Північними потоками? “Вони затонули”, як кажуть у самій РФ”.

19:53 Зеленський повідомив у вечірньому відеозверненні, що сьогодні в бою під Бахмутом загинув герой України, доброволець, боєць 67-ї окремої механізованої бригади, комбат Дмитро Коцюбайло з позивним Да Вінчі: “Він із 2014 року захищав нашу незалежність, гідність нашого народу. Один із наймолодших героїв України. Один із тих, чия особиста історія, характер, сміливість навіки стали історією, характером і сміливістю України”.

19:40 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що повторної “мінської зради” не буде: “План кремля: “Мінськ-3”. Схилити до перемир’я, зупинити допомогу, викликати кризу, політичну турбулентність, добитися розколу. З прибічників компромісу сформувати “другую Украину”, за якою стоїть Медведчук, ФСБ, СВР, ГРУ. Розуміємо, аналізуємо, повторної “мінської зради” не буде”.

19:14 Російські війська 8 квітня 2022 року завдали ракетного удару по залізничному вокзалу у Краматорську, звідки жителі Донецької області евакуювалися у безпечніші райони України. На момент атаки там перебували тисячі людей, переважно жінки та діти. Внаслідок удару загинула 61 людина, ще 121 отримала поранення. Майже через рік організації Human Rights Watch і SITU Research завершили своє незалежне розслідування і назвали інше місце, звідки війська РФ запустили ракети. Докладніше – в матеріалі Розслідування удару по вокзалу в Краматорську.

18:49 Основні зусилля армія РФ і далі зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Продовжує безуспішні наступальні дії в районі Оріхово-Василівки, Дубово-Василівки, Бахмута, Кам’янки, Авдіївки та Мар’їнки Донецької області, повідомив Генштаб у вечірньому зведенні. 

В населеному пункті Стрілкове Геніческого району Херсонської області в місцевих закладах початкової освіти вчителі та вихователі окупаційної “влади” змушують учнів і батьків залишатися після занять та вивчати конституцію і законодавчі акти РФ, а також історію і літературу. Під час перерв дітей примушують вчити та співати російський гімн.  

18:37 The New York Times пише з посиланням на дані розвідки США, що вибухи на Північних потоках здійснила “проукраїнська група”. При цьому немає доказів того, що Зеленський чи його помічники були причетні до операції, або що ймовірні диверсанти діяли за вказівками української влади. Офіційні особи вказали, що організувати вибухи могли опоненти Путіна, які, швидше за все, були громадянами України чи РФ. Також представники США кажуть, що не знайшли жодних доказів причетності Росії до диверсії.

18:13 Міноборони Угорщини повідомило, що бере участь у підготовці військових медиків з України. При цьому у відомстві наголосили, що Будапешт залишається “на боці миру” і не підтримує “жодних кроків, які ведуть до ескалації війни”. 

17:48 Росія втратила від 20 до 30 тисяч людей, намагаючись взяти Бахмут. При цьому співвідношення вбитих і поранених може бути гіршим, ніж один до трьох, повідомив журналіст The Guardian Ден Саббах з посиланням на неназваних офіційних осіб. Щодо втрат ЗСУ, він зазначив: “Жодної еквівалентної цифри для українських захисників не наводиться, крім “менше”, але інші говорять про п’ятьох росіян на одного українця і навіть більше”.

За словами джерел журналіста, битва за Бахмут “цілком може тривати ще місяць”, або “українці можуть ухвалити рішення піти протягом тижня”. “Коротше ніхто не знає, чи варто Україні воювати за маленьке місто, яке не має великого стратегічного значення”, – додав Саббах.

17:07 Київ категорично відкидає інсинуації Лукашенка про нібито причетність української сторони до подій на аеродромі Мачулищі, заявив спікер МЗС Олег Ніколенко. За його словами, це є черговою спробою створити штучну загрозу зі сторони України заради виправдання своєї підтримки агресії Росії.

“Загрозу потрібно шукати не в Україні, яка бореться за себе та шукає миру. Вона лежить в Росії, яка всілякими способами намагається іще більше втягнути Білорусь у війну, остаточно позбавити її незалежності та суверенітету. Олександр Лукашенко також дозволив собі грубий персональний випад на адресу президента України. Цей акт безсилля залишимо без відповіді”, – зазначив Ніколенко.

16:54 Відбувся черговий обмін полоненими – в Україну повернулися 130 захисників, з них четверо жінок, повідомив Єрмак. За його словами, це воїни ЗСУ, нацгвардійці, прикордонники, представники Державної спецслужби транспорту. Серед них 87 захисників Маріуполя, 71 з яких – з Азовсталі. Також повернуто взятих у полон в районі Бахмута та Соледара – загалом 35 людей з Донецького напрямку. Більшість з тих, кого вдалося повернути, мають важкі поранення. 

16:35 Буданов особисто брав участь у спецоперації зі звільнення селища Руська Лозова Харківської області наприкінці квітня 2022 року і ходив на штурм, повідомив УП командир спецпідрозділу Kraken з позивним Віто. “Першими в Руську Лозову заходили бІйці спецпідрозділу ГУР МО України Kraken. Зачистка тривала декілька діб. Ворог намагався декілька разів повернути втрачені позиції, поки остаточно не відійшов і не закріпився у селищі Питомник”, – розповів він.

16:24 Міноборони РФ заявило, що з українського полону повернуто 90 російських військовослужбовців.

16:11 Кабмін схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій. Як повідомило Мінреінтеграції, підставою для проведення обов’язкової евакуації відтепер є рішення обласних військових адміністрацій, погоджене з органами військового командування та Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення.

Обов’язкова евакуація дітей здійснюватиметься за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника. Відмова батьків чи опікунів евакуювати дитину не допускається. Наразі під відповідні критерії застосування примусової евакуації дітей із зон бойових дій підпадає тільки Бахмут.

15:46 У Росії тривають традиційні внутрішні війни різних груп впливу, або, як люблять казати, “веж Кремля”. І одна з ключових веж може мати серйозні проблеми у зв’язку з хворобою голови Чечні. Докладніше – в матеріалі Що відбувається з Кадировим.

15:27 Подоляк прокоментував заяви Лукашенка щодо пошкодженого літака А-50: “Потрібно визначитися з дефініціями. Теракт – це коли з території Білорусі запускають ракети по українських містах. Диверсії – коли з білоруського кордону заходять ДРГ. Удар по літаку-корегувальнику А-50 – антитерористичний акт, здійснений, до речі, місцевими партизанами”.

14:48 Найближчими днями в Україну прибудуть ще десять із 14 обіцяних танків Leopard 2, повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак. Він нагадав, що чотири танки вже в Україні.

14:44 Генсек ООН Антоніу Гутерріш у середу, 8 березня, зустрінеться в Києві із Зеленським, щоб обговорити зернову угоду, пише Reuters.

14:31 Прибуття систем Patriot в Україну очікується найближчим часом, а публічно про їх отримання буде оголошено після того, як їх протестує командувач Повітряних сил Микола Олещук або буде збитий перший російський літак, повідомив речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат. “Patriot здатний збивати цілі на відстані до 150 км, аеродинамічні цілі. Балістика менше – 40 км. Тому наберемося терпіння і чекатимемо, коли ця новина буде справді вже в Україні”, – сказав Ігнат.

13:55 У Міноборони Польщі спростували заяву про надходження перших Patriot в Україну. Раніше про це нібито заявив очільник відомства Маріуш Блащак в інтерв’ю іспанському виданню, але згодом у коментарі Укрінформу уточнив, що це було помилкою перекладу. Він мав на увазі, “що завдяки зусиллям Польщі було ухвалено рішення про передачу батареї Patriot”.

13:47 МВС не буде оприлюднювати списки рядових бійців Гвардії наступу, заявив очільник відомства Ігор Клименко в інтерв’ю Укрінформу. Він повідомив, що наразі вже зареєстровано понад 23 тисячі заявок, близько 5% – від жінок. При цьому іноземців у добровольчі штурмові бригади поки що не беруть, додав міністр. 

Клименко запевнив, що кожну таку бригаду будуть намагатися озброїти належним чином, передусім західною технікою і зброєю. Мінімальна зарплата у місці постійної дислокації зараз становить від 25 тисяч гривень, далі вона буде визначатися районом перебування і веденням бойових дій.

13:19 Лукашенко заявив, що в Білорусі затримано понад 20 учасників атаки на літак А-50. За його словами, “українському диверсанту”, який нібито організував диверсію, допомагали представники білоруської опозиції. Він також повідомив, що доручив по всій країні провести “найжорсткішу зачистку” тих, хто “виношує терористичні плани”.

Коментуючи диверсію, Лукашенко назвав Зеленського “гнидою”: “Президент Зеленський – просто гнида. Просто гнида! Такі операції не проводяться без погодження з керівником країни та головнокомандувачем. Це я вам говорю як президент”. Він додав, що Зеленський “бігає навколо Білорусі” і просить укласти пакт про ненапад, а водночас дає згоду на диверсії у країні. “Що ж, виклик кинуто”, – додав Лукашенко.

12:45 За попередніми даними, загиблим від російських куль після фрази “Слава Україні!” є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького ОК Північ Тимофій Шадура, повідомив Генштаб ЗСУ і додав, що остаточну відповідь дадуть експертизи.

12:38 У Бахмуті Донецької області на сьогодні залишається менше ніж 4000 цивільних, з яких мінімум 38 дітей, повідомила віце-прем’єр Ірина Верещук. Вона зазначила, що до воєнних дій у Бахмуті мешкало понад 70 тисяч осіб, з яких 12 тисяч дітей.

12:27 ПВК Вагнер показала себе на фронті в Україні більш ефективно, ніж регулярна російська армія, заявив глава Пентагону Ллойд Остін: “Вони використовували каторжників, ув’язнених, щоб регулярно керувати своїм наступом, проте я не думаю, що вони продовжують вербувати з в’язниць. Але ці методи були дійсно цікавими, відверто кажучи, немислимими… Ви знаєте, вони трохи кращі за російські сили. Ми не бачили зразкових дій російських військ у великих масштабах”.

12:06 Пєсков вкотре заявив, що “передумов для переходу ситуації в Україні в мирне русло немає, Росія досягає цілей за допомогою спецоперації”.

11:39 Лукашенко заявив про затримання “терориста українських спецслужб та його посібників”, які нібито причетні до “спроби диверсії” щодо літака А-50 на аеродромі Мачулищі. За словами Лукашенка, до спроби диверсії нібито причетний “завербований Києвом росіянин, який проживав у Криму, мав також російський паспорт”. У Мінську стверджують, що українські спецслужби нібито завербували “диверсанта” ще 2014 року, готувала його СБУ.

11:11 Українські ВПС вже використовують високоточні авіабомби Joint Direct Attack Munition-Extended Range або JDAM-ER з радіусом дії до 72 км, повідомив голова ВПС США в Європі Джеймс Хекер. Водночас він додав, що загальна кількість JDAM-ER, яка зараз є в Україні, обмежена: “У них достатньо, щоб завдати кількох ударів”.

10:39 СБУ повідомила, що зірвала плани російської розвідки захопити владу в Очакові Миколаївської області. В результаті масштабної спецоперації затримано агента ГРУ РФ, який збирав розвіддані для захоплення українського міста. Зокрема, російська воєнна розвідка доручила йому схилити до співпраці з окупантами керівництво міської влади. За це меру міста пропонували обрати “посаду” у разі захоплення південного регіону, однак міський голова сам повідомив СБУ про спроби вербування і сприяв викриттю ворожих планів.

Агентом виявився колишній командир одного з центрів спецоперацій ЗСУ, який потім влаштувався до Очаківської міської ради.

10:16 В Луганській області росіяни відійшли для поповнення резервів, ситуація на Луганському фронті стабільна та контрольована, повідомив очільник ОВА Сергій Гайдай.

09:43 Кримські телеграм-канали пишуть про вибухи в районі аеропорту Бельбек на північному заході Севастополя. “Губернатор” міста Михайло Развожаєв заявив, що це брехня, просто “на зовнішньому рейді триває тренування корабельних розрахунків”.

09:20 У Донецькій області за минулу добу внаслідок російських обстрілів загинула одна людина (у Максимільянівці), ще семеро людей дістали поранення. У Херсонській області четверо поранених, за даними ОВА.

09:07 Британська розвідка зазначає, що битва за Бахмут продовжує виснажувати сили і українських оборонців, і російських загарбників. За даними аналітиків, цими вихідними українські сили, ймовірно, стабілізували свій оборонний периметр після попередніх російських просувань на північ міста. Водночас російський удар 2 березня зруйнував міст на єдиній асфальтовій дорозі постачання до Бахмута, яка все ще перебуває під контролем України. Болотяні умови, ймовірно, перешкоджають зусиллям українських сил щодо поповнення запасів, у той час як вони дедалі частіше вдаються до використання ґрунтових доріг.

Тим часом публічні розбіжності між групою Вагнер та Міноборони РФ щодо нестачі боєприпасів підкреслюють складність забезпечення, необхідного для просування відповідно до нинішньої тактики росіян.

08:59 Американський Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що Україна продовжить бої за Бахмут, щоби виснажити елітні підрозділи ПВК Вагнер. На думку аналітиків, боротьба за Бахмут стала для України стратегічно важливою через склад російських сил, які дислокуються в районі міста. ISW звертає увагу на те, що російські сили під Бахмутом нещодавно змінили тактику і залучили до бойових дій більш високоякісні спецпідрозділи та елементи регулярних військ.

Аналітики також переконані, що серйозна деградація або знищення елітних бойових сил ПВК Вагнер матиме позитивні наслідки за межами поля бою. Зокрема, завдання серйозної шкоди впливу і репутації Пригожина, одного з найрадикальніших російських націоналістів, було б важливим досягненням з точки зору довгострокових перспектив “відновлення розсудливості” в Росії, зазначають експерти ISW.

08:48 Українська волонтерка і парамедик Юлія Паєвська з позивним Тайра стала лауреатом премії International Women of Courage (IWOC) від Державного департаменту США.

08:43 Міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган заявив, що конфлікт в Україні підійшов до критичного моменту і ситуація може вийти з-під контролю: “Або вогонь припиниться, відновиться мир, вставши на правильний шлях політичного врегулювання, або масло буде підлито у вогонь, криза погіршиться, ситуація вийде з-під контролю”.

“Необхідно якнайшвидше запустити мирні переговори. Необхідно поважати всі законні заклопотаності відповідних сторін у сфері безпеки, таким чином досягати довгострокової безпеки в Європі”, – заявив глава китайського МЗС. Також він застеріг від “відтворення” аналогічної кризи в Азії, де “не повинна починатися холодна війна”.

Крім того, Цінь Ган заявив, що Захід провокує збройний конфлікт та “розпалює вогонь” війни наданням Україні зброї. Він наголосив, що Пекін займає нейтральну позицію у війні, а його дружба з Москвою нібито не загрожує третім країнам.

08:34 Генштаб озвучив орієнтовні втрати РФ станом на ранок 7 березня.

  • особового складу – близько 154 830 (+1060) осіб ліквідовано,
  • танків – 3432 (+9),
  • бойових броньованих машин – 6714 (+11),
  • артилерійських систем – 2456 (+23),
  • РСЗВ – 488 (+0),
  • засобів ППО – 253 (+3),
  • літаків – 303 (+1),
  • гелікоптерів – 289 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2095 (+9),
  • крилатих ракет – 873 (+0),
  • кораблів/катерів – 18 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5323 (+16),
  • спеціальної техніки – 236 (+2).

08:26 Армія РФ основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби Сили оборони відбили на них понад 140 атак противника, повідомив Генштаб у ранковому зведенні. Зокрема, на Бахмутському напрямку лише біля села Дубово-Василівка росіяни здійснили 37 атак. Також вели наступ у районах населених пунктів Білогорівка, Федорівка, Залізнянське, Ягідне та Іванівське – успіху не мали.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 15 ударів по районах зосередження ворога, а також удару по зенітно-ракетному комплексу на вогневій позиції. Українські захисники за минулу добу знищили дев’ять дронів Shahed і ще вісім дронів різних типів, а також ворожий літак Су-25. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, вісім районів зосередження противника, два засоби протиповітряної оборони, артилерійський підрозділ на вогневих позиціях, склад боєприпасів та радіолокаційну станцію окупантів.

01:46 Верхня палата парламенту Швейцарії після багатогодинних дебатів відхилила клопотання, яке б дозволяло реекспорт в Україну озброєння швейцарського виробництва.

00:21 Україна просить США надати їй касетні боєприпаси, які хоче використовувати для скидання з безпілотників, повідомляє Reuters. Йдеться про протиброневі бомби, що містяться в касетних снарядах MK-20, – їх ЗСУ мають намір скидати з безпілотників на російські сили, щоб у такий спосіб зупинити тактику “людських хвиль”.

6 березня

23:58 Динаміка боїв на сході й півдні України матиме напружений та мінливий характер упродовж певного часу, однак скільки б це не тривало, Росія все одно зазнає стратегічної поразки у розв’язаній нею війні, заявив речник Держдепу США Нед Прайс. Він також зазначив, що Бахмут, де зараз точаться найзапекліші бої, не має для росіян великого стратегічного значення в плані оперативної обстановки. Натомість сили РФ прагнуть його захопити, бо не мають інших варіантів, щоб досягти хоч якихось здобутків на полі бою.

23:24 Пригожин стверджує, що ЗСУ для того, щоб заблокувати сили ПВК Вагнер у районі Бахмута, створили низку угруповань: у Слов’янську, Сіверську, Часовому Ярі та Костянтинівці. “ЗСУ для того, щоб гарантовано розблокувати Артемівськ, необхідно заблокувати ПВК Вагнер. І вийде “пиріжок”: начинка – це оточені нами частини ЗСУ (у разі, звичайно, якщо буде повне оточення Бахмута), а оболонка – це, власне, ПВК Вагнер”.

Очільник Вагнера додав, що “стукає в усі двері, б’є на сполох з боєприпасами і підкріпленням, а також з тим, щоб ПВК прикрили фланги”. “ЗСУ бодатимуться за Артемівськ до кінця, і це очевидно. Ми повинні робити свою роботу теж до кінця”, – додав Пригожин і поскаржився, що його представника вигнали зі штабу.

22:39 Зеленський розповів у вечірньому відеозверненні, що сьогодні на Ставці прямо поставив питання і Сирському, і Залужному про те, якою вони бачать далі оборонну операцію на Бахмутському напрямку: “Обидва генерали відповіли: не відходити й посилюватися. І ця позиція була одноголосно підтримана Ставкою. Інших позицій не було.  Я сказав головкому знайти відповідні сили, щоб допомогти хлопцям у Бахмуті”. Також президент наголосив, що Бахмут “дав і дає один із найбільших результатів за час цієї війни, за час усієї битви за Донбас”.

Прокоментував Зеленський і відео із вбивством росіянами українського воїна, який сказав “Слава Україні” у вічі окупантам: “Хочу, щоб ми всі разом, у єдності відповіли на його слова: “Герою слава! Героям слава! Україні слава!” І ми знайдемо вбивць”.

22:10 Росіяни сьогодні опублікували відео розстрілу полоненого беззбройного українського солдата, який, попередньо, відмовився знімати шеврон з державним прапором і загинув зі словами “Слава Україні!”. Подія викликала неймовірний резонанс у нашому суспільстві. Про те, що відомо на цей момент, – у матеріалі Страта українського військового.

22:05 Росіяни втратили у боях за Бахмут у п’ять разів більше солдатів, ніж українці, повідомляє CNN із посиланням на оцінки західної розвідки. Водночас чиновник НАТО додав, що Україна також зазнає значних втрат, захищаючи місто. 

21:27 Кулеба закликав Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду розслідувати обставини розстрілу українського військовополоненого.

20:33 Офіс генпрокурора розпочав розслідування щодо відео із вбивством росіянами українського військовополоненого, повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

20:18 У ПВК Вагнер відтепер набирають людей без довідок від психіатра та нарколога, а також флюрограми – відповідне оголошення розмістили в одній із груп ПВК у соцмережах, пише The Moscow Times. Журналісти видання стверджують, що рекрутери угруповання підтвердили інформацію про готовність брати на службу людей, які проходили лікування у психоневрологічному диспансері.

19:29 Екс-глава СБУ Іван Баканов став фігурантом у кримінальному провадженні щодо окупації українських територій, пише NV з посиланням на джерела. Його підозрюють у провальній роботі СБУ напередодні російського вторгнення та на початку повномасштабної війни. Серед іншого йдеться про призначення російського агента Олега Куличина на посаду екс-начальника одного з управлінь СБУ.

18:45 У Стокгольмі 7-8 березня відбудеться неформальне засідання голів оборонних відомств країн ЄС, учасники якого заслухають інформацію українського колеги Олексія Резнікова про останній розвиток подій на полі бою, про потреби української армії, а також обговорять шляхи прискорення постачання Україні боєприпасів та артилерії.

18:27 Омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив, що відправив відео із розстрілом полоненого українського військовослужбовця міжнародним партнерам та колегам-омбудсменам з різних країн світу як підтвердження чергового воєнного злочину Росії. Лубінець наголосив, що це є порушенням Женевських конвенцій, “це виявлення ницості та підлості”.

17:53 Литва готує для України новий пакет допомоги, повідомив міністр оборони Арвідас Анушаускас. Він зазначив, що Вільнюс уже надав Києву допомогу на суму майже 409 млн євро. Деталі нового пакета він не уточнив. За словами литовського міністра, більша частина допомоги Литви Україні – це військова підготовка. Зокрема, цього року планується підготувати 1600 солдатів. Також планується розробити курс із розмінування в Литві у співпраці з країнами Північної Європи.

17:26 Україна виступає рішуче проти того, щоб Росія у квітні на місяць стала головуючою в Раді безпеки ООН згідно з графіком, заявив постійний представник України в організації Сергій Кислиця.

16:58 Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський 5 березня знову відвідав частини, які обороняють Бахмут, повідомляє Military Media Center. За словами генерала, бої за Бахмут досягли найвищого рівня напруження: “Ворог кинув у бій додаткові сили Вагнера. Наші воїни мужньо боронять позиції на півночі Бахмута, намагаючись не допустити оточення міста”.

Сирський наголосив, що українські сили “завдали значних втрат ворогу, знищили велику кількість техніки, змусили кидати у бій найкращі штурмові підрозділи Вагнера та зменшили наступальний потенціал противника”.

16:53 Російські олігархи скинулися на військові премії за наступ в Україні, пише The Moscow Times. За даними журналістів, йдеться про чотирьох великих бізнесменів, серед яких “православний” олігарх Костянтин Малофєєв. Солдатам, набраним до штурмових загонів, обіцяють по 50 тисяч рублів за 1 км просування на передовій.

Видання зазначає, що спочатку у підрозділи вербували ув’язнених із колоній для колишніх силовиків. У лютому в штурмові загони почали вербувати контрактників і мобілізованих, які вже перебували в зоні бойових дій. Нині вони становлять більшість у штурмових батальйонах.

16:47 Жителі Дніпропетровської області мають протягом десяти днів повернути вогнепальну зброю та боєприпаси до неї, які отримали на початку повномасштабного вторгнення, повідомив голова ОВА Сергій Лисак. За його словами, коли ситуація в регіоні стабілізувалася, частина людей повернула зброю, проте решта залишила в себе. Лисак наголосив, що списки цих громадян відомі місцевій владі.

16:29 У Херсонській області, в селі Зелений Гай під час польових робіт трактор підірвався на вибухівці, залишеній російськими окупантами. Одна людина загинула на місці, ще одна отримала поранення, повідомила ОВА. 

15:53 Активісти Сергій Стерненко та Ігор Лаченков опублікували відео розстрілу росіянами полоненого українського військового. Його стратили після того, як він відповів окупантам “Слава Україні”. Єрмак нагадав, що вбивство людини, яка потрапила в полон, – черговий приклад воєнних злочинів, що культивуються у Росії і відбілюються їхньою пропагандою та міфами про “нацистів”.

 

15:41 Наразі основний удар російської армії йде не по самому Бахмуту, а з півночі в обхід населеного пункту. При цьому є спроби “заходів” ворога і в центр міста. Але українські сили оборони продовжують утримувати більшу його частину. Докладніше – в матеріалі Ситуація в Бахмуті.

15:22 Генпрокуратура РФ визнала діяльність правозахисної організації Transparеncy International “небажаною на території Росії”, оскільки вона нібито “втручається у внутрішні справи Росії”.

15:13 На Запорізькій АЕС росіяни прораховують ймовірні сценарії відходу і позначають обладнання, яке можна вкрасти зі станції, повідомляє Енергоатом. Зокрема, особливу увагу окупантів привернув Центр підготовки ремонтного та керівного персоналу НАЕК Енергоатом, створений на базі навчально-тренувального центру ЗАЕС. Оглядаючи будівлю НТЦ, росіяни, які приїхали на станцію як “фахівці атомної галузі”, складали списки обладнання, яке “треба демонтувати” у разі відступу.

14:54 Financial Times пише з посиланням на джерела, що Росія утримується від закупівлі іранських балістичних ракет через побоювання, що Захід у відповідь передасть Україні ракети великої дальності ATACMS. При цьому офіційні особи, з якими поговорили журналісти, визнають, що Москва може змінити свою позицію та закупити іранські ракети на тлі нестачі її власних високоточних боєприпасів та падіння виробництва.

За даними джерел, Тегеран і Москва розглядали можливість обміну сучасних російських озброєнь на балістичні ракети, але ці переговори зайшли у глухий кут, частково через потенційні наслідки такої угоди для обох сторін.

14:09 Болгарія минулого року експортувала в Україну через інші країни озброєння на суму щонайменше 1 млрд доларів, повідомляє Euractiv з посиланням на джерела.

13:47 На засіданні Ставки верховного головнокомандувача ухвалено рішення продовжувати оборонну операцію та посилювати українські позиції в Бахмуті. Як повідомила прес-служба президента, Зеленський поставив запитання Залужному та Сирському щодо подальших дій на Бахмутському напрямку, і вони висловилися за продовження оборонної операції.

13:29 Після того як Туреччина закрила протоку Босфор для військових кораблів через війну в Україні, Росія почала використовувати допоміжні і торгові судна для перевезення військових вантажів через протоки, з’ясували експерти групи Bosphorus Observer. Зокрема, за даними спостерігачів, російський контейнеровоз Sparta IV привіз до Сирії вантаж гуманітарної допомоги для постраждалих від землетрусу, після чого вивіз військовий вантаж із військово-морської бази РФ, який має вивантажити у Новоросійську.

Це не вперше, коли російські контейнеровози перевозять військові вантажі. За даними експертів, у серпні 2022 року російські ракети ППО С-300 також були завантажені на Тартусі в Сирії та доставлені до Новоросійська.

13:02 Глава Пентагону Ллойд Остін вважає, що Бахмут має скоріше символічне значення, ніж стратегічне й оперативне, і його падіння не обов’язково означатиме, що Москва відновила динаміку своїх військових зусиль. 

12:33 Оперативне командування Південь попередило про максимально високу вірогідність ракетних атак, про що свідчить готовність ракетоносіїв у морі. Так, корабельне угруповання РФ у Чорному морі тримається на ракетобезпечній для себе відстані від контрольованого Україною берега. Серед 15 кораблів залишаються три ракетоносії, два з яких підводні. Загальна кількість  Калібрів – до 16. При цьому ворог продовжує повітряну розвідку та пошуки нової тактики ракетних ударів.

11:51 Ситуація в енергосистемі України стабілізувалась, заявило Укренерго. Водночас у компанії нагадали, що війна триває, і ситуація може змінитись. Укренерго продовжить інформувати про стан енергосистеми тричі на тиждень, а в разі зміни ситуації повернеться до оперативного інформування.

Дефіцит потужності в енергосистемі відсутній вже 23-й день поспіль і наразі не прогнозується. У найближчий тиждень не очікується різкого зростання споживання через погодні умови, яке могло б вплинути на стабільність електропостачання. Генерації електроенергії достатньо для покриття споживання, також триває незначний імпорт електроенергії. 

11:37 Прем’єр Угорщини Віктор Орбан має намір відвідати столицю України після виконання всіх попередніх умов, заявив глава МЗС країни Петер Сіярто. “Наразі уточнюються технічні деталі підготовки до візиту. Щойно вони побачать, що всі передумови виконані, візит може відбутися”, – додав він.

11:16 Резніков назвав себе “проінформованим оптимістом” щодо ймовірної китайської допомоги РФ: “Я спостерігав за виступами лідерів Китаю та Індії. Вони доволі чітко сказали, що сьогодні війна – це не спосіб розв’язання проблем між країнами. Є інші пріоритети. Це продумана і свідома позиція. Тому я маю надію, що прямої відкритої допомоги Росії не буде. З хорошого. Факт, що росіяни шукають там підтримки, дає нам сигнал, що в них починає все бути набагато гірше, ніж було. Вони шукають, де пошити бронежилети, де замовити снаряди. Шукають бронетехніку, шукають гармати, шукають снаряди”.

10:52 Україні треба готуватись до зміни в правовому плані та в культурі поведінки нації після перемоги, заявив Резніков в інтерв’ю LIGA: “На жаль, фізично ворожа країна, яка є нашим сусідом, не полетить в космос. І вона буде мріяти про реванш. Тому єдина запорука неповторення такого вторгнення – це потужний сектор сил безпеки та оборони, а також зрозуміла концепція армії резервістів. В такий спосіб живе Швейцарія”.

Міністр переконаний, що культура військової професії в Україні має стати трендом – наприклад, як в Ізраїлі: “Можливо, строкова служба нам більше не потрібна. Але кожна молода людина в 18 років починає проходити спеціальні курси підготовки: медицина, стрільба, окопи, злагодження. Далі навчається на кого хоче, але раз на рік проходить місячні курси за спеціалізацією. Хочеш бути кулеметником – розвивайся як кулеметник. Хочеш бути оператором дронів – давай”.

Також Резніков вважає, що українцям потрібна культура ходити в тир: “Мають працювати тири, щоб всі вміли вправно користуватись вогнепальною зброєю. Потрібно завершити реформу, і офіційно зареєстрована вогнепальна зброя має бути у населення. Звісно, з проходженням перевірок у психіатра, нарколога та правоохоронних органах”.

10:24 Влада Курської області РФ заявила, що українські війська нібито обстрілюють Хомутівський район, пошкоджено об’єкти енергопостачання, знеструмлено село Іскра.

09:59 Очолюваний Великою Британією міжнародний фонд на 520 млн фунтів стерлінгів для надання зброї Україні постійно стикається із затримками, хоча був створений з метою обмеження бюрократії в питанні поставок, пише The Guardian. За інформацією видання, всього 200 млн фунтів виділено із загальної суми. Учасники торгів скаржаться, що процес, який проводить британське Міноборони у співпраці з шістьма іншими європейськими країнами, розчаровує через зірвані терміни, і МО визнало, що виконання контрактів “неминуче потребує часу”.

09:43 Британська розвідка пише, що російські військові перекидають в Україну застарілу техніку, що має безліч вразливих місць на сучасному полі бою. Зокрема, вони продовжують використовувати 60-річні основні бойові танки Т-62. Існує реальна можливість того, що навіть підрозділи 1-ї гвардійської танкової армії, яка вважається головним танковим з’єднанням Росії, будуть переозброєні на Т-62, щоб заповнити втрати.

Раніше планувалося, що 1-а гвардійська танкова армія отримає основні бойові танки нового покоління Т-14 Армата у 2021 році, нагадує розвідка. Натомість останніми днями в Україні вперше було помічено російські бронетранспортери БТР-50, які вперше надійшли на озброєння у 1954 році.

З літа 2022 року близько 800 танків Т-62 було знято зі зберігання, і деякі з них отримали модернізовані прицільні системи, які, швидше за все, підвищать їхню ефективність у нічний час. Однак ці старовинні типи машин матимуть безліч вразливих місць на сучасному полі бою, включаючи відсутність сучасної вибухо-реактивної броні.

09:22 На Луганщині росіяни збільшують кількість наступів, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. За його словами, зараз на Луганщині немає “легких” напрямків, але більш стабільна ситуація на Сватівському напрямку. Більшість російських військових у Луганській області – новомобілізовані, але на Кремінському та Сватівському напрямках у бій кидають кадрові підрозділи. “Скоріш за все, вони намагалися десь розвити успіх, але на сьогодні нічого не виходить”, – додав Гайдай.

09:16 Російські ЗМІ пишуть, що Шойгу відвідав Маріуполь. Радник мера міста Петро Андрющенко повідомив з посиланням на маріупольський спротив, що російський міністр оборони дійсно був у Маріуполі 3 березня, хоча повідомили про це лише сьогодні. Його вертоліт було зафіксовано по маршруту аеропорт Маріуполь – Невський, після чого він швидко полетів назад. “Тобто де-факто сміливості вистачило лише до знаку в місто”, – повідомили партизани.

09:09 ФСБ заявила про запобігання замаху на голову ради директорів групи компаній Царьград, підсанкційного російського олігарха Костянтина Малофєєва. За “даними” російських спецслужб, організатором замаху є нібито засновник так званого Російського добровольчого корпусу, що “діє під контролем СБУ”, громадянин РФ Денис Капустін.

ФСБ заявляє, що “замах” на Малофєєва нібито планувався за тією ж схемою, яка була використана при вбивстві Дарії Дугіної – зловмисники мали намір підірвати бомбу, прикріплену під автомобіль. Також ФСБ стверджує, що Капустін був організатором та учасником нападу членів Російського добровольчого корпусу на села у Брянській області.

08:58 Вночі росіяни випустили з Брянської області РФ по території України 15 дронів Shahed-131/136, з них 13 знищено, повідомило командування Повітряних сил.

08:40 Генштаб озвучив орієнтовні втрати РФ станом на ранок 6 березня.

  • особового складу – близько 153 770 (+650) осіб ліквідовано,
  • танків – 3423 (+9),
  • бойових броньованих машин – 6703 (+11),
  • артилерійських систем – 2433 (+7),
  • РСЗВ – 488 (+0),
  • засобів ППО – 250 (+2),
  • літаків – 302 (+0),
  • гелікоптерів – 289 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2086 (+15),
  • крилатих ракет – 873 (+0),
  • кораблів/катерів – 18 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5307 (+8),
  • спеціальної техніки – 234 (+2).

08:24 Армія РФ основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби Сили оборони відбили понад 95 атак противника на зазначених напрямках, зокрема, в районах Білогорівки і Невського Луганської області та Залізнянського, Дубово-Василівки, Оріхово-Василівки, Бахмута та Іванівського на Донеччині, повідомив Генштаб у ранковому зведенні.

Для введення в оману Сил оборони України ворог маневрує, пересуваючи колони в районах населених пунктів Нова Каховка (Херсонська область) – Армянськ (Крим). Це викликає невдоволення особового складу – переважно через відсутність достатньої кількості палива та навіть натяку на ефективність таких маневрів.

В місті Волноваха Донецької області окупанти облаштували базу відновлення пошкодженої техніки у місцевому ПТУ – студентів примусово залучають до ремонтних робіт.

07:58 Американський Інститут вивчення війни (ISW) пише, що українські сили, ймовірно, проводять обмежене тактичне відведення військ у Бахмуті, проте давати оцінки щодо намірів України про повний вихід з міста ще зарано. Зокрема ЗСУ, можливо, відходять зі своїх позицій на східному березі річки Бахмутка.

При цьому аналітики вважають, що українські війська навряд чи вийдуть із Бахмута одразу. Вони можуть продовжувати поступовий відхід, щоб виснажити російські війська у міських боях. Російські війська навряд чи швидко отримають значні територіальні успіхи при веденні війни в місті, яка зазвичай вигідна для тих, хто обороняється, і може дозволити українським військам завдати значних втрат російським підрозділам.

ISW робить висновок, що міські бої в Бахмуті можуть ще більше виснажити російські сили, як це сталося після відходу українських військ з лінії Сєвєродонецьк-Лисичанськ, що фактично поклало край наступальним операціям РФ у Луганській та Донецькій областях влітку 2022 року.

07:46 Вночi росіяни атакували Дніпропетровську область чотирма безпілотниками, ймовiрно Shahed, – усі вони були збиті, повідомив голова ОВА Сергій Лисак.

06:23 Білгородська влада заявила, що в Новому Осколі спрацювала система ППО, нібито збиті три ракети, постраждала одна людина.

00:19 Українські військові продовжують обороняти Бахмут, російські війська зазнають великих втрат, повідомив речник східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий. Він додав, що зберігається можливість доставляти українським захисникам боєприпаси, продукти, медикаменти, а також є можливість забирати звідти поранених. За його словами, росіяни намагаються бити по мостах, щоби порушити постачання, але українські підрозділи “забезпечують можливість, щоб за допомогою різних способів доставляти все необхідне”.

5 березня

22:50 Спецпідрозділ KRAKEN повідомив, що дроном знищив у Брянській області РФ автономну вежу спостереження.

22:03 У Мелітополі чути потужні вибухи, попередньо знищено дві ворожі бази, повідомив мер міста Іван Федоров.

21:12 У Запоріжжі завершено розбір завалів зруйнованої багатоповерхівки внаслідок російського ракетного удару 2 березня. Загинули 13 людей, зокрема восьмимісячна дитина, повідомили в ДСНС. Секретар міськради Анатолій Куртєв повідомив, що іще пʼятеро людей зараз вважаються зниклими безвісти. Понеділок, 6 березня, в Запоріжжі оголошено днем жалоби.

20:38 Зеленський у вечірньому відеозверненні назвав битву на Донбасі “однією з найтяжчих, болісною і важкою”. Водночас він додав, що “цей тиждень – черговий тиждень, коли наші воїни та кожен і кожна, хто допомагає захищати державу, зробили українську перемогу ще ближчою”.

20:14 Росія завдала збитків українській екології на 2 трлн гривень, повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець. За його словами, найбільше в Україні зараз страждає ліс, через що держава зазнає колосальних втрат: через війну майже 3 млн гектарів лісу було пошкоджено, майже 500 тисяч гектарів перебувають під тимчасовою окупацією або в зоні воєнних дій.

Також міністр зазначив, що десять національних парків, вісім заповідників і два біосферних заповідники зараз перебувають під російською окупацією. Під загрозою знищення 600 видів фауни і 750 видів флори.

19:30 Російська армія основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Як повідомив Гештаб ЗСУ, у вищому військовому керівництві РФ назріває конфлікт через значні втрати та відсутність реальних досягнень на фронті. У лютому Путін присвоїв командуючому Східним військовим округом Рустаму Мурадову звання генерал-полковника за доповідь про “успіхи” 155-ї бригади морської піхоти на Вугледарському напрямку. Зараз Шойгу вимагає від генерала відпрацювати звання та взяти місто за будь-яку ціну.

За інформацією ГШ, керівництво бригади та військовослужбовці відмовляються знову йти в безглуздий наступ, у який їх відправляє керівництво, – йти на штурм добре укріплених позицій ЗСУ без будь-якого забезпечення та підготовки.

18:29 Шольц заявив, що Україна отримає гарантії безпеки від Заходу лише після закінчення війни з Росією: “Ми готові організувати певні гарантії безпеки для країни після настання миру”. При цьому канцлер додав, що “до цієї точки ми ще не прийшли”. Шольц наголосив, що рішення щодо врегулювання конфлікту прийматиме Україна, а не Захід.

17:31 У Харківській області росіяни обстріляли з артилерії село Бударки Вовчанської громади Чугуївського району. Зокрема, вони влучили в автомобіль, в якому перебувало подружжя – обидва загинули на місці. 

16:42 Дипломатичні зусилля щодо повернення Запорізької АЕС під контроль України зайшли в глухий кут, заявив міністр енергетики Герман Галущенко: “Станом на даний момент ситуація зайшла в глухий кут. Наша позиція, яку ми озвучуємо на всіх міжнародних майданчиках, зводиться до того, що будь-які переговори щодо ЗАЕС мають ґрунтуватися: по-перше – на демілітаризації станції, по-друге – на виході із ЗАЕС усіх працівників Росатому, по-третє – український персонал має отримати можливість спокійно, без тиску оперувати ядерним об’єктом”.

За словами міністра, ситуація наближається до критичної. Зокрема, МАГАТЕ повідомило, що через неправильний режим експлуатації стан обладнання на ЗАЕС погіршується.

14:08 Баражуючі авіаційні бомби, які росіяни останнім часом почали застосовувати по Україні, небезпечні, зокрема, тим, що можуть залітати на десятки кілометрів, розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Тому, за словами Ігната, Україні потрібні сучасні винищувачі, такі як F-16, щоби перехоплювати керовані авіаційні бомби, а також “відганяти” літаки, які здійснюють пуски. Крім того, такі бомби здатні знищувати комплекси ППО Patriot і SAMP-T. 

13:40 Росіяни обстріляли з мінометів село Понятівка Херсонської області – загинула жінка і двоє дітей, повідомив Офіс президента.

12:07 Кількість російських ракетоносіїв в акваторії Чорного моря свідчить про підготовку до ракетної атаки, але тактика РФ останнім часом змінюється, розповіла речниця ОК Південь Наталія Гуменюк: “Вони вже зрозуміли, що масовані атаки – це не той результат, на який очікують. Це великі витрати і мала віддача. Тому, швидше за все, вони будуть використовувати точкові атаки – як це було по Кременчуцькому району”.

Гуменюк зазначила, що у разі точкових атак ворог підіймає в повітря авіацію, а також тримає напоготові ракетоносії в морі. Так він відволікає увагу та намагається заплутати українську ППО.

11:33 Британська розвідка зазначає, що на фронті в Україні почастішали випадки ближнього бою. Ймовірно, це стало результатом того, що російське командування продовжує наполягати на наступальних діях, до яких залучена в основному піхота за меншої підтримки артилерійського вогню через брак боєприпасів у Росії, вважають експерти.

Зокрема, наприкінці лютого російські мобілізовані резервісти розповіли, що їм наказали штурмувати український бетонний опорний пункт, хоча вони були озброєні лише вогнепальною зброєю і лопатами. Швидше за все, йдеться про саперні лопати, які використовуються російськими солдатами для рукопашного бою. Як відзначає розвідка, смертоносність стандартного траншейного інструменту – МПЛ-50 – особливо міфологізована у Росії. Піхотна лопата мало змінилась з того часу, як була розроблена в 1869 році, проте вона продовжує використовуватися як зброя, що підкреслює жорстокість і низькотехнологічність бойових дій, резюмують експерти.

11:26 У Росії залишився час до кінця весни, щоби спробувати досягнути бодай якихось воєнних цілей в Україні, заявив очільник ГУР МОУ Кирило Буданов в інтерв’ю USA Today: “Росія витратила величезну кількість людських ресурсів, озброєння та матеріалів. Її економіка та виробництво не в змозі покрити ці втрати. Вона змінила свій військовий ланцюг командування. Якщо російські військові не досягнуть своїх цілей цієї весни, у Росії закінчаться її інструменти війни”.

11:05 Українські захисники за одну ніч знищили 15 груп вагнерівців, які йшли на штурм у Бахмуті, розповідають журналісти ТСН із посиланням на бійців. За їхніми словами, через нестачу техніки росіяни все більше відправляють у наступ лише солдатів. Атакують переважно найманці ПВК Вагнера живою силою і намагаються продавлювати українські позиції.

09:29 У Донецькій області за минулу добу внаслідок російських обстрілів загинуло двоє людей (у Бахмуті), ще семеро дістали поранення. На Херсонщині одна людина загинула, троє дістали поранення. В Харківській області один загиблий (у Куп’янську), за даними обласних військових адміністрацій.

08:51 У Запоріжжі кількість загиблих внаслідок російського ракетного удару по житловому будинку 2 березня зросла до 13 осіб, серед них восьмимісячна дитина, повідомили в ДСНС. Роботи тривають. Співробітники ДСНС врятували 11 осіб, а також чотирьох котів та собаку.

08:36 Генштаб озвучив орієнтовні втрати РФ станом на ранок 5 березня. 

  • особового складу – близько 153 120 (+930) осіб ліквідовано,
  • танків – 3414 (+5),
  • бойових броньованих машин – 6692 (+9),
  • артилерійських систем – 2426 (+12),
  • РСЗВ – 488 (+1),
  • засобів ППО – 248 (+1),
  • літаків – 302 (+0),
  • гелікоптерів – 289 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2071 (+5),
  • крилатих ракет – 873 (+0),
  • кораблів/катерів – 18 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5299 (+10),
  • спеціальної техніки – 232 (+2).

07:58 Армія РФ зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби Сили оборони відбили понад 130 атак противника на зазначених напрямках, повідомив Генштаб у ранковому зведенні.

Зокрема, на Бахмутському напрямку противник не полишає спроб оточити місто Бахмут. Протягом минулої доби українські захисники відбили численні атаки в районах населених пунктів Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Григорівка, Іванівське та Бахмут.

За інформацією ГШ, російська армія втрачає контроль на полі бою над так званими “козачими батальйонами”. Зокрема, в районі Вугледара виконує завдання “козачий батальйон” Степ/Тигр, командування якого вкрай незадоволене керівництвом ЗС РФ та нехтує взаємодією з підрозділами російської армії.

05:24 Американський Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що росіянам найближчим часом не вдасться ні оточити, ні захопити Бахмут. За інформацією аналітиків, війська РФ у суботу, 4 березня, провели одну обмежену атаку і вкотре зазнали невдачі. Експерти припускають, що росіяни, ймовірно, мали намір оточити українські сили в Бахмуті, але командування ЗСУ радше дасть команду про відступ, ніж піде на ризик оточення. За оцінками ISW, українські сили все ще можуть утримати свої позиції в Бахмуті, якщо вирішать спробувати.

03:49 До США прибули двоє українських пілотів для тестування їхніх навичок пілотування бойових літаків, включаючи винищувачі F-16, повідомляє NBC. Оцінка навичок українських пілотів проводиться на симуляторах на військовій базі у Тусоні, штат Арізона. За інформацією NBC, американська влада затвердила приїзд ще десяти українських пілотів до США для проходження подібної оцінки вже цього місяця.

00:24 Війська РФ вперше використали проти України керовані бомби УПАБ-1500В (індекс К029Б) вагою 1500 кг, повідомляє Defense Express з посиланням на власні джерела. За даними видання, перше застосування цього виду боєприпасів було зафіксовано кілька тижнів тому проти одного з об’єктів у Чернігівській області. На одному з уламків були залишки маркування, яке відповідає саме УПАБ-1500В.

4 березня

23:17 Росія не контролює Бахмут, і масового відведення звідти українських військ не відбувається, заявив речник Східного угруповання військ Сергій Череватий: “Бої в Бахмуті ведуться більше на околицях, а саме місто контролюється українськими Силами оборони: Збройними силами України, Прикордонною службою та Національною гвардією… Масового відведення українських військ також не відбувається”.

За його словами, ЗСУ проводять контрольовану, планову ротацію позицій у Бахмуті. Череватий зазначив, що станом на суботу, 4 березня, бойові дії велися навколо Бахмута, у селах Васюківка та Дубово-Василівка на північ від міста, а також у селах Іванівське та Богданівка на захід від нього.

23:06 Україна разом із партнерами розробляє механізм для репарацій, в якому буде чотири елементи, повідомив Шмигаль: міжнародний реєстр збитків; компенсаційна комісія, яка розглядатиме заяви про відшкодування збитків; компенсаційний фонд, з якого будуть іти відшкодування; механізм виконання ухвалених Компенсаційною комісією рішень. За словами прем’єра, конфісковані російські активи можна буде спрямувати на відновлення України після війни.

23:00 Генеральні прокурори країн, які входять до Спільної слідчої групи, підписали угоду про створення у Гаазі Міжнародного центру з розслідування злочинів агресії Росії, який запрацює влітку 2023 року. Документ завізували після координаційного засідання прокурорів JIT, яке відбулося під час проведення міжнародної конференції у Львові, повідомив генпрокурор України Андрій Костін.

22:09 Прокуратура розслідує 171 випадок сексуального насильства проти українців з боку російських військових, повідомила Олена Зеленська під час панельної дискусії на конференції у Львові: “За цією цифрою не тільки жінки – серед постраждалих 39 чоловіків, 13 – неповнолітніх, серед них – хлопчик. Ми знаємо про ці випадки тільки тому, що ці люди знайшли в собі сили говорити. Скільки страждають мовчки, особливо на окупованих територіях – ми не знаємо”.

“Це їхня свідома психологічна і фізична зброя проти українців”, – наголосила перша леді.

21:35 Прем‘єр-міністр Латвії Крішьяніс Каріньш упевнений, що західні партнери почнуть постачання винищувачів Україні, і це лише питання часу: “Якби у нас були винищувачі, ми б їх теж віддали. Поставка бойових літаків – це лише питання часу. Я не бачу причин, чому Захід не повинен постачати винищувачі. Якщо українцям потрібні винищувачі, вони повинні їх отримати”.

20:46 Україна закінчує опалювальний сезон із профіцитом потужності та з достатніми запасами газу і вугілля, заявив міністр енергетики Герман Галущенко. За його словами, загалом з жовтня минулого року по енергетичній інфраструктурі України Росією здійснено 31 повітряну атаку, з яких 14 – масовані ракетні удари та 17 – атаки групами дронів-камікадзе. Однак українські енергетики зуміли зберегти енергосистему цілісною, “колапсу, на який так сподівався ворог, не сталося”.

20:08 Росіяни сьогодні вдень вдарили ракетою Іскандер-К по одній з територіальних громад Запорізького району. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджено фасади, вікна та дахи навколишніх будинків, постраждалих немає, повідомила обласна прокуратура. 

19:36 Німецький концерн Rheinmetall хоче купити 96 танків Leopard 1 у швейцарської оборонної фірми Ruag для відправки в Україну, повідомляє Tages-Anzeiger. Як розповів представник Ruag, концерн Rheinmetall висловив бажання купити бойові машини і дав зрозуміти, що їх буде доставлено в Україну після ремонту. Це питання представник Ruag обговорив з Державним секретаріатом Швейцарії з економічних питань, але отримав відмову.

18:15 Росіяни обстріляли село Львове Тягинської громади Херсонської області, одна людина загинула, повідомила ОВА.

18:13 Прокуратура Нідерландів почала 45 кримінальних розслідувань проти компаній і приватних осіб, підозрюваних в обході санкцій проти Росії, повідомляє RTL News. З 45 кримінальних розслідувань 29 пов’язані з порушеннями правил імпорту та експорту, решта стосуються порушень фінансових санкцій.

18:11 У Запоріжжі під час розбору завалів у п’ятиповерховому житловому будинку, враженому російською ракетою 2 березня, вилучено тіло ще одного загиблого, повідомили в ДСНС. Загалом на цей момент деблоковано тіла 11 загиблих, з них одна дитина.

18:08 У Маріуполі вперше з січня поновився рух техніки великими колонами. Так, вранці в напрямку Мангуш-Бердянськ проїхало 28 одиниць військового транспорту у супроводі шести цивільних авто, більшість з них – жива сила, розповів радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Вдень також було зафіксовано переміщення щонайменше 16 танків, понад 20 вантажівок з БК та живою силою. Серед танків, які сьогодні проїхали Маріуполем, були помічені нові Т80, 72 модифікації 2020 року.

17:57 Зеленський повідомив у вечірньому відеозверненні, що вранці був на зв’язку із командувачами: “Фронт – це перший пріоритет. Особливо відзначу бійців, які захищають Бахмут. Зокрема, воїнів 56-ї окремої мотопіхотної бригади, 67-ї та 93-ї окремих механізованих бригад та 77-ї окремої аеромобільної бригади”.

16:59 Україна отримає від Великої Британії вдвічі більше танків Challenger 2, ніж було обіцяно, повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода посол України в Лондоні Вадим Пристайко. За його словами, Україна запитувала у Британії 14 танків Challenger 2, однак після візиту Зеленського виявилось, що їх кількість зросте вдвічі.

16:33 Енергоатом оприлюднив інфографіку російських ударів по об’єктах електроенергетики України впродовж року. Найбільше ударів енергосистема зазнала в жовтні 2022 року.

Російські удари по об’єктах електроенергетики України

 

16:21 Робота над антиросійськими санкціями має продовжуватись доти, доки не буде “зроблено достатньо”, заявила глава Європарламенту Роберта Метсола на брифінгу у Львові: “Ми провели безпрецедентну роботу, ухвалили безліч пакетів, але все ще є прогалини, якими зловживають. Ми все ще можемо рухатись далі. Санкції працюють”.

За її словами, наступні санкції проти РФ мають стосуватися, зокрема, російських діамантів та членів Держдуми, наближених до Путіна, а також російських компаній, які досі присутні на європейському ринку.

16:08 До України приїхав начальник штабу оборони Збройних сил Канади Уейн Ійр, повідомив Залужний: “Мали відверту розмову. Детально поінформував колегу щодо оперативної ситуації на фронті. Особливу увагу звернув на Східний напрямок. Обговорили питання постачання військової допомоги – озброєння та боєприпасів”.

15:29 Росія різко збільшила імпорт чипів з Туреччини та ОАЕ після початку повномасштабного вторгнення в Україну, пише Bloomberg з посиланням на високопоставленого європейського дипломата. За даними джерела, російський імпорт значною мірою повернувся до довоєнного рівня 2020 року. Аналіз торгових даних дозволяє припустити, що сучасні чипи та інтегральні схеми, вироблені в країнах Євросоюзу та інших державах, постачають до Росії через такі країни, як Туреччина, Казахстан, ОАЕ. Такі товари можна використовувати як у мирних, так і у військових цілях. Дипломат зауважив, що постачання з Китаю до Росії також зросли.

14:32 Бахмут залишається пріоритетною ціллю для Росії, але досвід ЗСУ дозволяє перебудовувати оборону та продовжувати опиратися, навіть якщо для цього необхідно руйнувати інфраструктуру, таку як мости, заявив речник Східного угруповання військ Сергій Череватий.

За словами Череватого, поїздки генералів до Бахмута протягом останніх днів є чітким маркером того, що українські сили боротимуться за кожен метр своєї землі. Він наголосив, що ситуація навколо Бахмута важка, але контрольована.

Раніше цього тижня Бахмут двічі відвідав командувач Східного угрупування військ Олександр Сирський, а також командувач Силами спецоперацій ЗСУ Віктор Хоренко.

13:55 Росіяни зранку кілька разів вдарили по Нікопольщині з важкої артилерії та РСЗВ. У Червоногригорівській громаді загинуло двоє людей, пошкоджено житлові будинки, лінію електропередач та газогін. У Нікополі постраждав готель, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

13:17 Саудівська Аравія відправила три літаки гуманітарної допомоги Україні в рамках анонсованої раніше програми на 100 млн доларів, повідомив Офіс президента. Вантаж містить, зокрема, 135 потужних генераторів, теплі ковдри, засоби гігієни. Вони будуть розподілені в шести регіонах для реагування на нагальні потреби тисяч людей.

12:23 Росія з початку повномасштабної війни втратила в Україні понад 200 тисяч своїх солдатів, понад 1800 офіцерів було вбито чи поранено. Також РФ втратила понад 2000 основних бойових танків, заявив головнокомандувач об’єднаних сил НАТО в Європі Крістофер Каволі. Також він повідомив, що армія РФ випускає понад 23 тисячі артилерійських снарядів на добу.

11:25 Зеленський у Львові зустрівся з президентом Європарламенту Робертою Мецолою. “Україна прагне якнайшвидше завершити виконання рекомендацій Європейської комісії та розпочати переговори про вступ до ЄС уже цього року”, – наголосив президент.

10:36 В Білгородській області вранці 3 березня дрон атакував підстанцію нафтопроводу Транснефть-дружба, повідомляє телеграм-канал Baza. За попередніми даними джерела, безпілотник прилетів з боку України та був споряджений саморобним вибуховим пристроєм. Удару було завдано по порожньому резервуару. З місця інциденту було евакуйовано чотирьох людей, ніхто не постраждав.

10:20 Британська розвідка повідомляє, що Україна перекинула до Бахмута свої елітні підрозділи. Аналітики відзначають, що виступ, який утримується Україною, виявився вразливим для російських атак з трьох сторін, оскільки вагнерівці і регулярна армія просунулися далі на північні околиці міста. При цьому маршрути постачання ЗСУ у місті стають дедалі більш обмеженими.

За останні 36 годин два ключові мости в Бахмуті були зруйновані, в тому числі життєво важливий міст, що з’єднує місто з останнім основним маршрутом постачання з Бахмута до Часового Яру, зазначає розвідка.

09:58 Німецький концерн Rheinmetall хоче побудувати в Україні танковий завод. За словами глави концерну Арміна Паппергера, вартість підприємства може становити близько 200 млн євро. Завод зможе виробляти до 400 основних бойових танків типу KF51 Panther – це нова машина, яку Rheinmetall представив влітку 2022 року. 

09:27 У Херсонській області минулої доби внаслідок російських обстрілів одна людина загинула, десятеро дістали поранення. У Харківській області одна людина поранена під час обстрілу, ще одна підірвалася на розтяжці і загинула. У Донецькій області двоє загиблих – у Максимільянівці та Сіверську, за даними обласних військових адміністрацій.

09:19 Американський Інститут вивчення війни (ISW) припускає, що українські Сили оборони, ймовірно, готують контрольований відхід з “особливо важких секторів” Бахмута.

09:12 Кількість жертв російського удару по житловому будинку в Запоріжжі 2 березня зросла до десяти, серед них одна дитина, повідомили в ДСНС. Пошуково-рятувальні роботи тривають вже дві доби.

08:54 Генштаб озвучив орієнтовні втрати РФ станом на ранок 4 березня.

  • особового складу – близько 152 190 (+820) осіб ліквідовано,
  • танків – 3409 (+4),
  • бойових броньованих машин – 6683 (+10),
  • артилерійських систем – 2414 (+12),
  • РСЗВ – 487 (+3),
  • засобів ППО – 247 (+0),
  • літаків – 302 (+1),
  • гелікоптерів – 289 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2066 (+5),
  • крилатих ракет – 873 (+0),
  • кораблів/катерів – 18 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5289 (+8),
  • спеціальної техніки – 230 (+0).

08:26 Армія РФ зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби Сили оборони відбили на них понад 150 атак противника, повідомив Генштаб у ранковому зведенні. Зокрема, на Бахмутському напрямку противник не полишає спроб оточити місто Бахмут. Протягом минулої доби було відбито численні атаки в районах населених пунктів Васюківка, Дубово-Василівка, Богданівка, Бахмут та Іванівське.

У Сімферополі російська окупаційна влада, побоюючись активізації проукраїнського руху, створює так звані “добровільні дружини”. Окрім патрулювання міста, одним із їхніх завдань має бути виявлення коригувальників та диверсантів. 

08:04 Міноборони РФ повідомило про нібито поїздку Шойгу “в зону проведення спецоперації”, де він “проінспектував російське угруповання військ Схід”, заслухав доповідь командувача угруповання генерал-полковника Рустама Мурадова.

02:48 Україна звернулася до ЄС із проханням постачати щомісяця 250 тисяч артилерійських снарядів для просування українських військ на полі бою, пише Financial Times з посиланням на лист Резнікова колегам із 27 країн-членів ЄС. У ньому він зазначає, що ЗСУ випускають лише п’яту частину необхідної кількості снарядів через нестачу боєприпасів. У середньому це 110 тисяч снарядів калібру 155 мм, тоді як Росія використовує вчетверо більше. Резніков заявив, що для успішного виконання бойових завдань мінімальна потреба становить не менше 60% повного боєкомплекту, а саме 356 400 снарядів на місяць.

00:26 Голова Європарламенту Роберта Метсола повідомила, що прибула до Києва та зустрілася зі спікером Верховної Ради Русланом Стефанчуком. Метсола наголосила, що Україна обов’язково стане членом ЄС, і пообіцяла посилення співпраці.

00:13 США притягатимуть до відповідальності російських військових злочинців, заявив генпрокурор Меррік Гарланд під час свого візиту до України. За його словами, донедавна американська юрисдикція щодо військових злочинів була обмежена, але Конгрес ухвалив зміни до закону, які дозволять переслідувати виявлених у США ймовірних військових злочинців із будь-якої точки світу. “Це означає, що в наступні роки і десятиліття російські військові злочинці, які перебувають у нашій країні, повинні знати, що вони опиняться в суді, військові злочинці не знайдуть прихистку в США”, – наголосив генпрокурор.

3 березня

23:22 Генпрокурор США Меррік Гарланд відвідав із неоголошеним візитом Львів на запрошення українського генпрокурора. Як повідомив американський Мін’юст, Гарланд в Україні “провів кілька зустрічей і підтвердив нашу рішучість притягнути Росію до відповідальності за злочини, скоєні під час її несправедливого та неспровокованого вторгнення проти суверенного сусіда”.

23:13 Байден і Шольц зустрілись у Білому домі і пообіцяли підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

22:54 Китайська влада розізлилася на Росію через те, що інформація про перемовини щодо постачань зброї опинилася в публічному просторі, пише The Economist із посиланням на власні джерела. У Пекіні не хотіли, щоби поширення такої інформації зруйнувало образ КНР як “нейтрального посередника”, а також нашкодило відносинам із Європою та США.

21:09 Зеленський заявив у вечірньому відеозверненні, що українські герої щодня віддають життя, щоб зупинити російську агресію, “і тому світ має чіткий моральний обов’язок перед нашими воїнами, перед кожним і кожною, хто зараз у бою і хто захищає свободу. Цей обов’язок – відновити справедливість і притягти до відповідальності державу-терориста, її керівництво”.

19:46 Блінкен оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на 400 млн доларів. До нього увійдуть боєприпаси для HIMARS і гаубиць, набої для БПМ Bradley, танкові мостоукладачі, інше технічне обслуговування, навчання та підтримка.

19:42 Гауляйтер окупованої частини Запорізької області Євген Балицький підписав “указ”, згідно з яким Мелітополь “офіційно” став “столицею Запорізької області”. Крім нього “містами обласного значення” названо Бердянськ та Енергодар.

19:35 Російські війська продовжують штурмувати Бахмут на Донеччині. Нині вони перейшли з оточення населеного пункту до прямого видавлювання наших захисників із міста. Про те, що відомо про ситуацію в місті, – в матеріалі Нова тактика армії РФ у Бахмуті.

18:58 Україна посилить захист систем розподілу електроенергії та об’єктів генерації від ворожих дронових та ракетних атак, повідомив Шмигаль. За його словами, відповідні проекти вже розроблені та будуть реалізовані до наступного опалювального сезону. Також посилюється безпека електростанцій – на них уже встановлено системи протиповітряної та протиракетної оборони. 

18:50 На Бахмутському напрямку армія РФ не полишає спроб оточити місто Бахмут. Протягом доби Силами оборони були відбиті численні атаки в районах населених пунктів Васюківка, Дубово-Василівка та Бахмут Донецької області, повідомив Генштаб у вечірньому зведенні. 

18:29 Відомості російських пропагандистів про події у Брянській області 2 березня кардинально розійшлися. Спочатку говорили про те, що якісь “українські диверсанти” обстріляли автомобіль, а потім шкільний автобус, чи то брали заручників, чи то ні. Жодних фото та відео підтверджень події так і не було надано. Лише наступного дня ФСБ розродилася вкрай контроверсійним відео. Докладніше – в матеріалі Пропаганда РФ про Брянськ.

18:01 ЄС незабаром передасть Україні 5700 сонячних панелей, повідомила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

17:45 Росіяни вранці обстріляли с. Старикове Шосткинського району Сумської області, загинула одна людина, повідомив Офіс генпрокурора.

17:33 Зеленський повідомив, що зустрівся з віце-прем’єр-міністром, міністром закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстрою та міністром закордонних справ Естонії Урмасом Рейнсалу. Обговорили створення в Гаазі Міжнародного центру з переслідування злочину агресії проти України та подальше нарощування санкційного тиску на Росію.

17:28 Україна витрачає 10 тисяч гривень на місяць на утримання одного російського полоненого, заявила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька: “Якщо говорити про більш-менш нормально прораховану вартість утримання полоненого в таборі за підсумками 2022 року, з урахуванням забезпечення табору, з податками, зарплатами, комунальними витратами – ця сума становить близько 10 тисяч гривень на одного полоненого на місяць”.

17:23 Наразі небо над Києвом захищене завдяки розгалуженій системі різноманітних зразків протиповітряної оборони, що розосереджені у визначених місцях Київської області, заявив командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв. Окрім того, за його словами, ці сили та засоби ППО здійснюють постійний маневр на місцевості для того, щоб ворог не вирахував, де саме вони розташовані. Вся ця система постійно підтримується у бойовій готовності.

16:42 Україна отримає від Японії грант на 170 млн доларів. Відповідну угоду підписали посол Японії Мацуда Кунінорі та віце-прем’єр України Олександр Кубраков. Кошти підуть на розмінування, розмінування, відновлення інфраструктури та сільського господарства.

16:15 Верхня палата парламенту Німеччини – Бундесрат, що об’єднує представників усіх 16 федеральних німецьких земель, – одноголосно ухвалила резолюцію на підтримку України з нагоди річниці повномасштабного вторгнення РФ. Документ вимагає від Росії виведення військ з усієї території України та притягнення до відповідальності керівництва і військових РФ за численні військові злочини, скоєні за час повномасштабного вторгнення.

Крім того, Бундесрат підтримує подальші санкції ЄС проти Росії, збільшення військової допомоги Україні та сприяння її вступу до Євросоюзу.

15:51 У небі над окупованим Єнакієвим Донецької області українські зенітники збили російський винищувач-бомбардувальник Су-34, повідомило командування Повітряних сил.

15:28 В селі Зміївка Бериславського району Херсонської області під ворожий обстріл потрапила слідчо-оперативна група поліції, яка їхала на виклик, а також волонтери з Кривого Рога, які їхали евакуювати пенсіонерку та везли гуманітарну допомогу. В результаті поранено троє цивільних та двоє поліцейських, повідомила обласна поліція.

15:07 Зеленський і президент Латвії Егілс Левітс підписали спільну декларацію, яка засвідчує підтримку Латвією повноправної європейської та євроатлантичної інтеграції України.

14:59 В селі Солонці Херсонської області під час проведення ремонту електромережі на міні підірвалися троє працівників РЕС – один помер на місці, ще одному відірвало ноги, він перебуває в дуже тяжкому стані, повідомив Олешківський міський голова Євген Рищук.

14:53 Командувач Східного угрупування військ Олександр Сирський прибув до Бахмута, повідомило командування Сухопутних військ. В Бахмуті він заслухав доповіді командирів про стан справ у підпорядкованих підрозділах, ознайомився з проблемними питаннями щодо підвищення обороноздатності українських підрозділів на лінії фронту.

14:44 Непідготовлених мобілізованих з Іркутської області РФ у складі полку 1439 першого і другого батальйону відправили 28 лютого на штурм Авдіївського укріпрайону під Донецьком: весь полк практично знищений – кілька людей поранено, решта загинули, але вважаються зниклими, повідомляє Радіо Свобода з посиланням на розповіді родичів.

14:37 У російському Краснодарі стався вибух на території льотного училища. Російські телеграм-канали повідомляють, що місцеві жителі чули гучний вибух, після чого на території авіаучилища сталася пожежа. У МНС РФ заявили про “займання у полі”.

14:35 З військового аеродрому в Єйську Краснодарського краю РФ зникли шість винищувачів-бомбардувальників Су-34. Це сталося після пожежі в районі аеродрому, яку місцеві жителі спостерігали увечері 28 лютого, повідомляє Радіо Свобода із посиланням на супутникові знімки.

14:28 СБУ затримала ще одного настоятеля храму УПЦ (МП), який збирав для ФСБ розвіддані про оборону Сумської області. 

14:22 МЗС РФ заявило, що вчорашні “вбивства” у Брянській області “були вчинені з натівської зброї”, “у зв’язку з цим виникає питання про кваліфікацію цих держав як співучасників таких злочинів і спонсорів тероризму”. Тим часом ЗМІ, аналізуючи опубліковане ФСБ відео про інцидент, дійшли висновку, що в ньому є безліч невідповідностей і воно викликає більше запитань, ніж відповідей.

14:15 На військовій базі США в Німеччині відбулися “кабінетні” навчання за участю американських генералів та українських командирів, пише The New York Times. За даними видання, це частина підготовки України до майбутнього контрнаступу. Під час навчань пропрацювали кілька стратегій з урахуванням усіх ризиків і переваг. Командувач військ НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі після одного з раундів такої військової симуляції похвалив “феноменальну” адаптованість ЗСУ і додав, що американська сторона допоможе адаптуватися ще краще.

13:48 Повномасштабне вторгнення в Україну спричинило поглиблення проблем всередині самої Росії, заявив представник ГУР Міноборони Андрій Юсов. За його словами, події у Брянській області – свідчення того, що народ Росії “починає прокидатися проти кривавої путінської диктатури”.

Також Юсов зазначив, що Лукашенко зараз не робить нових кроків – він “відроджує ті активності, тісну взаємодію і орієнтування на Китай, які були ще до 2014 року”. На його думку, Росія зараз не може самотужки задовольнити всі потреби режиму Лукашенка. 

13:30 Німеччина просить Швейцарію продати їй частину своїх законсервованих танків Leopard 2, заявили у швейцарському уряді. Це дозволить замінити танки, які ФРН та інші країни Євросоюзу поставили в Україну.

13:12 Президент Латвії Егілс Левітс та його дружина Андра Левіте перебувають з візитом в Україні. Разом із Володимиром Зеленським та його дружиною Оленою Зеленською вони у Львові вшанували пам’ять українських воїнів, полеглих під час російсько-української війни. Також під час робочої поїздки до Львівської області президент України відвідав один із госпіталів, де лікуються поранені українські захисники, які воювали, зокрема, на Бахмутському напрямку.

12:59 Пригожин записав відео, яке нібито доводить оточення Бахмута російськими військами. Насправді відео записано не в Бахмуті, як заявляє очільник ПВК Вагнера, а у селі Парасковіївка, про захоплення якого РФ оголосила 20 лютого, повідомив Центр національного спротиву при ССО ЗСУ. Там також нагадали, що в січні Пригожин видав фото з печери у Володимірвки за соляні шахти Соледара, де тоді тривали бої.

12:35 Україна з Молдовою не має домовленостей щодо військової операції у Придністров’ї, заявив віце-прем’єр країни з реінтеграції Олег Серебрян: “Це цілком виправдане суверенне право України – розміщувати свої війська там, де вона вважає за потрібне, або там, де вважається або є докази того, що над ними нависла якась загроза. Але це аж ніяк не означає, що Україна готує військові дії, або що є домовленість Кишинева та Києва про початок військової операції в Придністров’ї”.

12:19 Кулеба розповів, що обговорив із Блінкеном по телефону створення спецтрибуналу для розслідування злочину агресії РФ проти України. Глава Держдепу поінформував українського міністра про свої дискусії на зустрічі глав МЗС країн G20 у Нью-Делі.

12:07 Американський Інститут вивчення війни (ISW) повідомляє, що росіяни змінили тактику навколо Бахмута: тимчасово зменшили зусилля з оточення міста з південного заходу та північного сходу і, ймовірно, замість цього зосередилися на тому, щоб змусити українські сили вийти з міста, сконцентрувавшись на північно-східному наступі. За даними аналітиків, наразі росіяни, вірогідно, тиснуть на сили оборони в Бахмуті, аби ті відступили через трасу Т0504. Це має зменшити зусилля російських сил щодо оточення міста.

Однак подвійне оточення Бахмута вимагатиме додаткового залучення живої сили і техніки, і російські війська намагатимуться уникнути подальших витрат, пов’язаних з потенційним оточенням, вважають експерти ISW.

Тим часом Пригожин вкотре заявив, що бійці ПВК Вагнер “майже оточили” Бахмут.

11:56 У Херсонській області поблизу села Томарине Бериславського району росіяни обстріляли тракториста, він загинув. Також ворог знову атакував село Козацьке Каховського району – двоє осіб дістали поранення. Ще одна людина поранена у Херсоні: уламок ворожого снаряду травмував працівника одного з підприємств.

11:38 Міжнародний комітет Червоного Хреста забезпечує окупантів в смт Мангуш Маріупольського району гуманітарною допомогою, зокрема технікою, розповів радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. За його словами, техніку передали так званому “відділу у справах дітей”, який сприяє депортації та викраденню українських дітей. Також гумдопомогу від МКЧХ отримали окупаційне “управління соцзахисту населення”, яке залучене до примусової паспортизації українських громадян, і територіальний “центр соціального обслуговування”.

11:35 Росія зараз не здатна виробляти радіолокаційні літаки А-50, заявив представник ГУР МОУ Андрій Юсов: “Всього близько десяти різних модифікацій подібних літаків було. Інша справа не скільки їх є, а здатність їх виробляти. Ось виробляти нові подібні літаки з подібними завданнями, станом на сьогодні, здеградована промисловість Російської Федерації не здатна.

11:29 Україна повернула тіла ще 17 полеглих захисників, повідомило Мінреінтеграції.

11:27 Голова комітету з питань оборони Бундестагу Марі-Аґнес Штрак-Ціммерманн назвала Ангелу Меркель відповідальною за війну в Україні через блокування її вступу в НАТО. Вона нагадала, що у 2008 році в НАТО було багато прихильників якнайшвидшого прийняття України, але Німеччина та Франція виступили проти через позицію Росії.

11:01 Кількість загиблих внаслідок учорашнього ракетного удару по п‘ятиповерховому житловому будинку в Запоріжжі виросла до п‘яти, повідомив секретар міськради Анатолій Куртєв. Десятеро людей досі вважаються зниклими безвісти, восьмеро травмовано. Аварійно-рятувальні роботи тривають.

10:58 Україна використовує на полі бою керовані ракети Вільха-М, які мають більшу дальність, ніж ракети HIMARS. Українські ракети мають боєголовку масою 220 кг і летять на відстань до 110 км. У планах – збільшити дальність до 150 км, розповів перший заступник голови Національної асоціації оборонно-промислового комплексу України Іван Винник.

10:44 Російський льотчик, який бомбардував цивільні об’єкти Харківщини, отримав 12 років ув’язнення, повідомив Офіс генпрокурора. Засуджений – заступник командира частини 6-ї армії ВКС РФ. У березні минулого року він скинув вісім бомб в районі Харківської телевежі. Зрештою літак збили, а льотчика затримали.

10:39 Радник Залужного генерал Віктор Назаров заявив в інтерв’ю Spiegel, що переговори з Росією будуть можливі, якщо ВСУ відіб’ють деякі окуповані території – насамперед Херсонську та Запорізьку області: “Це регіони, які мають вихід до Азовського моря і межують із Кримом. Росія втратить сухопутний коридор. Сам Крим теж опиниться під загрозою. Важлива і північ Луганської області. Контрнаступ там ускладнить контроль над окупованими територіями Донбасу. Війна переміститься до кордонів РФ. Росіяни намагаються не допустити цього всіма силами”.

10:33 Дефіцит потужності в енергосистемі України відсутній вже 20 днів поспіль і наразі не прогнозується. Споживання повністю забезпечується електроенергією від української генерації та несуттєвим імпортом, повідомило Укренерго.

10:16 Країни ЄС погодили план швидкої передачі Україні дефіцитних артилерійських боєприпасів, пише Financial Times з посиланням на джерела. За інформацією видання, це питання “днів, тижнів, а не місяців”.

10:07 Данілов в інтерв’ю РБК-Україна висловив упевненість, що Пекін не постачатиме Москві зброю: “Для чого Китай буде ставати на сторону Росії та постачати їй зброю? Щоб отримати величезні проблеми, потрапити під ті чи інші обмеження? Звичайно, Китай цього робити не буде, йому це не потрібно від слова “зовсім”. Це Росія має велике бажання втягнути Китай і інші країни, на які вона намагається розповсюджувати свій вплив”.

На думку секретаря РНБО, та нейтральна позиція, яку займає Пекін, в даному випадку абсолютно є слушною та виваженою. “Звичайно, нам дуже хотілося б, щоб допомога була на нашому боці, але треба розуміти всю складність історичних процесів”, – додав він.

09:52 Росія восени мобілізувала не 300 тисяч військових, як заявлялося офіційно, а більш як півмільйона, повідомляє опозиційне російське видання Медіазона. Журналісти проаналізували кількість шлюбів, які російські мобілізовані укладали за прискореною процедурою розпису – за повісткою. За цими даними, кількість мобілізованих становить щонайменше 520 тисяч осіб.

09:13 Британська розвідка зазначає, що російські компанії, попри війну, возять свою продукцію на великі міжнародні виставки озброєнь, але доказів того, що армія РФ використовує ці розробки в Україні, немає. Зокрема, на нещодавньому заході була представлена система активного захисту (APS) Arena-E, призначена для підвищення живучості бронетехніки. Проте немає жодних доказів встановлення таких систем на власну техніку Росії в Україні, де вона втратила понад 5000 одиниць бронетехніки.

В розвідці вважають, що це пов’язано з нездатністю російської промисловості виробляти високотехнологічні системи в необхідних масштабах, і ця проблема загострюється під дією міжнародних санкцій.

08:49 У Донецькій області за минулу добу внаслідок російських обстрілів загинуло двоє людей (у Великій Новосілці), ще п’ятеро дістали поранення. У с. Подоли Куп’янського району Харківської області загинула одна людина. У Херсонській області одна людина загинула, 17 дістали поранення, за даними ОВА.

08:33 Генштаб озвучив орієнтовні втрати РФ станом на ранок 3 березня.

  • особового складу – близько 151 370 (+765) осіб ліквідовано,
  • танків – 3405 (+8),
  • бойових броньованих машин – 6673 (+15),
  • артилерійських систем – 2402 (+4),
  • РСЗВ – 484 (+4),
  • засобів ППО – 247 (+0),
  • літаків – 301 (+1),
  • гелікоптерів – 289 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2061 (+3),
  • крилатих ракет – 873 (+0),
  • кораблів/катерів – 18 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5281 (+17),
  • спеціальної техніки – 230 (+0).

08:20 Минулої доби на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках Сили оборони відбили понад 85 атак росіян, повідомив Генштаб у ранковому зведенні.

На захопленій території Запорізької області з початку лютого російські найманці почали активно забирати автомобілі в жителів, які не отримали російські паспорти. А в населеному пункті Бойове Херсонської області більшість жителів відмовилися передавати свої приватні ділянки на баланс місцевої окупаційної адміністрації, тож станом на 1 березня близько 200 осіб з цього села вивезено у невідомому напрямку для проведення так званих фільтраційних заходів, а у їхні будинки розквартировують російських найманців.

08:04 Ліквідація наслідків ракетного удару по житловому будинку у Запоріжжі триває вже понад добу, станом на 7:00 рятувальники деблокували тіла ще двох загиблих мешканців будинку, повідомили в ДСНС. 

07:48 Американський Інститут вивчення війни (ISW) зазначає, що інцидент з нібито “українськими диверсантами” у Брянській області викликав невдоволення діями Кремля серед російських блогерів та ультранаціоналістичної спільноти, які сподівалися, що після цього Росія офіційно оголосить війну Україні. Але Кремль не може задовольнити всі вимоги ультранаціоналістів і повністю підтримати власну брехливу риторику про те, що Росія веде “екзистенційну війну” в Україні, зазначають аналітики.

02:41 У Херсоні знайшли близько 20 катівень, де російські окупанти тримали мешканців тимчасово захопленого міста. Система цих в’язниць фінансувалася з Росії на державному рівні, розповів британський адвокат Уейн Джордаш, який очолює групу юристів Mobile Justice Team, що допомагає українській владі розслідувати злочини росіян у Херсоні. За словами Джордаша, за одні в’язниці відповідали військові Росії, за інші – ФСБ. Також в управлінні катівнями брали участь цивільні – як колаборанти з Херсона, так і приїжджі з окупованих територій Донецької та Луганської областей.

02:22 США в рамках нового пакета військової допомоги передадуть Україні зброю, боєприпаси та обладнання на 400 млн доларів, повідомляє Reuters з посиланням на джерела. Новий пакет, як очікується, міститиме більше керованих реактивних снарядів залпового вогню (GMLRS) для пускових установок HIMARS, боєприпасів для бойових машин Bradley, а також мостоукладачів для броньованих машин.

01:49 Російські війська та військова техніка мають залишити Запорізьку АЕС, а контроль над стратегічним об’єктом має бути повернутий Україні, йдеться у заяві Євросоюзу, опублікованій після засідання ОБСЄ.

01:04 Данілов заявив, що в питанні звільнення Криму Україна більше не може керуватися стратегією, яку керівництво держави ухвалило у 2021 році: “З урахуванням тих обставин, які відбуваються сьогодні на території нашої країни, ми маємо обов’язково розглянути цю стратегію, внести до неї відповідні зміни, проголосувати на засіданні РНБО за ці зміни, і після цього президент має або видати новий указ, або внести зміни у ту стратегію, яка ухвалювалася”.

00:37 Росіяни в боях за Бахмут втрачають у сім разів більше військових, ніж Сили оборони України, заявив секретар РНБО Олексій Данілов: “Так, там складно і важко, але майте на увазі, що наші хлопці та дівчата щодня їх там сотнями відправляють туди, куди вони повинні вирушати, з огляду на те, що вони сюди вдерлися нас вбивати. Зараз ми їх убиваємо”.

2 березня

23:11 Зеленський повідомив, що провів телефонну розмову з президентом Бразилії Луїсом Інасіу Лулою да Сілвою: “Подякував за підтримку нашої резолюції в ООН. Наголосили на важливості дотримання принципу суверенітету та територіальної цілісності держав. Обговорили дипломатичні зусилля з повернення миру в Україну та весь світ”.

22:58 США у п’ятницю, 3 березня, оголосять про черговий пакет військової допомоги Україні, повідомив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі. За його словами, до нового пакета увійдуть боєприпаси для HIMARS та артилерійські снаряди.

22:34 Росія говорить про “українських диверсантів”, Україна – про “класичну провокацію”, а відповідальність на себе бере так званий Російський добровольчий корпус. Так коментували інцидент у Брянській області РФ, де кілька чоловіків розгорнули на відео прапор РДК та закликали росіян “підіймати бунт і боротися”. Докладніше – в матеріалі Хто це?

21:39 США не передають Україні розвіддані для завдання ударів по території Росії, заявив прес-секретар Пентагону Пет Райдер.

21:26 Зеленський повідомив, що провів сьогодні засідання Ставки “суто по фронтовій і безпековій ситуації”. “Командувачі прекрасно розуміють, що їхнє завдання – робити все, щоб подавляти вогонь терористів. І постійно працюємо з партнерами над тим, щоб далекобійність наших можливостей зростала”, – наголосив президент.

20:48 Росія на місяць може випускати 20 нових та модернізувати до 90 старих танків, пише The Economist. Нові танки виробляє у РФ лише одне підприємство – Уралвагонзавод.

19:59 У Бахмуті залишилося менше 5000 місцевих жителів, серед них 37 дітей, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко. За його словами, ці сім’ї перебувають у різних місцях і не хочуть виїжджати, ховаються від евакуації.

19:12 Із Куп’янської громади Харківської області почали обов’язкову евакуацію родин із дітьми та маломобільних жителів, повідомила ОВА. Таке рішення ухвалено через постійні обстріли території громади російськими військами. Зараз у Куп’янській громаді зареєстровано 812 дітей, 724 особи з інвалідністю, 140 з яких – маломобільні. Усім будуть надані місця проживання та харчування, гуманітарна допомога та медична підтримка. 

19:08 Україна подасть проти Ірану скаргу до Міжнародного кримінального суду щодо надання Росії ударних дронів, повідомив Шмигаль в інтерв’ю Al Arabiya. Прем’єр наголосив, що необхідно тиснути на Тегеран, щоб той перестав підтримувати Москву, і не допустити передачі Іраном Росії ракет.

19:03 Провідні країни світу пропонують три моделі створення спецтрибуналу щодо злочину агресії проти України, розповів голова комітету ВР з питань правової політики Денис Маслов. Він уточнив, що Київ запропонував дві із них.

  • Основна модель, яку б хотіла Україна, – це створення трибуналу на підставі резолюції Генасамблеї ООН. “Це буде більш висока легітимність, а отже, російські злочинці будуть переслідуватись у всьому світі”, – пояснив Маслов.
  • Друга модель передбачає укладання багатостороннього міжнародного договору, згідно з яким російські злочинці зможуть бути затримані на підставі ордера у країнах, які підтримують Україну та приєднаються до спецтрибуналу.
  • Третій варіант – “гібридний”: йдеться про роботу міжнародних суддів у національній системі органів. За словами Маслова, Київ вважає таку модель найменш вдалою, бо це не знімає питання про імунітет Путіна, Лаврова та Мішустіна.

18:42 Зеленський повідомив, що провів першу розмову з новим президентом Швейцарії Аленом Берсе, подякував за пакет підтримки на 114 млн швейцарських франків, обговорили спільні проекти та українську формулу миру.

18:36 ФСБ РФ заявила, що в результаті вжитих заходів “вилазку українських націоналістів у Климівському районі Брянської області припинено”. У відомстві заявили, що “щоб уникнути жертв з боку мирного населення та заподіяння шкоди об’єктам цивільної інфраструктури противник видавлений на територію України, де по ньому завдано масованого артилерійського удару”.

18:20 В багатьох школах Херсонської області окупанти ввели обов’язкові так звані “кадетські класи” починаючи з першого класу. Для цих учнів обов’язковим є носіння уніформи та додаткові заняття з “патріотичного” виховання, повідомив Генштаб ЗСУ. Через дефіцит вчителів на роботу приймають проросійських місцевих жителів без педагогічної освіти віком переважно за 50 років. У відповідності до російського законодавства їх автоматично зараховують на заочну форму навчання до профільних вишів РФ.

Росіяни посилили фільтраційні заходи на окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей. Зокрема, до населених пунктів Піщанівка та Пойма Херсонської області прибули представники ФСБ. Вони проводять масові обшуки житлових приміщень, перевірку телефонів. Основну увагу приділяють людям, чиї родичі виїхали на неокуповану частину України.

18:08 Зеленський призначив начальником Херсонської міської військової адміністрації Романа Мрочка замість Галини Лугової.

17:49 На Запорізькій АЕС із затримкою на понад три тижні відбулася ротація групи експертів МАГАТЕ, повідомив гендиректор агентства Рафаель Гроссі.

17:17 Aliexpress заблокував продаж дронів DJI та Autel для клієнтів із Росії, а вже куплені обмежені у функціоналі, повідомляє Mash. За даними журналістів, формально товарні картки в магазині залишилися, але після переходу на сторінку користувачеві з РФ видає помилку та напис: “Такої сторінки немає”. Крім цього, компанія DJI видалила програми для управління дронами з російського AppStore. На всі скарги DJI відповідає, що більше не надає послуги росіянам, а також не надає послуги з будь-якої військової діяльності.

16:53 Губернатор Брянської області Олександр Богомаз заявив, що кількість загиблих “внаслідок дій диверсантів” у брянському селі Любечани зросла до двох.

16:28 Білоруські партизани протягом двох тижнів за допомогою куплених у магазині дронів цивільного призначення вели авіарозвідку на військовому аеродромі Мачуліщі. Як повідомили в організації ByPol, під час однієї з успішних операцій з розвідки дрон не тільки залітав на територію аеродрому, що охороняється, пролітав поблизу російського військового літака ДРЛО А-50У, але навіть сідав на його радіолокаційну станцію (“тарілку”). При цьому “найкраща ППО” та засоби проти дронів, про які Лукашенко нещодавно розповідав своїм пропагандистам, не проявили себе ніяк.

16:19 У Бериславському районі Херсонської області росіяни завдали удару дронами по мирних жителях, які стояли в черзі за гуманітарною допомогою поблизу школи. Наразі відомо про дев’ятьох травмованих, серед них дитина. Дані щодо постраждалих уточнюються. Пошкоджено об’єкти цивільної інфраструктури, повідомив Офіс генпрокурора.

16:14 Росія посилила свою інформаційну кампанію, яка супроводжує штурмування Бахмута, щоб деморалізувати українське суспільство та військових, повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр. Зокрема, ворог заявляє, що Бахмут нібито не має стратегічного значення і його оборона – це політичне рішення. Також росіяни дискредитують військове командування східного напрямку, викладають фейкові документи нібито зі штабу на Сході. Крім того, демонструють “силу” окупантів і “слабкість” оборонців, розкриваючи нібито відомі їм плани щодо Бахмута обох воюючих сторін.

15:59 Член комітету Держдуми з оборони Віктор Соболєв після подій у Брянській області закликав закінчити “спецоперацію” та оголосити Україні війну: “Жодних червоних ліній щодо України не залишилося. І нам потрібно закінчувати “спецоперацію” і розпочинати війну. Зі знищенням засобів і об’єктів комунікацій, з висвітленням доставок озброєнь, і зробити це треба було давно”.

Кадиров у свою чергу закликав запровадити “у деяких регіонах” воєнний стан.

15:38 Очільники МЗС країн G20 на зустрічі в Індії не змогли погодити підсумкову декларацію, оскільки  міністри закордонних справ Росії та Китаю не погодилися з двома пунктами – засудити вторгнення РФ і закликати вивести її війська, повідомило головування Індії в G20.

15:32 Росія може відмовитися від масованих ракетних атак, припустила речниця ОК Південь Наталія Гуменюк: “Масовані ракетні атаки можуть залишитися в минулому, а зараз ворог перебуває на етапі пошуку нової тактики… починає розтягувати в часі ракетні удари. Іноді це поєднання ударів з моря і повітря, а також невеликі партії шахедів. Зараз вони хочуть і знешкоджувати нашу ППО, і завдавати результативних ударів. Об’єктивна ситуація полягає в тому, що ракет у РФ вже набагато менше, але все ще є”.

15:14 Російські пропагандисти самі заплуталися в інформації, висвітлюючи тему нібито “українських диверсантів”, які проникли в РФ. І в кількості “заручників”, “захопленні шкільного автобуса”, пораненні “дітей та вбивстві мирних жителів”. Пізніше всю цю інформацію спростували місцеві ЗМІ та очевидці. Докладніше про те, що сталося, – в матеріалі НП у Брянській області.

14:53 Парламент Молдови ухвалив декларацію, яка засуджує російську агресію в Україні. За декларацію проголосували 55 депутатів від партії Дія та солідарність (PAS). Блок комуністів та соціалістів на знак протесту залишив засідання парламенту, а депутати від опозиційної проросійської партії Шор не брали участь у засіданні.

14:39 Росіяни обстріляли з артилерії смт Білозерка Херсонської області, двоє людей постраждали, повідомив Офіс президента.

14:20 Франція розглядає можливість передати Україні свої винищувачі Mirage, повідомив міністр оборони Себастьєн Лекорню. За його словами, підготовку пілотів можуть організувати в Польщі. Йдеться про 12 літаків, поставлених на зберігання влітку 2022 року. 

14:17 Путін назвав інцидент у Брянській області “терактом” і заявив, що “вони відкрили вогонь, бачачи, що в машині є діти”. Також Путін додав, що “саме такі люди і ставили собі завдання позбавити нас історичної пам’яті, позбавити нас своєї історії, своїх традицій і мови”.

14:13 Блінкен і Лавров провели коротку бесіду під час зустрічі дипломатів країн G20, повідомляє Associated Press. Це перша їхня особиста зустріч із січня 2022 року, а остання їхня телефонна розмова відбулася в липні минулого року. За даними джерел AP, Блінкен, зокрема, заявив Лаврову, що США підтримуватимуть Україну в конфлікті доти, доки війна не закінчиться.

14:09 Боєць Російського добровольчого корпусу розповів виданню Важные истории, що РДК справді заходив на територію Брянської області: “Я щойно звідти. Нас на цьому завданні було 45 людей. Зайшли, відзняли, зробили засідку на дві БМП. Дітей постраждалих я не бачив. Але був один постраждалий прикордонник. Жодних заручників не брали”.

14:05 На території Ізюмського лісового господарства біля с. Співаківка Харківської області четверо чоловіків, що їхали на автомобілі, підірвалися на протитанковій міні – усі вони загинули на місці, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

13:47 У Бородянці Київської області знайшли нові поховання жертв російської окупації. Як повідомляє Бабель з місця події, в одній з могил знайшли тіла трьох чоловіків, яких застрелили. Під час ексгумації тіл голова Нацполіції Київщини Андрій Нєбитов повідомив, що загалом в області знайшли тіла 1373 людей, з яких близько 700 були вбиті з вогнепальної зброї, ще 350 загинули від мінно-вибухових поранень. Крім того, 279 людей досі вважаються зниклими безвісти.

13:43 Моніторингова група Беларускі Гаюн повідомила, що російський літак А-50 залишив повітряний простір Білорусі. За попередньою інформацією, борт прямує на 325-й авіаремонтний завод, що розташований у Таганрозі.

13:26 В Києві удосконалюють систему оповіщення населення про надзвичайні ситуації, повідомив Кличко. Він розповів, що відповідну роботу розпочали ще до повномасштабного вторгнення Росії. За зразок взяті системи, що працюють у США, Німеччині та Польщі. Перші 15 точок оповіщення вже протестували у Деснянському районі столиці, за два тижні до них додадуть іще 12. Загалом у Деснянському районі передбачено встановити 47 точок сповіщення, а загалом по Києву – 630.

Нова система може працювати близько тижня без електропостачання – на власному резервному обладнанні. Окрім формування сигналу “Увага всім” вона дозволяє виконати адресне (індивідуальне на кожен гучномовець) сповіщення громадян залежно від типу надзвичайної ситуації, її масштабу та прогнозу розвитку.

13:21 Пєсков назвав події у Брянській області “атакою терористів”. За його словами, “вживаються заходи щодо їх знищення”. Також він повідомив, що Путін у зв’язку із ситуацією у Брянській області скасував поїздку до Ставропольського краю.

13:19 Лавров заявив, що Росія “не відмовляється від серйозних пропозицій переговорів” щодо України, “але не пригадаю, щоб хтось закликав до діалогу Київ”.

13:13 Бійці Русского добровольческого корпуса заявили, що зайшли на територію Брянської області, щоб “показати співвітчизникам, що вільні російські люди зі зброєю в руках можуть боротися із режимом”.

13:06 Держдума РФ ухвалила поправки, які передбачають до 15 років в’язниці за “дискредитацію учасників спецоперації”, в тому числі “добровольців”.

12:54 Росія нагнітає напругу навколо Молдови та Придністров’я для відвернення уваги світу від війни в Україні та демонстрації якоїсь “перемоги” для російського народу, заявив РБК-Україна представник ГУР Міноборони Андрій Черняк. За його словами, у Придністров’ї росіяни мають дуже обмежений контингент: “Є склади, які вони охороняють, але на тих складах вже майже нічого немає, а те, що залишилося, – старе і непридатне до використання. А в Молдові вони зараз все ж таки намагаються політичним шляхом розхитати ситуацію – під чужим прапором”.

Черняк нагадав, що за таким сценарієм росіяни колись влаштовували провокації у Донецьку та Луганську. 

12:39 Подоляк також назвав провокацією події у Брянській області: “Історія про українські ДРГ в РФ – це класична провокація. Абсолютно свідома. Росія хоче налякати своїх, щоб за рік війни бодай якось виправдати напад на іншу країну та зростаючу бідність. Тим часом партизанський рух в РФ стає сильнішим та агресивнішим. Бійтеся своїх партизанів”.

12:26 У Генштабі заявили Бабелю, що Україна не має стосунку до подій у Брянській області РФ: “Усе, що відбувається в Росії, – це спротив місцевого населення путінському терористичному режиму, недотримання заходів пожежної безпеки або інші причини, які не залежать від ЗСУ. Зокрема, повідомлення в інтернеті про події на Брянщині є зухвалою московською провокацією”.

12:08 Німеччина за останній рік навчила понад 3000 українських військових, заявив Шольц під час виступу у Бундестазі. Підготовка ще понад тисячі солдатів розпочнеться найближчим часом, зазначив канцлер і наголосив, що Німеччина “стає центральним майданчиком для підготовки українських військових у Європі”.

12:03 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив про зміну стратегії деокупації Криму: “Стратегія деокупації Криму – час нової редакції. Черговість засобів деокупації – політико-дипломатичних, військових, економічних тощо – вимагає зміни пріоритетів”.

11:42 ФСБ заявила, що в прикордонному Климівському районі Брянської області проводяться заходи щодо знищення “озброєних українських націоналістів, які порушили державний кордон”.

11:16 Внаслідок російського ракетного удару по житловому будинку в Запоріжжі, за попередніми даними, загинуло чотверо людей, восьмеро поранено, ще п’ятеро вважаються зниклими безвісті, серед них дитина, повідомив Офіс генпрокурора.  

11:10 Губернатор Брянської області Олександр Богомаз заявив, що внаслідок атаки безпілотника спалахнув будинок у селі Сушани, а село Ломаківка обстріляли з мінометів. Крім того, за інформацією екстрених служб, кількох людей нібито взято в заручники в магазині у селі Любечани Брянської області. Місцеві телеграм-канали пишуть, що в селі Сушани підірвано електропідстанцію та газову станцію.

Тим часом влада Тульської області заявила, що за 600 метрів від населеного пункту Березовський виявлено вирву від вибуху.

10:57 СБУ повідомила, що затримала в Рівненській області диверсанта російського ГРУ, який мав підірвати один із ключових об’єктів транспортної системи обласного центру, щоб зірвати постачання західної зброї. Він прибув в Україну 19 лютого з паспортом громадянина ЄС. Затримали його під час підготовки до вчинення диверсії. 

10:34 Влада Брянської області РФ заявила, що група українських диверсантів сьогодні нібито проникла на територію Климівського району і обстріляла автомобіль, внаслідок чого загинула одна людина, поранена дитина. Російські військові проводять заходи щодо ліквідації “диверсантів”.

10:16 Дефіцит потужності в енергосистемі України відсутній 19-й день поспіль і наразі не прогнозується. Зросла доступна потужність в енергосистемі, що підвищує її операційну безпеку та зменшує ризики виникнення дефіциту, повідомило Укренерго. Споживання покривається українською генерацією та незначним імпортом.

09:58 Росія не має ресурсів для вторгнення в Молдову, а Кишинів має достатньо потенціалу, щоби впоратися з можливою ескалацією в Придністров’ї, заявив прем’єр Молдови Дорін Речан. “Росія веде гібридну війну – багато пропаганди, дезінформації, просування певних провоєнних наративів. Але я впевнений, що їм не досягти успіху. Всі ці хвилі – скоріше інформаційна війна, ніж реальний стан справ”, – пояснив він і додав, що українська ППО захищає також і Молдову.

09:41 Британська розвідка прогнозує, що тепла погода навесні призведе до подальшого скорочення пересування пересіченою місцевістю на сході України. Майже напевно, до кінця березня умови будуть гіршими після остаточної відлиги. Це ускладнить наземні операції і пересування важкої бронетехніки бездоріжжям, особливо пересіченою місцевістю в районі Бахмута.

09:19 Кількість загиблих внаслідок ракетного удару по житловому будинку в Запоріжжі виросла до трьох, п‘ятеро людей госпіталізовані, повідомив Офіс президента.

08:53 В лютому міжнародна підтримка держбюджету України становила 2 млрд доларів, а з початку року – 6,3 млрд, за даними Мінфіну. З цієї суми ЄС надав 3,2 млрд, США – 2,2 млрд, Велика Британія – 498 млн доларів.

08:44 У Донецькій області внаслідок російських обстрілів за минулу добу загинула одна людина (в Бахмуті), ще п’ятеро поранені. У Херсонській області 11 поранених, серед них однорічна дитина, за даними ОВА.

08:25 Зеленський показав наслідки нічного російського удару по житловому будинку в Запоріжжі.

08:22 Генштаб озвучив орієнтовні втрати РФ станом на ранок 2 березня.

  • особового складу – близько 150 605 (+715) осіб ліквідовано,
  • танків – 3397 (+2),
  • бойових броньованих машин – 6658 (+20),
  • артилерійських систем – 2398 (+5),
  • РСЗВ – 480 (+1),
  • засобів ППО – 247 (+0),
  • літаків – 300 (+0),
  • гелікоптерів – 288 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2058 (+3),
  • крилатих ракет – 873 (+0),
  • кораблів/катерів – 18 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5264 (+7),
  • спеціальної техніки – 230 (+0).

08:18 Американський Інститут вивчення війни (ISW) констатує, що втрати Росії під час нещодавнього наступу під Вугледаром вказують на нездатність російських військових навчатися на своїх помилках. Вони продовжували кидати танкові колони в українські засідки і в результаті втратили щонайменше 130 танків і бронетранспортерів під час тритижневого наступу. Це змусило РФ вдаватися до фронтальних атак піхоти останній тиждень.

Аналітики також зазначають, що російські підрозділи в районі Вугледару, насамперед 155-та морська піхотна бригада, в основному укомплектовані погано навченими мобілізованими. Вони зазнали тяжких втрат у цьому районі двічі: у жовтні 2022 року і знову в лютому 2023-го.

Крім того, ISW припускає, що РФ може використати зростаючі загрози навколо ЗАЕС для стримування майбутнього наступу української армії.

08:12 Основні зусилля армія РФ зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби Сили оборони відбили понад 170 атак противника на зазначених напрямках, повідомив Генштаб у ранковому зведенні. На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог обороняється, на окремих ділянках намагається створити умови для переходу в наступ. У прикордонних районах Білгородської області росіяни продовжують інженерне обладнання місцевості, встановлюють протитанкові загородження.

07:01 Росіяни вночі завдали ракетного удару (ймовірно С-300) по житловому будинку в Запоріжжі. Снаряд зруйнував три поверхи, повідомила ОВА.

За даними ДСНС станом на 7:00, врятовано 11 осіб (серед них вагітна жінка), 20 мешканців евакуйовано з сусіднього під’їзду. Вилучено з-під завалів тіла двох людей, пошуково-рятувальні роботи тривають. 

03:22 У Росії для “захисту від можливої агресії США” нібито розробляють “новий вид військових операцій з використанням ядерної зброї”, пише журнал для воєначальників Военная мысль, що видається Міноборони РФ. Автори вважають, що США, які “втрачають лідерство у світі”, нібито планують “розгромити Росію в ході стратегічної багатосферної операції” з нанесенням ядерного удару по російській території.

02:57 Програма Схеми оприлюднила супутникові знімки Planet Labs, на яких видно наслідки пожежі на території полігону протиповітряної оборони, що розташований на захід від аеродрому в місті Єйськ Краснодарського краю РФ.

01:39 Словаччина розглядає можливість надати Україні 10 із 11 своїх літаків МіГ-29 радянського виробництва, які було знято з озброєння минулого року, повідомив міністр оборони Ярослав Надь.

01:26 Лавров на зустрічі з главою МЗС Туреччини заявив, що продовження зернової угоди можливе лише за умови врахування російських інтересів. У Держдепі США закликали Росію дати згоду на продовження та розширення зернової угоди.

00:45 Резніков повідомив, що зустрівся з послами G7: “Говорили про ситуацію на фронті і про зміни у нашому міністерстві. Про те, як перетворюємо Міністерство оборони на Міністерство контрнаступу. Про НАТО і про зброю. Представив нових заступників: Олександра Павлюка, Андрія Шевченка та Віталія Дейнегу”.

1 березня

23:42 США обговорюють із близькими союзниками можливість введення нових санкцій проти Китаю в разі, якщо Пекін надасть військову підтримку Росії, пише Reuters із посиланням на власні джерела. Консультації мають на меті заручитися підтримкою низки країн, особливо з G7, щоби скоординувати можливі обмеження.

23:18 Суд у Франції вперше дозволив кримінальний арешт нерухомості, яка належить підсанкційному російському олігарху, – це може стати першим кроком на шляху конфіскації цього майна, пише Le Monde з посиланням на джерела. За інформацією видання, французька прокуратура домоглося кримінального арешту вілли на курорті Сен-Жан-Кап-Ферра вартістю 23 млн євро, яка, як вважається, належить олігарху Дмитру Рашнікову – керівнику одного з найбільших виробників сталі в Росії.

22:39 Невдалий для Росії наступ на Вугледар виявив концептуальні проблеми її армії, яка багато в чому діє за старими шаблонами, але, на відміну від радянських збройних сил, не має багатомільйонної чисельності. Докладніше – в матеріалі Цвинтар російських танків.

21:57 Фортеця Бахмут стоїть попри відчайдушні спроби російської армії взяти її за всяку ціну. У Міноборони України кажуть, що ситуація в місті “складна та напружена”. Про те, що відбувається, – в матеріалі Битва за Бахмут.

21:48 Зеленський повідомив, що провів сьогодні енергетичну нараду: “Цю зиму пройдено. Вона була дуже складною, і цю складність відчув без перебільшення кожен українець. Але все ж ми змогли забезпечити Україну енергією і теплом. Так, загроза для енергосистеми зберігається. Але й робота заради енергосистеми триває. Ми зафіксували поточні завдання – щоб нормально завершити цей опалювальний сезон. І ми вже почали готуватись до наступного сезону”.

21:33 У Пекіні відбулася зустріч Лукашенка та Сі Цзіньпіна. Переговори велися віч-на-віч і тривали чотири години. Візит білоруського лідера до КНР відбувся на тлі посилення напруженості у відносинах між США та Китаєм останніми тижнями, зокрема через побоювання Вашингтона, що Пекін розглядає можливість відправлення російській армії летальної зброї. Докладніше – в матеріалі Що обговорив Лукашенко з Цзіньпіном.

21:06 ЗСУ наразі збивають близько 80% російських ракет, а в окремих випадках навіть більше, повідомив командувач Об’єднаних сил Сергій Наєв. Водночас він додав, що ворог теж змінює тактику і способи застосування засобів повітряного нападу. За словами Наєва, Україна проводить ретельний аналіз після кожного удару, щоби стійкість протиповітряної оборони була на найвищому рівні.

20:29 Росіяни завдали ракетного удару по цивільній та критичній інфраструктурі у Кременчуцькому районі, інформація щодо жертв та руйнувань уточнюється, повідомив голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін. 

19:57 Адміністрація Байдена не бачить “жодних доказів” того, що Путін готовий до серйозних мирних переговорів по Україні, заявив Блінкен. “Навпаки, всі докази свідчать про протилежне”, – наголосив держсекретар США.

19:11 У Луганській області масово псується врожай літо-осінь 2022 року, оскільки російська окупаційна “адміністрація” повністю блокує всім місцевим фермерам можливість реалізовувати зерно як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку, повідомив Генштаб ЗСУ. Також місцева “влада” на неофіційному рівні заборонила усім місцевим пекарням приймати зернові від місцевих фермерів. 

18:38 Німеччина збільшить виробництво боєприпасів і ремонтні потужності для підтримки України, заявив Шольц: “Ми забезпечимо передове виробництво боєприпасів – як для зброї, яку ми постачаємо самі, так і для тієї, яка надходить із класичних запасів, доступних у Східній Європі”.

18:32 Міноборони опублікувало зведені таблиці середнього рівня грошового забезпечення військовослужбовців із березня 2023 року.

18:09 Російський літак А-50 на аеродромі Мачулищі в Білорусі був атакований двома БПЛА виробництва DJI, переобладнаними під дрони-камікадзе, повідомила група ByPol. Судячи зі супутникових знімків, літак отримав два значні пошкодження. Зокрема, у нього пошкоджено ключовий елемент – трикоординатну станцію радіолокації, а саме локатор. Друге пошкодження, швидше за все, знаходиться в районі розташування обтічника антени супутникової радіолінії, у передній частині поблизу носового відсіку.

17:51 The New York Times пише, що під Вугледаром була найбільша танкова битва цієї війни, і Росія її “приголомшливо програла”. Видання зазначає, що армія РФ не тільки не змогла захопити Вугледар, але й припустилася тієї ж помилки, яка коштувала Москві сотні танків на початку війни: колони, що наступали, потрапляли в засідки. Тритижневий бій на рівнині призвів до того, що росіяни втратили понад 130 танків і БТР, поля буквально усіяні трупами та уламками знищеної техніки.

17:36 Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив про вибухи в окупованих Пологах Запорізької області, а також на мелітопольському аеродромі.

17:34 Дві організації з Женеви протягом кількох місяців працюють із метою закласти основу для нових переговорів між Росією та Україною, повідомляє швейцарський телеканал RTS. За його даними, поза офіційними каналами та за умови конфіденційності експерти в галузі міжнародних відносин та фахівці з посередництва з Центру гуманітарного діалогу (HD Centre) та Центру політики безпеки (GCSP) підтримують контакти з Києвом і Москвою.

Імена переговорників не називаються, але директор GCSP Томас Гремінгер сказав, що це високопоставлені експерти, які мають доступ до президентських адміністрацій обох країн. Журналісти припускають, що це можуть бути колишні офіційні особи, політики чи військові.

17:17 Росія розпалює соціальні заворушення в Молдові. Президент Майя Санду офіційно звинувачує Кремль у підготовці держперевороту. Докладніше – в матеріалі Що відбувається в Молдові.

16:53 Провокації на кордоні з Молдовою не виключені, проте наразі критичної загрози немає, російських сил в окупованому Придністров’ї недостатньо для відкриття другого фронту, заявила спікер ОК Південь Наталія Гуменюк. Вона додала, що суто географічно сили РФ отримати підтримку на цій ділянці не можуть.

16:24 Єврокомісія пропонує суттєво збільшити виробництво боєприпасів, щоб забезпечити потреби України та свої власні, пише Spiegel із посиланням на джерела. На першому етапі хочуть збільшити постачання до України, компенсуючи країнам ці витрати виплатами з ЄС. Далі планують провести спільну закупівлю 155-мм боєприпасів, а на третьому етапі – забезпечити довгострокове збільшення європейських потужностей з виробництва боєприпасів.

Документ із відповідними пропозиціями вже було передано послам країн ЄС. Брюссель вважає, що мирний час у Європі закінчився і треба кардинально змінювати свої підходи до оборонної сфери.

15:58 Серби, яких завербували воювати в Україні, “будуть заарештовані, коли вони повернуться до Сербії та будуть у межах досяжності наших установ”, заявив Politico президент країни Олександр Вучич.

15:47 Франція цього року значно збільшить обсяг замовлень снарядів калібру 155-мм для гаубиць Caesar, які постачаються Україні, повідомив міністр оборони Себастьєн Лекорню.

15:31 Росіяни вдарили з артилерії по Чорнобаївці, поранена однорічна дитина, повідомила Херсонська ОВА.

15:16 Росія у війні проти України втратила більше військових, ніж у всіх збройних конфліктах з 1945 року – після закінчення Другої світової, підрахував американський Центр стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS). За даними організації, загальні втрати РФ в Україні вбитими та пораненими становлять від 200 до 250 тисяч осіб. Ця цифра включає російську армію, найманців різних ПВК, бойовиків “ДНР” та “ЛНР”.

15:08 Росіяни обстріляли село Зміївка на Херсонщині – поранені місцевий житель і волонтер з Кривого Рога, повідомила ОВА.

15:04 ЄС зміщує акценти з ухвалення нових санкцій проти Росії на забезпечення дотримання і зміцнення вже чинних, пише Politico. Дипломати близько десяти країн ЄС заявили виданню, що санкції проти будь-яких секторів, що залишилися, вдарили б по блоку більше, ніж по РФ.

14:59 Російські авіаперевізники все ще експлуатують 467 літаків Airbus та Boeing порівняно з 544, які вони використовували рік тому, за даними Cirium. Російські авіакомпанії після заборони літати до США та країн Західної Європи збільшили кількість рейсів до Таїланду, Туреччини та ОАЕ, а також Вірменії, Киргизстану і Таджикистану.

14:56 Росія постачає Китаю великі обсяги ядерного палива для реактора на швидких нейтронах, що розташований на острові Чанбяо. Він може виготовляти плутоній, необхідний для розробки ядерних боєголовок, повідомляє Bloomberg. За даними американської розвідки, якщо цього року реактор запрацює, то Китай зможе протягом 12 років учетверо збільшити свої запаси ядерної зброї, що дозволить країні зрівнятися за ядерним потенціалом зі США та РФ.

14:51 Київська міська військова адміністрація уточнила, що в небі над столицею сьогодні збили не повітряну кулю, а ворожий БПЛА.

14:48 Лукашенко і Сі Цзіньпін на переговорах у Пекіні обговорили війну в Україні, повідомляє китайське ТБ. Лідер КНР заявив, що необхідно “дотримуватись позиції політичного врегулювання, відмовитися від менталітету холодної війни та поважати законні інтереси всіх країн”. Лукашенко у відповідь зазначив, що Мінськ повністю підтримує позицію та пропозиції Китаю щодо політичного вирішення кризи.

14:13 В окупованій Кадіївці Луганської області пролунав вибух на заводі, який росіяни використовують як військову базу, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. За його словами, росіяни там намагалися сховати фури з боєкомплектом.

14:04 Росіяни мають намір провести псевдовибори на окупованій території Запорізької області, зокрема в Мелітополі, повідомив мер міста Іван Федоров. За його словами, так званому “віце-губернатору” Запорізької області Сергію Толмачову вже надали відповідні вказівки щодо підготовки. А одну з колаборанток Галину Катющенко російська ЦВК призначила “головою центральної виборчої комісії” на Мелітопольщині.

Крім того, в область вже з’їжджаються представники російських політичних партій, включаючи ЛДПР та Єдину Росію, які проводять пропагандистську роботу.

13:57 Україна суворо віддана нерозповсюдженню ядерної зброї і спростовує фейкову інформацію з боку МЗС РФ про нібито підготовку Києвом “провокації з використанням радіоактивних речовин”, заявив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

13:41 В Києві сьогодні під час повітряної тривоги було зафіксовано нерозпізнаний повітряний об’єкт. За попередніми даними, це була куля невеликого розміру, запущена з північного напрямку в бік столиці. На даний момент об’єкт не становить загрози, вжито заходів для його ліквідації, повідомив начальник КМВА Сергій Попко.

13:38 Делегація ЄС не підтримає заяву за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн G20 в Індії, якщо вона не міститиме засудження війни Росії проти України, повідомляє Reuters з посиланням на власне джерело. Окремо Боррель заявив, що успіх зустрічі у Нью-Делі буде вимірюватися тим, що вона зможе зробити з війною в Україні та її наслідками: “Ця війна має бути засуджена. Я сподіваюся, я впевнений, що дипломатичний потенціал Індії буде використаний для того, щоб змусити Росію зрозуміти, що ця війна повинна закінчитися”.

Росія у свою чергу заявила, що використає цю зустріч, щоб розповісти світові, “хто несе відповідальність за політичну та економічну кризу, в якій опинився світ”. Основні зустрічі G20 відбудуться в четвер, 2 березня.

13:27 Ротація групи експертів МАГАТЕ на Запорізькій АЕС затримується більш як на три тижні, повідомив гендиректор агентства Рафаель Гроссі. Він висловив сподівання, що цього тижня ротація нарешті відбудеться. Також Гроссі розповів, що рівень води в Каховському водосховищі, з якого вода надходить у ставок-охолоджувач на ЗАЕС, останніми тижнями стабілізувався.

13:24 Росія використовує в Бахмуті досвідчених найманців ПВК Вагнер з досвідом боїв у Сирії, Лівії та інших гарячих точках, але ЗСУ тримають позиції, не даючи противнику оточити місто, повідомив речник Східного угруповання Збройних сил Сергій Череватий. “Ми завдаємо величезних втрат. У чому ми зараз виграємо у ворога, то це в тому, що не даємо йому планомірно проривати нашу оборону, не даємо йому швидко вийти в тил, не даємо оточити наші війська”, – додав він.

13:20 Українські війська майже щодня знищують ворожу техніку в районі Кінбурнської коси, повідомила спікер ОК Південь Наталія Гуменюк. Лише за минулу добу ЗСУ знищили на Кінбурнській косі чотири човни, п’ять одиниць техніки та дві одиниці важкої артилерії.

12:58 Міноборони РФ заявило про запобігання спробі проведення Києвом “масованої атаки безпілотників на об’єкти Криму. Нібито шість БПЛА було збито засобами ППО, ще чотири – виведено з ладу засобами радіоелектронної боротьби.

12:25 Кулеба заявив, що 1 березня “Путін зазнав п’ятої великої поразки з дня повномасштабного вторгнення – Україна перемогла його зимовий терор”. Глава МЗС перерахував також перші чотири поразки РФ за цей час:

  • Перша поразка була тоді, коли ми з перших хвилин наступу не дали Путіну паралізувати нас страхом.
  • Друга – коли ми зірвали план російського бліцкригу. Україна не впала ані за три дні, ані за сім, ані за місяць, ані за рік. 
  • Третьої поразки ми завдали РФ на дипломатичному фронті: світова коаліція за Україну, резолюції, ізоляція, потоки зброї, санкцій, енергетичної, фінансової та гуманітарної допомоги Україні.
  • Четверта поразка – втрата Росією великої частини окупованих територій України внаслідок ефективних дій та контрнаступів ЗСУ і решти Сил оборони України.

11:44 Лукашенко заявив на зустрічі із Сі Цзіньпіном, що Білорусь підтримує китайський “мирний план”.

11:38 Дефіцит потужності в енергосистемі України відсутній вже 18 днів і наразі не прогнозується. Потреба в електриці країни повністю покривається виробничими потужностями електростанцій та незначним обсягом імпорту з Європи, повідомило Укренерго. Складною лишається ситуація тільуи у прифронтових областях: внаслідок російських обстрілів є пошкодження у магістральних мережах на Дніпропетровщині, а також у мережах операторів систем розподілу у Донецькій та Херсонській областях. 

11:33 В уряді Молдови назвали брехнею звинувачення МЗС РФ щодо України, яка нібито готує “провокації” біля невизнаного Придністров’я з використанням “радіоактивних речовин”. “Держави відстежують ситуацію і не підтверджують інформацію, що розповсюджується російською стороною”, – йдеться в повідомленні.

10:55 На Луганщині росіяни почали частіше застосовувати дрони-камікадзе Ланцет, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. “Вже працюємо з нашими міжнародними друзями щодо отримання обладнання, яке унеможливить спокійну роботу цих ворожих БПЛА”, – додав він.

Також Гайдай розповів, що армія РФ намагається наступати на Білогорівку та на Кремінському напрямку (Невське та Макіївка), продовжує обстрілювати деокуповані населені пункти вздовж лінії фронту.

10:52 Подоляк заявив, що Україна не завдає ударів по території Росії: “Україна веде оборонну війну з метою деокупації всіх своїх територій. Це аксіома. У РФ наростають процеси паніки й розпаду, проявом яких є збільшення внутрішніх атак невстановлених літальних об’єктів на об’єкти інфраструктури”.

10:38 МЗС РФ заявило, що “провокація” з використанням радіоактивних матеріалів, що нібито готується Києвом, може статися поблизу Придністров’я, “навколо якого нагнітається напруженість”.

10:23 Передача китайських безпілотників Росії порушуватиме міжнародне право, заявила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Вона нагадала, що як постійний член Ради безпеки ООН Китай несе особливу відповідальність: “Це означає, що Китай не може відправляти дрони агресору, державі, президенту, який веде агресивну війну, що порушує міжнародне право”.

10:14 Британська розвідка звертає увагу, що Росія почала запускати дрони Shahed із Брянської області, тоді як раніше робила це з Краснодарського краю, через Азовське море. На думку аналітиків, другий пусковий майданчик дасть росіянам іншу вісь атаки, ближчу до Києва. Це, ймовірно, зменшить час перебування в повітрі над територією України і буде спробою ще більше розтягнути українську протиповітряну оборону. 

На думку розвідки, зниження темпу атак БПЛА вказує на те, що Росія вичерпала свій поточний запас і, ймовірно, буде намагатися його поповнити.

09:43 В Маріуполі для посилення контролю за спілкуванням та упередження передавання інформації в УкраЇну росіяни повідомили “бюджетних” працівників про обов’язкове прослуховування телефонів. Для цього всі зобов’язані надати свої персональні телефони для встановлення спеціальної програми, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко. Також окупаційна “влада” прозвітувала про встановлення обладнання для контролю за інтернет-трафіком. Одночасно збільшилась кількість патрулів на вулицях, а джерела повідомляють про чергову запланову хвилю зачисток та обшуків із залученням Росгвардії. 

09:18 Росіяни вранці обстріляли Чугуїв Харківської області – поранення зазнали двоє людей, зокрема 13-річна дитина, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

08:56 За даними командування Повітряних сил ЗСУ, в ніч на 1 березня росіяни атакували Україну з північного напрямку ударними безпілотниками типу Shahed: всі чотири дрони знищено.

08:49 У Херсонській області минулої доби внаслідок російських обстрілів п’ятеро людей загинули, семеро дістали поранення. На Харківщині один загиблий, на Донеччині – троє загиблих, четверо поранених, за даними ОВА. 

08:45 Американський Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що Росія може використовувати візит Лукашенка до Китаю для досягнення кількох своїх завдань, серед яких обхід режиму санкцій та просування наративу про те, що нібито Москва готова до мирних переговорів.

08:39 У січні Росія отримала від експорту нафти та газу 18,5 млрд доларів, що на 40% менше, ніж роком раніше, за даними Міжнародного енергетичного агентства. У МЕА очікують, що це зниження доходів від продажу нафти і газу “буде більш різким у найближчі місяці і ще сильнішим у середньостроковій перспективі”.

08:18 Генштаб озвучив орієнтовні втрати РФ станом на ранок 1 березня.

  • особового складу – близько 149 890 (+650) осіб ліквідовано,
  • танків – 3395 (+7),
  • бойових броньованих машин – 6638 (+8),
  • артилерійських систем – 2393 (+10),
  • РСЗВ – 479 (+1),
  • засобів ППО – 247 (+0),
  • літаків – 300 (+0),
  • гелікоптерів – 288 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2055 (+4),
  • крилатих ракет – 873 (+0),
  • кораблів/катерів – 18 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5257 (+5),
  • спеціальної техніки – 230 (+0).

08:14 Протягом минулої доби Сили оборони відбили понад 85 атак противника на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках, повідомив Генштаб у ранковому зведенні. За даними ГШ, вкотре фіксується евакуація окремих категорій громадян з Криму. Останнім часом російські військовослужбовці, що дислокуються у Перевальному, відправляють свої сім’ї до РФ.

07:09 До Держдуми РФ внесено поправки до КК та КпАП щодо відповідальності “за дискредитацію учасників спецоперації” – тепер за це буде максимальне покарання до 15 років колонії та до 5 млн рублів штрафу, повідомив речник В’ячеслав Володін.

02:40 Китай витрачає мільярди доларів на поширення проросійської пропаганди, заявив координатор Центру глобальної взаємодії при Держдепі США Джеймс Рубін. При цьому він додав, що Пекін діє у глобальному масштабі і витрачає на ці цілі навіть більше, ніж Москва.

01:12 США не знайшли доказів, що західні озброєння використовуються Україною не за призначенням. Водночас ЗСУ ефективно застосовують їх на полі бою, заявила помічниця голови Пентагону Селеста Валландер. Ще один представник Пентагону, генерал-лейтенант Дуглас Сімс заявив, що повідомлень про зникнення зброї з України немає, а позбавлятися її не на користь українців.

00:55 У Полтавській області, за попередніми даними, збито до п’яти ворожих БПЛА, повідомив голова ОВА Дмитро Лунін.

 

Події за період з 1 по 28 лютого 2023 року – в матеріалі Вторгнення Росії в Україну. 1-28 лютого 2023 року.

Події за період з 1 по 31 січня 2023 року – в матеріалі Вторгнення Росії в Україну. 1-31 січня 2023 року.

Події за період з 1 по 31 грудня 2022 року – в матеріалі Вторгнення Росії в Україну. 1-31 грудня 2022 року.

Події за період з 1 по 30 листопада 2022 року – в матеріалі Вторгнення Росії в Україну. 1-30 листопада 2022 року.

Події за період з 1 по 31 жовтня 2022 року – в матеріалі Вторгнення Росії в Україну. 1-31 жовтня 2022 року.

Події за період з 1 по 30 вересня 2022 року – в матеріалі Вторгнення Росії в Україну. 1-30 вересня 2022 року.

Події за період з 1 по 31 серпня 2022 року – в матеріалі Вторгнення Росії в Україну. 1-31 серпня 2022 року.

Події за період з 1 по 31 липня 2022 року – в матеріалі Вторгнення Росії в Україну. 1-31 липня 2022 року.

Події за період з 14 по 30 червня 2022 року – в матеріалі Вторгнення Росії в Україну. 14-30 червня 2022 року.

Новини від Кореспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Source: ua.korrespondent.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *